Cei 62 de delegați ai organizației județene a PNL Giurgiu au votat, după declarațiile date, aproape în unanimitate cu Ludovic Orban, la alegerile din cadrul Congresului Național al PNL de sâmbătă, 17 iunie. 

Printre cei care au onorat cu prezența lucrările Congresului s-a aflat, alături de foști lideri PNL sau PDL (Petre Roman, Theodor Stolojan, Alina Gorghiu, Mircea Ionescu Quintus, Emil Boc sau Vasile Blaga) s-a aflat și Secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White. Acesta declara, în deschiderea lucrărilor congresului: 

„Vin azi să vă adresez un călduros salut din partea PPE și a președintelui său, Joseph Daul. Noile abordări ale UE post-Brexit se bazează pe abordarea politică europeană a României și consideră PNL unul din cele mai importante partide de centru dreapta din Europa. La aproape trei ani de la alegerea sa, dați-mi voie să vă felicit din nou pentru alegerea președintelui Klaus Iohannis în funcția de șef al statului. El devine o personalitate internațională, care apără România și UE în politica internațională, așa cum a demonstrat recent, în timpul întâlnirii cu președintele Trump, la Washington”, exprimându-și, totodată, convingerea că oii lideri ai PNL, care vor fi aleși în cursul zilei, vor continua să mențină România ca membru activ în UE și vor păstra țara în sistemul european de valori.

Așa cum au promis, liberalii giurgiuveni au votat, aproape în unanimitate, cu Ludovic Orban, moțiunea acestuia fiind, de altfel, cea mai bine primită de cei aproape cinci mii de delegați din sala pavilionului A de la Romexpo București. 

„Ca și prezență la un congres, este un moment emoționant, eu totdeauna sunt foarte emoționat la asemenea momente, pentru că se întâmplă foarte rar și, ați văzut și dumneavoastră, destule emoții și destui oameni. PNL dă dovadă că e un partid serios și că, în noua componență și cu noua conducere vom ști să rezolvăm problema guvernării civilizate și eficiente în România. Eu cred foarte mult în noua echipă, cred foarte mult în congresul de astăzi, au fost foarte bine organizați, iar disputa a fost corectă, și cel mai bun a câștiga. E o exprimare a PNL foarte entuziastă astăzi, și arată că avem dorința de repoziționare a liberalilor pe scena politică românească, și să accedem cât mai repede la putere, însemnând la guvernare”, declara, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, liderul organizației județene a PNL Giurgiu, Marin Anton. 

În final, victoria lui Ludovic Orban a fost una zdrobitoare, contracandidatul său, Cristian Bușoi, reușind să obțină doar puțin peste 900 de voturi ale celor aproape 4300 de delegați prezenți. După numărătoare, cifrele au fost următoarele: 952 de voturi – Cristian Bușoi, 3518 voturi – Ludovic Orban. 

La rândul lor, cei doi prim-vicepreședinți ai organizației județene a PNL, și, totodată, reprezentanții județului Giurgiu în comisia de numărare a voturilor, Marian Măroiu și Noruț Stănișteanu, au declarat, pentru „Jurnal Giurgiuvean”:

„A fost o luptă frumoasă, cu programe bune, care au avut darul să facă din competiția electorală internă a noastră, a PNL, un etalon în materie. Mă bucur că, din nou, Giurgiu a mizat pe cartea câștigătoare, astfel că sper ca de acum înainte să ne concentrăm pe revenirea acolo unde ne este locul: primii în topul preferințelor giurgiuvenilor” – Marian Măroiu.

„Am avut de ales între două moțiuni foarte bune, dar, așa cum vedeți, cea mai bună s-a dovedit a fi cea a lui Ludovic Orban. Noi, organizația Giurgiu, am decis încă de joi că îl vom susține pe domnul Orban, și se pare că nu am ales greșit. Și cealaltă moțiune a fost una destul de bună, dar nu suficient încât să ne convingă pe noi, cei aproape cinci mii de delegați din toată țara, să o votăm. Avem acum președinte, de mâine (n.r. duminică, 18 iunie) vom avea și componența restului organelor de conducere, așa că trebuie să ne apucăm de treabă, în vederea obținerii de rezultate cât mai bune la alegerile care vor urma” – Noruț Stănișteanu. 

După anunțarea rezultatelor, câștigătorul scaunului de președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat: 

„Dragi prieteni liberali, vă mulțumesc pentru încrederea acordată, este o încredere care mă onorează și mă obligă. De astăzi, pentru mine, viața este mult mai grea, mai dificilă, port pe umeri o răspundere uriașă, de a transforma PNL în forța politică de care are nevoie România. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL și conține germenii viitoarei victorii a PNL pentru România”.

(Jurnal)

Foto: Jurnal Giurgiuvean