Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Buzău au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Marin Iulian Florin, Marin Nicu Marius, Marin Guță, Zamfira Marian, Stoica Ionel, Cojocea Marius, Cojocea Mirel, Dragomir Marius , Florea Marian, Mutcu Ionel, Toma Bratu, Toma Ion, Florea Adriana, Mihalache Gogu, Mihalache Ilie, Mihai Simeria, Mihai Dorel, Mihai Florica, Stan Florin Daniel, Mihai Gheorghe, Vasile Ilie, Ostăluș Constantin, Nicolae Stancu, Buia Dan și Mihai Ion pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 367 alin,1,2,3 CP, art. 9 alin.1, lit. a,b,c și alin. 3 din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 alin. 1 CP , art. 29 alin. 1 lit. a,b din Legea 656/2002 cu aplic. art. 35 alin. 1 CP, art. 295 alin. 1 CP cu aplic. art. 35 alin. 1 CP și art.322 alin. 1 CP cu aplic. art. 35 alin. 1 CP, fapte concurente (art.38 alin. 1 CP ) cu incidența art. 5 CP.

Prin actul de sesizare s-a reținut că inculpații susmenționați, în calitate de reprezentanți legali ai unui număr de 22 de agenți economici cu sediile în municipiile București și Buzău, precum și în județele Ilfov, Giurgiu și Vrancea au creat un circuit comercial și financiar fraudulos prin interpunerea în sistem de rețea tip ‘suveică’ a firmelor cercetate, circuit concretizat în emiterea de documente false de livrare de mărfuri ( preponderent deșeuri metalice).

De asemenea, au fost încheiate contracte de prestări servicii sau de executare a unor lucrări, în condițiile în care respectivele activități nu au fost realizate.

Ca efect al înțelegerilor infracționale prealabile, pentru a se justifica stocul faptic de achiziții de deșeuri metalice procurate fără documente de la persoane fizice și entități cu comportament de persoane fizice, reprezentanții a două societăți comerciale din mun. Buzău, respectiv SC AXE METALORIN SRL Buzău și SC GEANI CONPES SRL Buzău, precum și ale altor opt societăți comerciale din județul Ilfov, au acceptat întocmirea de facturi false de livrare de deșeuri metalice prin înscrierea la rubrica ‘furnizori’ a unor firme cu comportament de tip fantomă, care nu livrau în realitate mărfurile către agenții economici evidențiați din mun. Buzău.

În baza documentelor false de livrare întocmite, se asigura în mod nelegal plata acestora prin decontare bancară către furnizorii fictivi înscriși în documente.

Aceștia din urmă, în baza unor declarații pe proprie răspundere și a unor borderouri de achiziție false și neînregistrate în evidențele contabile solicitau și ridicau în numerar tot disponibilul bănesc din conturile bancare, pe care îl restituiau persoanelor juridice care le livraseră banii în cont în baza facturilor false, operațiunile fiind urmate de oferirea unui comision de 0,5% din valoarea fiecărei tranzacții bancare, inculpaților care au acceptat să se implice în acest circuit comercial și financiar fictiv.

Prin transferurile interbancare bazate pe documente false s-a realizat ascunderea adevăratei naturi, origini ilicite și proveniențe a fondurilor bănești rulate, provenite din infracțiunile de evaziune fiscală.

Potrivit constatărilor efectuate de organele de control financiar a rezultat că prejudiciul total cauzat bugetului consolidat este de 150.029.345 RON, echivalentul a peste 35.000.000 EURO.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra unor bunuri evaluate la suma de 1,6 milioane lei.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Buzău.

Facem precizarea că faptele inculpaților sunt analizate prin raportare la dispozițiile art.66 Cod procedură penală, referitoare la prezumția de nevinovăție.

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.