Peste 1000 de angajaţi ai Poştei au protestat, marţi 12 februarie, în Piaţa Constituţiei din  Capitală, împotrivindu-se noilor tăieri salariale şi disponibilizărilor cu care sunt ameninţaţi peste 2000 de angajaţi din CNPR. Filiala sindicală a Direcţiei judeţene de poştă  Giurgiu a participat şi ea la protest cu un grup de sindicalişti format din 40 de persoane.

Aşa cum scriau ziarele din întreaga ţară datorită unui management prost, cât şi al politizării excesive a Companiei Naţionale de Poştă, încă din anul 2007 rezultatele acestei instituţii au devenit  din ce în ce mai  proaste. Dacă ar fi să amintim doar câteva dintre afacerile păguboase ale Companiei de Poştă nu am putea omite contractele de transport de valori de 58.000 lei vechi plus TVA/ Km transport efectuat, încheiate cu o firmă privată, ceea ce a reprezentat la acel moment un preţ de 3 ori mai mare decât cel practicat cu mijloacele proprii ale Poştei! Un alt contract păgubitor a fost cel încheiat cu Compania aeriană Blue Air. Trebuie amintit, totodată, că în anii 2007-2008 serviciile de curăţenie ale Administraţiei au fost externalizate cu costuri mai mari decât cele interne! În 2008 s-a ajuns până acolo încât şoferii Companiei au fost detaşaţi la firma G 4 S, pentru ca în final, ca urmare a rezilierii contractului, şoferii să redevină salariaţii poştei, evident cu mari pierderi materiale. Începând cu 2009 s-a realizat o politizare excesivă în cadrul Poştei Române, în fiecare judeţ fiind numiţi pe posturile de directori ai Direcţiilor doar oameni politici. Se estimează că pe timpul PDL-ului peste 700 de persoane (însemnând clientelă politică!), au fost angajate pe diferite posturi în Poştă fără a fi nevoie de ele. Această situaţie s-a suprapus cu criza începută la mijlocul anilor 2008, ceea ce a condus la un trend descendent al serviciilor poştale în întreaga ţară, respectiv al veniturilor. Absenţa investiţiilor a creat la rândul ei o stare critică, ajungându-se până acolo încât funcţionarii au reclamat  chiar faptul că nu mai au  hârtie pentru Xerox! Pentru a putea face o comparaţie cu alte ţări vecine v-am spune faptul că Poşta ungurească, la cei 9 milioane de locuitori,  deţine un număr de 30.000 de salariaţi în Poştă, realizând însă venituri egale cu cele ale Poştei Române care deţine 33.000 de salariaţi, dar deserveşte o populaţie dublă ca număr. La rândul ei Poşta eleveţiană deţine 50.000 de salariaţi poştali la un număr de locuitori de doar 8 milioane! Trebuie subliniat şi faptul că ponderea salariilor  în totalul cheltuielilor, în cadrul UE, este de 50% în timp ce în România este de 70%!!

Privatizarea Companiei pare puţin bizară europenilor

În aceste zile se vorbeşte tot mai mult despre privatizarea Companiei de Poştă, prin vânzarea a 51% din acţiuni către un operator european, privatizare care va avea un alt mod de desfăşurare decât cel de până acum: privatizarea se va face prin majorarea de capital social, banii astfel obţinuţi urmând a rămâne la dispoziţia Poştei pentru a fi folosiţi la cheltuielile curente. De precizat că, în prezent Poşta Română are datorii de 535 de milioane de lei. Sunt voci care susţin că privatizarea Companiei ar fi fost grăbită în mai multe rânduri prin diferite tertipuri. În 2010 Consiliul Concurenţei îi administra Poştei Române o amendă de 22 de milioane de euro!! Se pare că Poşta a  pierdut acel proces pe motiv că avocaţii Poştei nu s-au prezentat în instanţă! S-a bănuit atunci că acela era un semn clar al dorinţei de faliment a Companiei. Europenii consideră însă puţin bizară această intenţie a noastră de privatizare a Poştei ştiiut fiind că în prezent privatizate sunt doar Poşta din Coasta de Fildeş  (98%) şi cea din Argentina (86% concesionată), distribuirea pensiilor prin poştă în Europa făcându-se doar în România. Specialiştii spun că o altă soluţie pentru salvarea Companiei ar fi obţinerea  unui acord din partea UE pentru un ajutor de stat sau a majorării capitalului social  cu circa 100 milioane de euro de către statul român. În acest caz, banii ar rămâne la dispoziţia Companiei. Aportul la capitalul social ar trebui să fie însă de peste 60 milioane euro, sumă  ce ar acoperi doar pe jumătate datoriile actuale ale Poştei.

Sindicaliştii din Direcţia Judeţeană de Poştă Giurgiu se împotrivesc măsurilor de austeritate

Vorbindu-ne de protestul de marţi din capitală, liderul de sindicat al filialei sindicale Giurgiu, Burduf Ştefan, ne declara: “Noi am mers în Capitală să protestăm alături de ceilalţi colegi ai noştri din ţară, faţă de măsurile pe care administraţia SNPR ar dori să le ia. În timpul negocierilor ne-au înmânat nişte acte adiţionale la Contractul Colectiv de Muncă, deşi acesta este negociat până în 2018! Ei intenţionau  să elimine salariile compensatorii în cazul disponibilizaţilor, la salariaţii cu o vechime  mai mică de 5 ani în Poştă. Totodată, reprezentanţii Companiei mai doresc să limiteze numărul oficiilor poştale în mediul urban, şi să transforme toate ghişeele poştale în agenţii poştale, ceea ce ar conduce la disponibilizări importante de personal… “

Ştefan Burduf ne mai preciza că în judeţul nostru la ghişeele poştale lucrează în prezent 53 de salariaţi la care se adaugă 27 de oficianţi în reşedinţele de comune. Liderul de  sindicat ne mai spunea că în prezent salariul mediu al factorilor poştali la Giurgiu ajunge la 1200 lei/lună în timp ce la agenţii poştali salariul  pleacă de la minim pe economie şi ajunge la maximum 1000 de lei. Burduf observa faptul  că în contextul micşorării salariilor cu siguranţă mulţi vor pleca din sistem.  “În timp ce Poşta îşi restrânge activitatea alte societăţi cu aceeaşi activitate ca şi a noastră şi-o extind. Ce să înţelegem din asta?”, se întreba retoric liderul de sindicat al filialei Giurgiu, care ne mai declara că în funcţie de reacţia din următoarele zile ale Administraţiei CNPR, în data de 28 februarie cei nemulţumiţi se vor întâlni în faţa Prefecturii Giurgiu, protestând paşnic, o întâlnire destinată mai mult dialogului dintre membrii de sindicat. De precizat că la acest moment la Giurgiu în cadrul SCNPR activează 330 de persoane.

T. Florian