Comisia de Statut a menţinut, în raportul la proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, amendamentul preşedintelui Comisiei Juridice din Senat, de eliminare a prevederii prin care mandatul înceta la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI.  Potrivit proiectului de Statut iniţial, mandatul de senator sau deputat înceta „la data rămânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilităţii”.

Acum mandatul unui senator sau deputat va înceta, din motive ce ţin de incompatibilitate, la data menţionată în cuprinsul demisiei pentru incompatibilitate, la data adoptării unei hotărâri a Camerei din care face parte parlamentarul sau la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care se respinge contestaţia la raportul ANI prin care s-a constatat incompatibilitatea.

De asemenea, Comisia de Statut a adoptat, amendamente la proiectul care modifică Statutul senatorilor şi deputaţilor, menţinând prevederea prin care este interzisă angajarea rudelor la cabinetele parlamentare, dar permiţând reangajarea, la dobândirea unui nou mandat, a personalului avut anterior. Liberalii s-au pronunţat în mod explicit, Prin vocile unor parlamentari „oneşti„ (Gigi Becali, Sorin Roşca Stănescu), liberalii au solicitat desfiinţarea ANI!  Deşi nu au reuşit desfiinţarea acestei instituţii, s-a reuşit însă  transformarea lui  într-o instituţie cu rol „decorativ”.

Conform Comisiei de Statut,  parlamentarii care optează să renunţe la autoturism pot beneficia de o sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie.  S-a menţinut prevederea potrivit căreia parlamentarii pot exercita funcţii sau activităţi în domeniile didactic, al cercetării ştiinţifice ori ale creaţiei intelectuale, precum şi în alte domenii stabilite de lege.   Comisia de statut a mai menţinut forma iniţiatorilor proiectului de modificare a Statutului parlamentarilor în cazul solicitărilor de arestare, reţinere sau percheziţie.  Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia de statut se menţionează că solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie „trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”. În baza acestei solicitări, parlamentarii pot decide la nivelul comisiei de specialitate în cel mult 3 zile recomandarea pe care o fac plenului respectivei camere a Parlamentului. Probabil că următoarea modificare va impune Parchetelor să le trimită tot dosarul în Parlament, iar ei, aleşii neamului să se transforme în instanţă, şi să se judece singuri, între ei. Probabil că cei care deţin majoritatea în Parlament se vor folosi  de această majoritate  blocând, la o adică, o anchetă, dacă e cazul.  Astfel  că procurorii vor putea fi blocaţi oricând de super-majoritatea USL, putându-se respinge în mod arbitrar o cerere de percheziţie, arestare, reţinere, cu sau fără clarificările solicitate de Parchetul General, câtă vreme imunitatea există în Constituţie.

Care sunt privilegiile parlamentarilor

Indemnizaţie, maşină cu şofer la scară, hotel sau chirie plătite de stat, diurnă de deplasare în Bucureşti,  sunt doar câteva dintre privilegiile de care beneficiază acum parlamentarii români. Iar lista avantajelor nu se opreşte aici. Senatorii şi deputaţii români au un salariu lunar, numit indemnizaţie, în valoare de aproximativ 5.000 de lei, dar care poate creşte dacă parlamentarul are funcţii de conducere în comisii sau în Biroul Permanent. Indemnizaţia se acordă indiferent dacă alesul vine la serviciu sau nu, sau chiar dacă este la închisoare. Aleşii primesc şi 10.000 de lei pe lună pentru amenajarea birourilor parlamentare, iar cei care nu sunt din Bucureşti au dreptul la o diurnă de 100 de lei, pentru fiecare zi pe care o petrec în Capitală. Senatorii şi deputaţii au votat chiar o lege prin care şi-au asigurat bătrâneţea: ei beneficiază de pensii speciale, similare celor ale magistraţilor. Ele sunt în cuantum de  80% din indemnizaţie, adică aproximativ 4.000 de lei pe lună. Pentru parlamentari mai sunt gratuite: cazarea la hotel, 8.000 de lei pe lună, transportul şi comunicaţiile, care sunt nelimitate.

Dacă un senator sau deputat nu vrea maşină de serviciu cu şofer, primeşte în schimb benzină pentru autoturismul personal. În cazul în care nu mai este ales pentru un nou mandat, parlamentarul primeşte trei salarii brute compensatorii, ca să aibă din ce trăi, bietul de el,  până îşi va găsi un nou loc de muncă. De precizat că la finalul legislaturii trecute, 60 de deputaţi şi 11 senatori au solicitat acest ajutor, motivând că nu au nicio sursă de venit. Câtă dramăăăă!

Jurnal Press

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here