În numărul trecut al publicaţiei noastre un giurgiuvean se întreba: ”Unde sunt câinii ridicaţi de pe stradă, ce nu se regăsesc în registrele de evidenţă ale Adăpostului Primăriei?” Marian Băjenaru, cel ce devenise dintr-o dată suspicios,  relatându-ne  cazul dispariţiei unui câine comunitar pe care dorea să-l adopte, ca pe mulţi alţii, dar care după ce fusese ridicat de pe stradă de hingheri, nu a mai fost de găsit în registrele de evidenţă ale adăpostului de câini, al Primăriei municipiului, îşi manifesta bănuiala că patrupedele ar pfi putut  deveni  ţinta unor mici afaceri   sau chiar  victime ale unor crime odioase? Pentru a afla ce s-a întâmplat cu acest câine şi dacă în spatele acestui caz nu se ascunde cumva ceva murdar am solicitat  un dialog cu şeful Serviciului  Gestiune Câini fără Stăpân (SGCS) – Servicii locale Giurgiu, Gina Isaia. Amintindu-şi incidentul femeia a făcut un exerciţiu de sinceritate, declarându-ne:

”Joi 26 septembrie,  ziua când cetăţeanul crede că acest maidanez – alintat  „Prinţul” , de cei care-l cunoşteau –  din cartierul Negru Vodă, locul în care acesta îşi delimitase arealul, au fost ridicaţi 7 câini.  După cum am constatat ulterior niciunul nu prezenta însă semnalmentele acestuia. Luni am inspectat adăpostul împreună cu doi dintre membrii familiei Băjenaru constatând din evidenţe că Prinţul nu fusese adus în adăpost.

În concluzie pare a fi vorba mai degrabă despre o dezinformare din partea vecinilor de cartier sau poate o confuzie. De precizat faptul că la reapariţia câinelui pe stradă, la câteva zile,  Prinţul purta semnele unei încăierări. Ipoteza că după ridicare, câinii  ar  fi fost eliberaţi este exclusă. Nimeni nu are acest interes. Mai mult de atât, cu câteva săptămâni în urmă un salariat a fost concediat tocmai pentru că la rugămintea unui cetăţean, făcându-i-se milă de acesta, un comunitar a fost eliberat fără a ne fi anunţat în prealabil, maidanezul  fiind regăsit după câteva zile înapoi pe stradă. Aşa că nimeni nu-şi mai riscă locul de muncă, încălcând un regulament.

”Gina Isaia ne mai spunea că în privinţa celuilalt câine despre care nimeni nu poate da deocamdată niciun detaliu, este posibil ca el să fi fost ridicat de un alt iubitor de câini direct de pe stradă, aşa cum se întâmplă deseori sau să se fi ataşat unei alte haite tranzitând într-o altă zonă a oraşului sau pur şi simplu să fi fost lovit de vreo maşină. Şefa Serviciului ne mai preciza că pentru a evita astfel de situaţii ce pot naşte suspiciuni nefondate este bine ca reclamanţii să fotografieze câinii direct în maşina ce îi ridică din stradă, pentru a putea, ulterior, proba propriile afirmaţii .

Vă garantăm că aici în adăpost  nu se întâmplă lucruri ciudate şi că aceşti căţei sunt foarte bine îngrijiţi. Mulţi dintre ei au ajuns obezi! În data de 3 octombrie am primit vizita unui ONG englez care au vrut să afle care sunt condiţiile de cazare şi de viaţă al acestor câini, dorind să iniţieze o campanie pentru adoptarea lor de către iubitori de animale din toată Europa. Au fost încântaţi de ce au văzut. Cu 3 luni în urmă o altă echipă de data aceasta de olandezi, ce vizitaseră mai multe adăposturi de câini fără stăpân din ţară,  ne declarau că cel de la Giurgiu pare a fi unul din cele mai bine dotate din România – ne mai spunea Gina Isaia.

Conform declaraţiilor celor ce se îngrijesc de soarta câinilor fără stăpân, la Giurgiu, atât Marian Băjenaru cât şi ceilalţi cetăţeni, iubitori de animale, nu ar mai trebui să aibă motive de îngrijorare  fiind sfătuiţi să refuze  a mai da curs speculaţiilor ce se vor mai face cu siguranţă şi pe viitor,  pe această temă.

Asta nu înseamnă însă că odată cu acest caz  lucrurile s-au rezolvat în totalitate şi că nu mai pot apărea  excese de zel din partea unora. De aceea cetăţenii sunt sfătuiţi ca pe viitor , alături de sesizările făcute  să prezinte şi o serie de probe ce le-ar putea uşura celor din Serviciul Gestiune Câini fără stăpân, identificarea patrupedelor căutate de cei care doresc ulterior să îi adopte.

T.F.

2 COMENTARII

  1. Sunteti atat de ipocriti voi mari iubitori de animale, in special de caini sau exclusiv de caini. Pai daca sunteti atat de sensibili la suferinta bietelor animale, atunci cand consumati cadavre, tesuturi moarte de la porc , vita, pui, caprioare, miel si tot ce mai haliti voi iubitori de animale nu va ganditi ca le-ati omorat ca sa le mancati. Suferinta acestor animale este mai putin importanta sau ati facut voi studii si ati constatat ca ele nu sufera dimpotriva se bucura ca au privilegiul sa fie mancate de catre voi. Saunteti niste ipocriti cu pretentii de fiinte nobile si minunate interesate de binele animalelor.. si ce consumati voi sunt tot animale. Deveniti vegetarieni si apoi poate parerea voastra chiar o sa valoreze ceva.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.