“Prin votul său, Marian Măroiu s-a situat în afara partidului…”

Aşa cum declara consilierul local Nicolae Barbu în urmă cu o săptămână, votul dat de Marian Măroiu în şedinţa Consiliului local din data de 5 august nu a rămas fără repercursiuni; amintim că în acea şedinţă s-a discutat şi aprobat proiectul de modernizare a Pieţei Centrale, iar Marian Măroiu – preşedinte al organizaţiei municipale PSD – a votat pentru acest proiect, încălcând, astfel, deciziile luate de PSD. Nicolae Barbu spunea, după acea şedinţă, că va propune măsuri împotriva lui Marian Măroiu, iar aceste măsuri nu s-au lăsat aşteptate; astfel, marţi, 17 august, Comitetul Executiv al PSD Giurgiu, reunit la Adunaţii Copăceni, a decis excluderea lui Marian Măroiu din partid, dar şi alte sancţiuni. La scurt timp după această şedinţă, conducerea PSD Giurgiu a convocat o conferinţă de presă, în care a anunţat măsurile luate împotriva lui Măroiu. “Comitetul Executiv al PSD Giurgiu a hotărât, cu unanimitate de voturi, sancţionarea cu excluderea a domnului Marian Măroiu, pentru votul dat în şedinţa Consiliului Municipal de pe 5 august, când a votat alături de consilieri ai PNL şi ai PDL. Prin votul său, domnul Măroiu s-a situat în afara partidului, de aceea, cu votul în unanimitate al membrilor comitetului executiv al organizaţiei judeţene, s-a decis retragerea sprijinului politic în Consiliul local şi înlocuirea de la conducerea Direcţiei de Dezvoltare Rurală şi Protecţia Mediului”, a anunţat Adrian Popescu, preşedintele PSD Giurgiu. Liderul social democraţilor giurgiuveni spune că Măroiu a încălcat decizia luată la nivelul organizaţiei, aceea de a vota împotriva concesionării Pieţei Centrale, deşi ar fi semnat că va vota aşa cum a hotărât partidul. El a completat că, prin votul său, Marian Măroiu s-a situat în afara partidului şi a adus grave prejudicii de imagine partidului şi o umbră de complicitate asupra întregii echipe PSD. “Nu putem tolera asemenea gesturi şi, pe cale de consecinţă, cu votul în unanimitate al tuturor colegilor s-a votat excluderea din partid, retragerea sprijinului politic pentru funcţia din Consiliul Local Municipal, aceea de consilier municipal, înlocuirea de la conducerea direcţiei din cadrul Consiliului Judeţean Giurgiu”, a precizat Adrian Popescu. Acesta mai spune că decizia luată în şedinţa de marţi a fost adusă la cunoştinţa conducerii centrale a PSD. Sancţiunile împotriva lui Măroiu nu se opresc aici, deoarece acesta îşi va pierde şi funcţia de preşedinte al organizaţiei municipale, în care a fost ales de curând. Preşedintele organizaţiei judeţene PSD a declarat că, în ciuda faptului că alegerile pentru preşedinţia organizaţiei municipale au fost statutare, vor fi organizate noi alegeri pentru desemnarea unui alt preşedinte în locul lui Măroiu.

“PSD Giurgiu vrea un colectiv nou…”

Excluderea lui Marian Măroiu din partid nu va afecta, în niciun fel, protocolul încheiat între PSD şi PNL la nivelul Consiliului Judeţean, însă în ceea ce priveşte Consiliul local Giurgiu, ca şi cele comunale, la acest nivel nu au fost încheiate niciun fel de înţelegeri cu liberalii, deci nu se poate pune problema unei “ruperi” a unor eventuale pacturi politice. Adrian Popescu a mai precizat că PSD Giurgiu va forma un nou colectiv, o echipă din care vor face parte şi oameni mai vechi, care au fost îndepărtaţi din conducerea organizaţiei municipale, până atunci, conducerea organizaţiei municipale a PSD Giurgiu fiind preluată, conform regulilor partidului, de secretarul executiv al PSD Giurgiu, Liliana Ciobanu. “Vreau să deschidem porţile către toţi membrii care vor să vină către noi, către membrii care au plecat din anumite motive, care m-au contactat în ultima perioadă şi au spus că vor să facă parte în anumite condiţii din noua echipă a PSD Giurgiu”, a mai spus Adrian Popescu. Pe de altă parte, PSD Giurgiu va ataca în instanţă hotărârea Consiliului Local Municipal Giurgiu prin care

s-a concesionat piaţa, pentru că “nu este în regulă ceea ce se petrece acolo, iar piaţa trebuie să rămână a giurgiuvenilor”. De menţionat că Marian Măroiu nu a participat la şedinţa Comitetului Executiv al PSD Giurgiu, fiind plecat din ţară, iar Adrian Popescu a spus că în luarea acestor decizii s-a acţionat cu fermitate, aşa cum a recomandat liderul partidului, Victor Ponta.

“Nu e normal să aflu de pe Internet că am fost exclus…”

Cu puţin timp înainte de închiderea ediţiei, Marian Măroiu a convocat o conferinţă de presă, pentru a lămuri situaţia sa. El consideră că acţiunea organizaţiei PSD Giurgiu a fost una nestatutară. “Am aflat de pe Internet că am fost exclus din partid… nu mi se pare normal ca excluderea din partid să fie discutată în lipsa mea; pe de altă parte, nu pot fi exclus din PSD de organizaţia judeţeană, atâta timp cât sunt membru al Consiliului Naţional PSD, singurul organism care, statutar, mă poate exclude. De altfel, am avut o discuţie cu preşedintele Victor Ponat care mi-a spus că nu ştie absolut nimic despre acţiunea organizaţiei de la Giurgiu şi mi-a recomandat să trimit conducerii partidului o informare şi o contestaţie la această măsură abuzivă… personal, sunt convins că nu am greşit atunci când am votat pentru modernizarea Pieţei şi îmi menţin acest punct de vedere, bazându-mă pe faptul că, după consultările organizate de Primărie, 90% din giurgiuveni au optat pentru acestă modernizare. În ceea ce priveşte discuţia avută în grupul consilierilor locali PSD înainte de acea şedinţă a Consiliului local, vă pot spune doar că am susţinut, şi atunci, că voi vota pentru proiectul de modernizare a Pieţei. Cred că acest vot a fost doar un pretext găsit pentru a fi eliminat din PSD, adevăratul motiv pentru care se dorea excluderea mea fiind, de fapt, altul: faptul că, la alegerile pentru conducerea organizaţiei judeţene, l-am susţinut pe Tudorel Ţone…”, a declarat Marian Măroiu. Acesta mai spune că, atâta timp cât nu se poate pune problema excluderii sale din PSD, nu se poate vorbi nici despre pierderea calităţii de consilier local sau a funcţiei de preşedinte al organizaţiei municipale a partidului.

Rămâne de văzut cine va avea câştig de cauză în acest nou “război”, care tulbură tot mai mult “apele” din PSD Giurgiu.

Cristina MOISE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here