Luni 13 ianuarie, seara, începând cu ora 19.30 postul Tv Euro Sport va transmite în direct dela Palatul de Congrese din Zurich, Gala FIFA la care se va decerna Balonul de Aur 2013.Lupta pentru Balonul de Aur se va da între Leo Messi, Cristiano Ronaldo și Franck Ribery. Câștigător al premiului în ultimii 4 ani, Messi este susținut în continuare de unul dintre jucători reprezentativi din istoria lui Real Madrid, Jorge Valdano care declara de curând: Cel mai bun jucător din lume este Messi. Al doilea este Messi accidentat. S-a născut pentru a juca fotbal și este geniul seconului XXI. Este incomparabil… În timp ce Cristiano Ronaldo, finalist pentru a şasea oară în ultimii şapte ani, consideră că merită să câştige trofeul Lionel Messi spunea: „Este o plăcere să mă număr printre finalişti şi sunt foarte mândru. În opinia mea trofeele de echipă sunt cele care contează cel mai mult, dar este plăcut să fii apreciat. Şi dacă nu voi câştiga Balonul de Aur nu va fi o mare tragedie.Cine este Franck Ribery și care este povestea lui?Când am mingea la picior, pot dribla orice fundaș din lume”, este o mică autocaracterizare pe care și-o face chiar Ribery, un fotbalist care, deși ar putea parea arogant, știe foarte bine ce înseamnă chinul, munca, deznădejdea.

Franck Ribery, finalist pentru prima dată, mai spunea că indiferent dacă va obţine sau nu trofeul, este fericit că se află printre cei nominalizaţi. FIFA va decerna luni şi trofeul pentru jucătoarea anului, antrenorul anului ( la fotbal masculin şi fotbal feminin), premiul preşedintelui FIFA, premiul pentru fair play şi premiul Pușkas. De asemenea, va fi anunţată World XI 2013, echipa ideală a anului. Pentru jucătoarea anului, finalistele sunt Nadine Angerer (Germania), Marta (Brazilia) şi Abby Wambach (SUA).

Finaliştii pentru antrenorul anului sunt: Alex Ferguson (Manchester United, retras la finalul sezonului trecut), Jupp Heynckes (Bayern Munchen, retras la finalul sezonului trecut) şi Jurgen Klopp (Borussia Dortmund). În ceea ce priveşte antrenorul anului pentru o echipă feminină, cei trei nominalizaţi sunt: Ralf Kellerman (Germania/ VfL Wolfsburg), Silvia Neid (Germania) şi Pia Sundhage (Suedia).

Pentru Premiul Pușkas, care se acordă celui mai frumos gol al anului, finaliştii sunt suedezul Zlatan Ibrahimovici (Paris Saint-Germain), sârbul Nemanja Matici (Benfica Lisabona) şi brazilianul Neymar (FC Barcelona). Zlatan Ibrahimovici a fost nominalizat pentru un gol marcat la 13 noiembrie 2012, la un meci amical Suedia – Anglia. Matici se află pe listă pentru o reuşită din 13 ianuarie 2013, de la partida Benfica Lisabona – FC Porto, din campionatul Portugaliei, iar Neymar a ajuns finalist datorită unui gol înscris pentru Brazilia, în data de 15 iunie 2013, la un meci cu Japonia, din Cupa Confederaţiilor.

Printre personalitățile prezente la evenimentul de luni se numără şi legende ale fotbalului brazilian, care au obţinut cele cinci titluri mondiale ale Braziliei: Pele (1958, 1962, 1970), Amarildo (1962), Carlos Alberto (1970), Bebeto (1994), Cafu (1994, 2002), Ronaldo (1994, 2002). Ceremonia va fi prezentată de modelul brazilian Fernanda Lima şi de fostul internaţional olandez Ruud Gullit. ( Jurnal PRESS)