Din informaţiile primite la redacţie, un număr de 37 de persoane, printre care trei poliţişti, trei angajaţi ai RAR şi un jandarm, sunt urmărite penal de procurori, după ce au introdus în ţară autoturisme de lux, furate sau închiriate din străinătate. Printre aceştia se află şi un giurgiuvean. El se numeşte Mitican Mitică, zis “Broască”, avându-şi somptuosul domiciliu în strada Eroilor din municipiul Giurgiu. În data de 3 august acesta a fost ridicat de la domiciliul său de către procurori şi ofiţeri DGA cu sprijinul brigăzii speciale de jandarmi din Capitală. Întrebat care a fost cauza bănuielii că în acest caz ar fi amestecaţi şi cadre ale Serviciului de Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule, şeful acestei instituţii, Mihail Predescu ne-a declarat: “Cu siguranţă faptul că domiciliul numitului Mitican Mitică se află gard în gard cu imobilul Total Grup, în care îşi are sediul Serviciului Public Comunitar – Regim de Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Giurgiu este cauza acestei confuzii. Cei ce s-au aflat în apropierea sediului nostru la ora la care a fost ridicat Mitican, când au văzut acea desfăşurare de forţe venită tocmai din Capitală au crezut că este vorba de o persoană a serviciului nostru, neştiind că cel căutat se afla în imobilul de alături. În consecinţă vă pot garanta că nimeni din cadrul Serviciului pe care-l conduc nu este anchetat, cercetat şi nici implicat în acest caz”, a mai precizat Mihail Predescu. La această dată au început cercetările cu privire la introducerea în mod fraudulos pe teritoriul României a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes-Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi şi Dacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenţia de a fi restituite, de către o grupare infracţională compusă din învinuiţii din cauză – a mai anunţat Direcţia Generală Anticorupţie. În ceea ce priveşte modul de operare, anchetatorii susţin că autoturismele erau închiriate din străinătate de la societăţi de profil şi introduse în ţară anterior expirării perioadei de închiriere, documentele de provenienţă fiindu-le falsificate ulterior pe teritoriul României astfel încât să poată fi înmatriculate.

Folosind documentele falsificate, inculpaţii le înscriau în circulaţie cu ajutorul complicilor lor de la Registrul Auto Român şi al celor de la Serviciul de Înmatriculări şi Permise Bucureşti, după care erau valorificate prin intermediari.  O altă modalitate de operare consta în identificarea unor autoturisme înmatriculate legal pe teritoriul României, similare ca model, marcă şi an de fabricaţie celor de provenienţă ilicită, în vederea falsificării ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse în ţară în mod nelegal.  Şi în această situaţie, învinuiţii beneficiau de sprijinul unor poliţişti sau alţi funcţionari care le efectuau verificări în evidenţele oficiale şi le comunicau datele privind situaţia juridică a unor autoturisme.

Cu datele astfel obţinute, membrii grupării „fabricau” documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de şasiu a autoturismului, verificare care se face doar în cazul înstrăinării autoturismului sau în ipoteza expirării inspecţiei tehnice periodice.

“Scopul ultim al învinuiţilor era ca, în final, autoturismele să fie vândute unor cumpărători de bună-credinţă în vederea realizării în acest mod a unor foloase materiale injuste”, încheie DGA în comunicat, precizând că prejudiciul depăşeşte, deocamdată, suma de 200.000 de euro.

Jurnal Press

1 COMENTARIU

  1. Pentru ceatita comasare de forte pentru impresie poate. De ce ? Pentru ca Broasca e liber de a doua zi. No coment mai departe ca nu mai are rost

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here