Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat în dezbatere publică, băncile vor fi obligate să spună fiscului în fiecare lună câți bani are în cont fiecare român, ce sume a încasat și cât a cheltuit.

Ministrul Finanțelor spune ca masură este necesara pentru combaterea evaziunii fiscale și pentru simplificarea procedurilor de executare silita. În prezent, fiscul poate cere punctual bancilor informatii despre un client anume, în general cand asupra lui planează suspiciuni de evaziune fiscala. În noua formă, bancile vor fi obligate să trimită fiscului, lunar, date despre rulajele si soldurile tuturor clientilor, indiferent daca acestia sunt sau nu suspectati de evaziune fiscala.

În acest sens , Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor declară : „Vreau să subliniez ca scopul principal al acestui proiect este de a reduce evaziunea fiscală si trebuie să fim extrem de fermi, trebuie să ne luam toate datele pentru a reduce evaziunea mare, pentru a fi siguri că persoane nu folosesc conturile din bancă în mod ilegal.”

Gabriel Biris, consultant fiscal: „O să vadă toate mișcările de fonduri între toate firmele din România, între toți cetățenii din România. Asta înseamnă inclusiv rulajele în legatură cu operațiuni private. De ce simte ANAF-ul aceasta nevoie? Pentru că, din câte știu eu, o astfel de prevedere nu există în alte țări.”