24092009001Cam aşa ar trebui să înceapă un articol despre noul magazin alimentar dechis în Piaţa centrală, acolo unde cândva funcţiona unitatea celor de la 30 Decembrie. Ştefan Guţu, administratorul ma-gazinului, s-a arătat extrem de optimist în privinţa reuşitei acestui experiment mai ales pentru că el însuşi este un consumator fervent al mezelurilor naturale, proaspete, pregătite – ca la mama acasă – într-o zonă de tradiţie, Ardealul. Produsele comercializate aici au primit de curând un „Sehr gutt!” din partea juriului din Frankfurt, salamurile şi şuncile de la Sergiana câştigând trei medalii: de aur, argint şi bronz. Viguroasa pulpă de porc, frăgezită sub fierbinţeala aburilor, carnea proaspătă, meşteşugit condimentată cu scorţişoară, boabe de muştar, nucşoară sau ienupăr, îmbibată de fumul rece ce dă freamăt cărnii pregătită de măcelarii din Ţara Bârsei, i-au cucerit pe nemţi care au dat buluc, şase din cele şapte produse prezentate fiind premiate. După cum ne declara Ştefan GUŢU sursa pentru aceste delicatesuri este complexul propriu de porci de lângă Braşov, la Şercaia – Poiana Mărului. Însăşi deviza firmei: „Carne nu plasticuri!” este mai mult decât mobilizatoare pentru orice consumator, tocmai pentru că aşa cum spun pliantele de la Sergiana mezelurile sunt făcute „după cum ne-o învăţat Moşu şi Buna, că şunca şi cârnaţii se grijesc de când umblă slobozi prin ogradă.” Deşi Ştefan Guţu încearcă pentru prima oară acest domeniu de activitate, domnia sa fiind un personaj important în industria de confecţii, şi în special în cele de ocazie (rochii de mireasă) el speră ca naturaleţea şi gustul deosebit al produselor să-i convingă repede pe giurgiuveni. „Avem şi mezeluri mai scumpe pentru consumatori mai pretenţioşi, dar avem şi salamuri cu gust de poveste la numai 10 lei kilogramul!” ne mărturisea Ştefan Guţu. Dintr-un magazin de acest fel, care se respectă nu putea lipsi pâinea de vatră, fără E-uri, adusă de peste Dunăre, de la vecinii noştri bulgari, ieftină, mare şi dospită. „Avem pâine şi de 700 de grame la numai 2 lei bucata. Suntem interesaţi în achiziţiona pe viitor chiar şi brânzeturi din zona Ardealului, alături de vestita brânză de Sibiu şi pastrama delicioasă cum numai acolo se prepară” mai spunea administratorul unităţii Sergiana – Poiana Mărului. Iată că acum localnicii pot opta pentru produse care pledează pentru gustul natural al mezelurilor, aşa cum arătau, miroseau şi vibrau ele pe limbă în copilăria noastră. Produse pe care le puteţi gusta în fiecare zi. Cereţi doar vânzătorului şi o să vă îndrăgostiţi de la prima degustare. Mergeţi la Sergiana şi n-o să vă pară rău „că zău că-i fain” tot ce-i aşezat prin vitrine.

Mircea Ciolacu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here