În loc să-și ajute conaționalii să voteze Teodor Meleșcanu a încuviințat ca cetățenii din Diaspora , aflați în fața secțiilor de votare, care așteptau și câte 5-8 ore la coadă, pentru a vota, au fost tratați cu tunuri de apă și gaze lacrimogene. A fost motivul pentru care în capitală și în alte câteva orașe ale țării cetățenii au ieșit pe străzi protestând pentru rudele și prietenii lor din străinătate și pentru modul dezastruos în care MAE și respectiv Guvernul României și-au tratat alegătorii. Jurnaliștii au comentat îndelung minciuna instituționalizată pe care Teodor Meleșcanu a dorit să o acrediteze , pentru a se lepăda de responsabilitatea solicitărilor de a cere BEC să prelungească termenul de închidere a secțiilor de vot în Diaspora. La început el a declarat că a cerut BEC acest lucru….

 BEC îl contrazice pe Ministrul de Externe

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhulet, a precizat, duminică, pentru Mediafax, că la Biroul Electoral Central nu a fost înregistrată niciun fel de solicitare din partea Ministerului Afacerilor Externe legata de prelungirea programului votării după ora 21.00.

Meleșcanu: Am cerut la BEC prelungirea programului de vot in diaspora, a fost respinsa. BEC: Nu am primit nimic de la MAE. BEC îl contrazice pe Ministrul de Externe!  Marian Muhulet a mai spus că MAE nu a făcut o astfel de propunere nici anterior zilei de duminică. Întrebat dacă este mulțumit de modul de organizare al alegerilor din Diaspora, Meleșcanu a răspuns cu o oarecare iritare:  Nu este nimeni vinovat, prevederile legale….Îmi asum răspunderea pentru că s-a votat de trei ori și jumătate mai mult decât în turul I. Am promis și primul lucru pe care-l voi face va fi modificarea prevederilor legale, care nu mai corespund .

Totodată ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, le-a recomandat românilor  care se simt descurajați de cozile de la secțiile de votare de la Paris, în bătaie de joc,  să se ducă în alte orașe, cel mai apropiat fiind Nancy, o localitate  aflată la 385 de km de capitala franceză. Șeful diplomației și-a justificat cu  cinism recomandarea spunând  că cei care doresc „cu adevărat” sa voteze și „pot să facă acest sacrificiu” să se ducă la Nancy, mai ales că este un oraș superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franța și care este bine cunoscut și în România. De precizat , distanța poate fi parcursă cu trenul  în aproximativ două ore și ar costa, dus, la clasa a II-a, peste 60 de euro.

Florin Băncilă, un alegător din Viena, susține că românii au primit niște fluturași, în care li se arăta că au două alternative, în cazul în care cozile din capitala Austriei sunt prea mari. Astfel, aceștia au fost  sfătuiți să meargă în Bratislava, capitala Slovaciei, sau în orașul ceh Brno.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here