pensihNoua lege a pensiilor ar urma să elimine toate inechităţile dintre pensionari, ştiut fiind faptul că oameni care au muncit în aceleaşi condiţii şi acelaşi număr de ani, dar în ramuri diferite ale economiei, pot avea pensii diferite.

În plus, Guvernul pare să fi pus gând rău pensiilor speciale, în condiţiile în care un beneficiar de pensie specială poate încasa şi echivalentul a 40 de pensii medii!?  Ministrul Muncii a anunţat că se va lua în calcul şi reducerea vârstei de pensionare la femeile care nasc şi cresc mulţi copii, ca o măsură de stimulare a natalităţii. În programul de guvernare se arată că se va face „reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil, pentru mamele cu cel puţin trei copii”.

Vor conta în noua lege a pensiei şi diplomele de master sau doctorat. Pentru că acest tip de studii contează şi acum, dar indirect: sunt luate în calcul la stabilirea salariului, din care, la ieşirea din activitate, se va calcula pensia. Totodată, Lia Olguţa Vasilescu a arătat că se are în vedere şi aplicarea directivelor europene care prevăd egalarea vârstei de pensionare pentru bărbaţi şi femei. 

În România, în acest moment, femeile ies la pensie la limită de vârstă când împlinesc 63 de ani, iar bărbaţii la 65 de ani. Declaraţia ministrului nu presupune, însă, automat o reducere a vârstei de pensionare.  În actualul context vârsta de pensionare tinde să crească.

(Jurnal)