DSCF5114Şeful Serviciului Financiar – Contabilitate din SHIPYARD ATG, Margareta Negoi, s-a născut în Zodia Balanţei, pe 10 octombrie, în comuna Moşteni, judeţul Teleorman. După ce şi-a zbenguit copilăria  primii doi ani de viaţă, a venit împreună cu familia la Giurgiu. În oraşul de la malurile Dunării a urmat pe rând cursurile Şcolii generale nr. 4 ”Mihai Viteazul” şi Liceul Economic ”Ion Barbu” pe care l-a absolvit în 1992. Crescând alături de bunici, la ţară, pe meleagurile marelui scriitor Marin Preda, s-a îndrăgostit  încet, încet, tot mai tare de viaţa satului românesc. Iată de ce probabil, când a ajuns la vârsta deciziei majore a vieţii a ales o profesie statică. Regretând  puţin acest lucru, Margareta Negoi  ne mărturiseşte că i-ar plăcea ca până la urmă să îmbătrânească totuşi frumos, tot la ţară.

După absolvirea liceului s-a încadrat în câmpul muncii la firma GHE. Ştubeanu, din Giurgiu. Aici s-a îndrăgostit rapid şi iremediabil de ”jocul” cu cifrele, devenind contabil, profesie în care a lucrat până în 1996 când a schimbat doar locul de muncă, transferându-se la S.C. Contact SRL Giurgiu unde a lucrat până în 2001. A fost un timp angajata firmei Bad Axel, o firmă de confecţii textile, evident, tot în contabilitate, până în luna martie când a fost contactată de Nicoleta Ionescu, directorul economic de astăzi al SC SHIPYARD ATG Giurgiu, care i-a propus să vină în acest brand naval.

Sunt o perfecţionistă…

La început, ne spune Margareta Negoi, n-am fost prea entuziasmată întrucât nu ştiam nimic despre noul Şantier Naval giurgiuvean. Cu toate acestea, având mare încredere în doamna Nicoleta Ionescu, deşi lăsam în urmă un loc de muncă unde mă simţisem foarte bine şi unde eram plătită foarte bine pentru munca pe care o prestam, am venit la SHIPYARD şi astăzi mărturisesc faptul că nu regret alegerea făcută. Intrasem la Facultatea de Mangement Finaciar – Contabil a Universităţii Spiru Haret şi adrenalina mă provoca să încerc şi altceva! Astfel că am urmat în paralel cu activitatea de la SHIPYARD ATG, Facultatea, pe care am absolvit-o în 2008, obţinând Licenţa de economist.  La SHIPYARD ATG, la început am fost un simplu contabil, dar ulterior patronatul mi-a schimbat funcţia de contabil cu cea de Şef Serviciu Finaciar – Contabilitate, funcţie în care lucrez şi în ziua de azi. În general, în profesia mea  sunt o perfecţionistă. Îmi place să fac totul bine, repede  şi de calitate. În viaţa de toate zilele sunt însă un om echilibrat, am o familie minunată şi doi copii frumoşi: un băiat şi o fată. Nu uit  niciodată de unde am plecat şi mai ales  ce-mi spunea bunica, în primii ani ai copilăriei : În viaţă trebuie să munceşti, să fii cinstit pentru că va veni şi clipa în care munca ta va fi apreciată cum se cuvine! Vorbele bunicii m-au urmărit toată viaţa şi, fiind crescută la ţară, nu am fugit niciodată de muncă, indiferent cât de grea a fost acea muncă. Niciodată n-am aşteptat să-mi ofere cineva ceva gratis, pe ”ţeavă” cum se zice! Am muncit din greu pentru orice rezultat.

Prin mâna constructorilor trec navele, prin mâna contabililor banii cu care ele sunt făcute…

Sunt un om al corectitudinii , iar dacă aş putea face altceva în afară de contabilitate atunci cred că aş milita pentru dreptate! Pentru mine munca şi familia sunt pe primele locuri, iar copiii cea mai mare realizare . Pentru ei muncesc enorm, ca să poată, la rândul lor, să-şi realizeze visele. La locul de muncă împreună cu colectivul pe care-l conduc formăm o echipă valoroasă şi lucrăm cu randament maxim sub coordonarea directorului economic, Nicoleta Ionescu.  Împreună ţinem toate evidenţele contabile ale SHIPYARD ATG –ului. Prin mâinile noastre intră şi iese fiecare bănuţ, ce trebuie să circule în folosul societăţii noastre comerciale. Dacă cei din producţie construiesc navele, fizic, noi suntem cei care le dăm valoare. Relaţiile şi condiţiile de muncă la SHIPYARD ATG sunt foarte bune, ca şi nivelul salarizării. În noul Şantier Naval giurgiuvean eşti motivat zilnic din punct de vedere financiar , să vii la serviciu, mai ales că toată echipa de navalişti  este formată din oameni cu mare caracter şi pasiune pentru muncă. Şi, ca o mică paranteză,  sau în loc de concluzie, dacă până la urmă în SHIYARD ATG lucrurile merg bine, meritul principal îi aparţine managerului Apostol Teodor Gheorghe, un om deosebit care ştie să-şi conducă foarte bine afacerea şi să aibă încredere în oamenii de lângă dânsul. Cu toate condiţiile bune de muncă pe care le avem în ziua de azi, ca peste tot avem şi noi probleme ca orice firmă care se respectă. Una dintre acestea este inapetenţa  tinerilor, pentru meseria de constructor naval. Din păcate, nici nu mai au unde să se pregătească profesional. Învăţământul actual giurgiuvean şi naţional pregăteşte doar profesii nesolicitate pe piaţa muncii! Eu, dacă aş fi în locul lor, m-aş gândi mai întâi să-mi găsesc o profesie, într-o societate comercială stabilă, aşa cum este- din fericire- pentru noi,SHIPYARD ATG. Mi-aş dori să muncesc într-o societate comercială care să-mi asigure viitorul şi apoi m-aş gândi la distracţie. Copiii ăştia fac exact invers : se gândesc mai întâi la distracţie şi tot mai puţin la muncă. Este trist, dar adevărat! Şi asta deşi în SHIPYARD ATG un tânăr ar putea găsi tot ce doreşte: stabilitate, condiţii de muncă, front de lucru, salariu motivant, în concluzie, un viitor asigurat

Pe linie profesională, cred că cea mai mare realizare a mea este experienţa acumulată în domeniul financiar – contabil, experienţă care m-a dus la un înalt nivel de performanţă, fiind apreciată atât de patronat cât şi de conducerea executivă.

Economia de piaţă … nu este pentru ”şmecheri”!

În economia de piaţă, ca om, trebuie să fii corect şi să-ţi faci munca bine. Pentru că numai aşa îţi păstrezi locul de muncă şi patronul te plăteşte bine. În economia de piaţă nu este loc pentru şmecheri! Aici îşi găsesc loc doar cei care muncesc cinstit şi corect! Dacă toţi cetăţenii ţării ar aplica acest principiu de viaţă atunci în România lucrurile ar putea merge cu siguranţă mult mai bine. În finalul dialogului nostru l-am rugat pe Şeful Serviciului Financiar – contabilitate, din SHIPYARD ATG Giurgiu, să ne spună dacă până acum a trăit vreo amintire care i-a marcat destinul. Fără să ezite prea mult Margareta Negoi ne-a declarat: Destinul meu a fost marcat definitiv de momentul când am asistat la prima lansare la apă a unei nave construite în şantierul nostru. Parcă asistam la botezul copilului meu. Un moment plin de emoţii… Chiar dacă nu am lucrat efectiv la construcţia fizică a acelei nave am trăit şi eu ca şi toţii constructorii săi aceleaşi sentimente de satisfacţie şi în acelaşi tip de mândrie. Aş fi strigat , dacă aş fi putut, pe stradă că nava aia care plutea pe apă poartă şi ceva din mine…  Aceste sentimente unice nu se pot descrie însă în câteva cuvinte …ele se trăiesc şi se simt doar cu inima şi cu sufletul! Era prin 2005. Am rămas marcată definitiv de bucuria întipărită pe feţele colegilor mei, navalişti. Am înţeles atunci  că nimic nu poate egala sentimentul care te cuprinde atunci când vezi cum munca ta ia calea apelor din toată lumea,  în scopuri nobile, şi că nu se risipeşte în zadar, ducând cu ea peste mări şi ţări numele locului în care trăieşti şi munceşti, a unei  profesii cu o vechime de peste 100 de ani!

A cosemnat, Heliade CĂLIN