În data de 22 februarie, inspectorul general al Poliţiei Române, chestor principal de poliţie Petre TOBĂ a semnat un nou protocol de colaborare dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Compania Naţională Poşta Română.

Obiectivul principal al protocolului îl reprezintă creşterea nivelului de siguranţă al valorilor pe care subunităţile poştale le păstrează, depozitează, manipulează şi transportă, precum şi cu privire la măsurile de protecţie a vieţii şi integrităţii corporale a lucrătorilor poştali şi a clienţilor serviciilor poştale.

Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin unităţile sale teritoriale va suplimenta efectivele de poliţişti care vor patrula pe traseele de deplasare a factorilor poştali în perioada distribuirii pensiilor şi va desfăşura activităţi de instruire şi pregătire antivictimală, va oferi consiliere de specialitate referitoare la măsurile de asigurare a pazei şi protecţiei unităţilor poştale, a bunurilor şi valorilor deţinute, manipulate şi transportate, (potrivit prevederilor legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.) Pentru asigurarea unui climat sporit de siguranţă Compania Naţională Poşta Română cu sprijinul autorităţilor locale, va întreprinde demersuri pentru crearea posibilităţii achitării pensiilor în sedii ale autorităţilor locale, precum şi în vederea însoţirii factorilor poştali de către poliţişti comunitari ori alte persoane anume desemnate de autorităţile locale în unele zone care prezintă riscuri potenţiale pentru lucrătorii poştali, în vederea diminuării riscurilor la care pot fi expuşi factorii poştali se va organiza deplasarea acestora în sectoarele de distribuire, cu mijloace de transport. Totodată, aceştia vor fi dotaţi cu mijloace tehnice de autoapărare şi localizare.

Noul protocol de colaborare, va intra în vigoare peste câteva zile, iar la nivel teritorial, sucursalele şi oficiile judeţene de poştă din cadrul CN Poşta Română vor încheia protocoale de colaborare cu inspectoratle de poliţie judeţene, care pot cuprinde şi aspecte specifice, existente la nivel local.

Referindu-se la decizia de colaborare a celor două instituţii, directorul Oficiului Judeţean de Poştă Giurgiu, Florea Rădoi, ne declara: „Asemenea colaborări au existat de multă vreme în Giurgiu, şeful IPJ, comisar Nicolae Dobrin oferindu-ne, încă din luna decembrie a anului trecut, asistenţă şi sprijin cu efective poliţieneşti pentru siguranţa distribuirii pensiilor şi a corespondenţei. De asemenea, am găsit înţelegere şi sprijin şi la autorităţile publice locale, în 30 de comune punându-ni-se la dispoziţie spaţii pentru desfăşurarea activităţii. Fără a nemulţumi vreun primar, aş vrea să nominalizez câteva asemenea cazuri: Iepureşti, Malu, Bolintin Deal, Băneasa, Valea Dragului, Greaca sau Bulbucata”, a mai precizat Florea Rădoi.

Oana CĂLIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here