Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Giurgiu a organizat joi, 4 septembrie, o Conferință – masă roundă de prezentare a Proiectului transfrontalier ”Măsuri și instrumente în sprijinul cooperării în afaceri transfrontaliere între Districtul Razgrad și Județul Giurgiu, proiect pe care l-am prezentat pe larg în ultimele luni atât în ediția print a publicației ”Jurnal giurgiuvean” cât și în ediția online. În deschiderea lucrărilor de la sediul CCIA Giurgiu președintele Alexandru Epîngeac a adresat participanților din Județul Giurgiu și Districtul Razgrad (Bulgaria) un salut de bun venit, urând totodată succes lucrărilor.

”Avem azi alături de noi, a precizat Alexandru Epîngeac, pe prietenii din Razgrad, oameni de afaceri și membrii comisiei bulgare de implementare a proiectului, dar și reprezentanții mediului de afaceri giurgiuvean. Vă prezentăm acest proiect prin care dorim să obținem o mai mare apropiere între oamenii de afaceri din Giurgiu și Razgrad. Este un proiect transfrontalier inițiat de fostul guvernator al Districtului Razgrad încă din 2009, prin Prefectura din Bulgaria. Proiectul a prins viață în 2013, iar acum actualul guvernator de la Razgrad îi acordă și dânsul atenția și sprijinul cuvenit. Dumnealui, ca și noi, dorește să meargă bine colaborarea bilaterală. De asemenea, sper ca acest proiect să vă stârnească interes întrucât prin el am dorit ca legăturile între oamenii de afaceri din Giurgiu și Razgrad să se facă direct și nu prin intermediari”.

Svetlin Simeonov, project Leader, al Camerei de Comerț din Razgrad, a prezentat pe larg Website-ul proiectului www.razgrad-giurgiu.eu. De asemenea, a oferit participanților numeroase informații despre modul de a-și face propriile lor profile și cum să-și facă publice reclamele pe site, menționând că acesta este făcut în trei limbi: română, bulgară și engleză. Slavi Iliev a prezentat pe larg serviciile care pot fi obține din cele două Birouri de informare înființate la CCIA Giurgiu și la Camera de Comerț din Razgrad, în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră în domeniul afacerilor în cele două orașe. Veselin Țvetanov a prezentat raportul introductiv de la contractorul activităților de ”Analiza climatului economic curent și contacte de afaceri, analiza cadrului legal actual și cerințele administrative pentru activități de afaceri în Bulgaria și România. Elaborarea unei strategii comune de marketing și elaborarea unui punct comun în strategia de dezvoltare a afacerilor” Tot dânsul a oferit instrucțiuni privind completarea unui chestionar pentru nevoile de analize și stabilirea strategiilor de elaborare. În finalul Conferinței – masă rotundă, de la sediul CCIA Giurgiu, toți participanții din Giurgiu și Razgrad au participat la discuții deschise și au făcut un util schimb de propuneri și idei cu privire la demararea unor afaceri și proiecte comune. S-a propus și participarea lunară reciprocă, câte 3 zile la Giurgiu și 3 zile la Razgrad, la câte un târg de prezentare și desfacere de produse. Totodată, s-a stabilit ca până la finele anului acesta un număr de 75 de firme din Razgrad să participe la 3 mari Târguri și expoziții cu vânzare la Giurgiu, și firmele din județul Giurgiu să participe la manifestări similare la Razgrad.

Heliade CĂLIN