De anul acesta, autorităţile locale vor beneficia de fonduri pentru plata medicilor şcolari, special repartizate de la bugetul de stat.

Ministerul Sănătăţii a elaborat o Ordonanta de Guvern care completeaza Ordonanţa de urgenţă nr. 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sănătăţii către autorităţile administraţiei publice locale. Conform noului act normativ, începând cu anul 2010, fondurile aferente plăţii asistenţilor medicali comunitari şi a personalului medical din unităţile de învăţământ vor fi asigurate de către autorităţile locale cu fonduri transferate direct de la bugetul de stat. În prezent, Ministerul Sănătatii a hotărât ca asistenţii medicali comunitari şi personalul medical din unităţile de învăţământ pentru care s-a încheiat protocolul de predare-primire între primării şi DSP-uri să fie plătiţi în continuare prin transfer din bugetul MS până la sfârşitul anului în curs. Din 2010, drepturile lor salariale sunt  asigurate de către comunitatea locală, întrucât serviciile acordate sunt în folosul comunităţii.

În cazul unor primării, ţinându-se cont de faptul că bugetele sunt reduse din pricina crizei, s-a luat decizia concedierii unei părţi a personalului medical ce deserveşte cabinetele şcolare. Nu este cazul însă şi la Giurgiu, unde cele cinci cabinete medicale sunt deservite de un singur medic.

La scurt timp de la apariţia acestei decizii a Ministerului Sănătăţii, prin urbe a început să circule zvonul conform căruia tot personalul medical din cabinete ar fi nemulţumit de Primăria Giurgiu, pentru că nu şi-ar fi primit drepturile salariale, şi nici celelalte drepturi. Mai mult, conform aceluiaşi zvon, cadrele medicale cu pricina ar fi acţionat în instanţă conducerea municipiului, din acelaşi motiv, al întârzierilor plăţilor.

Stând de vorbă cu angajaţii celor şase cabinete medicale şcolare, aceştia ne-au declarat că, într-adevăr, de la data de 1 noiembrie 2009 au trecut, din punct de vedere contractual, din subordinea directă a Ministerului Sănătăţii, în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Giurgiu, instituţie aflată, la rândul ei, în subordinea Consiliului Local al Municipiului Giurgiu. Dacă în cazul însoţitorilor persoanelor cu handicap, ale căror drepturi băneşti erau virate în conturile DAS de către Autoritatea Naţională a Persoanelor cu Handicap, s-au înregistrat sincope în plata salariilor, nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă în cazul asistenţilor comunitari medicali. Atâta timp cât fondurile doar treceau prin conturile Primăriei, aceasta fiind un intermediar, salariile şi alte drepturi băneşti au fost virate la timp, aceşti angajaţi neavând nimic de reproşat acesteia.

Reprezentanţii Biroului Mass Media din cadrul Primăriei Giurgiu, referitor la acest aspect ne-au declarat: „Într-adevăr, cabinetele şcolare au trecut, din cursul anului trecut, în subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipiului Giurgiu, dar s-a păstrat încadrarea cadrelor medicale, şi salariile acestora. Dacă ar fi fost să fie încadraţi cu salariile de la DAS, în mod sigur ar fi intervenit discuţii, deoarece bugetul local nu şi-ar fi putut permite să susţină salariile acestora. De exemplu, un asistent comunitar de la un cabinet şcolar are salariul mult mai mare decât al unui asistent comunitar angajat al DAS. Deocamdată, nu ne-a parvenit niciun document oficial prin care noi, Primăria, să asigurăm veniturile lor. Până la apariţia unui asemenea act, salariile şi celelalte venituri sunt asigurate de către Ministerul Sănătăţii, acesta virând în conturile DAS sumele de bani, singura treabă a Direcţiei fiind doar întocmirea ştatelor de plată”, mai menţiona Elsa Joantă, reprezentantul Biroului Mass Media din cadrul Primăriei Giurgiu.

În aceste condiţii, nu se ştie cine şi cu ce motiv, încearcă să semene panică printre cadrele din cabinetele medicale şcolare de pe raza municipiului nostru: Şcoala cu clasele I – VIII „Emil Gulian” nr. 5, Şcoala cu clasele I – VIII „Acad. M. Voiculescu” nr. 8, Şcoala cu clasele I – VIII nr. 2, Liceul „Nicolae Cartojan”, Grupul Şcolar Naval „Viceamiral I. Bălănescu” şi Colegiul Naţional „Ion Majorescu”.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here