20130731_105400După cum scriam în numărul trecut al publicaţiei, lucrările de refacere a celui mai prestigios liceu din judeţul Giurgiu, Colegiul Ion Maiorescu, ar putea fi compromise pentru o bună bucată de vreme din cauza unor vanităţi personale şi răfuieli politice ce aparent

nu-şi găsesc nicio justificare. Deşi zilele acestea este anunţată o nouă licitaţie pentru preluarea acestor lucrări mulţi se îndoiesc că cineva va avea disponibilitatea fostului executant, societatea de construcţii CONSIG. Pentru cei ce nu au citit prima parte a acestui material amintim că  lucrările de refacere a Colegiului au fost începute în anul 2007, de către SC CONSIG SA Giurgiu, ele fiind  întrerupte în mod surprinzător  de actuala conducere a Colegiului care şi-a manifestat nemulţumirea (?) faţă de modul de execuţie al reparaţiilor, dorind să găsească o altă firmă care să continue lucrările. Şi asta în ciuda eforturilor disperate ale Asociaţiei  Pro Maiorescu, înfiinţată tocmai pentru a sprijini refacerea cât mai grabnică a Colegiului, ajuns la un moment dat, o ruină. Puţini ştiu însă că societatea CONSIG  , aşa cum ne declara ex-directorul Colegiului, Ion Baiarac, executase  de mai  multe ori lucrări doar în baza promisiunilor de ”o să plătim!”, lucrări care s-au ridicat chiar şi la valoarea de 300-400 milioane de lei, în avans!! Asociaţia fiind de fiecare dată datoare faţă de firma giurgiuveană de construcţii. Şi pentru că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită  Societatea CONSIG a fost scoasă din joc tocmai de acei oameni care nu mişcaseră niciun deget în acest sens, este vorba de conducerea actuală a Colegiului Ion Maiorescu.

Avându-l ca preşedinte pe venerabilul profesor Ion Dincă, mulţi ani fost director al Colegiului, Asociaţia a continuat să adune în jurul ei oameni dispuşi să sprijine realizarea acestui proiect. În acest timp noua conducere a Colegiului nu a contenit să-i suspicioneze pe membrii comitetului director al Asociaţiei, de legături oneroase cu firma executantă a proiectului, deşi profesorul Ion Baiarac nu a făcut parte vreodată din Asociaţie, în ciuda faptului că fusese mentorul acesteia, din cauza incompatibilităţii în care s-ar fi aflat, în timp ce probitatea profesorului Ion Dincă nu putea fi, în niciun fel, pusă la îndoială. Şi atunci, de ce această înverşunare?

Profesorul Baiarac îşi aminteşte de faptul că împreună cu vicepreşedintele Asociaţiei Pro Maiorescu, George Csender, a bătut la uşa tuturor instituţiilor din judeţ pentru a le solicita cei 2% din profit, ce puteau fi donaţi oricărui ONG. ”În 2011 am reuşit să adunăm cam 17.000 de lei, iar în anul următor chiar 20.000 de lei. Am ajuns să cerem chiar şi diriginţilor, la clase, să convingă pe părinţii cu stare materială de importanţa realizării proiectului şi să ne doneze cei 2%! Însă în mod surprinzător la finele anului 2012 şi începutul lui 2013 directoarea Mirela Delea a venit cu propunerea ca  cei 2%, pentru care ne umilisem până atunci,  să fie donaţi către un ONG oarecare!? Dumneavoastră ce înţelegeţi din asta?”

De precizat că Ion Baiarac a fost numit director al Colegiului în luna mai 2010, iar  în luna octombrie a aceluiaşi an acesta fonda Asociaţia Pro Maiorescu pentru ca în data de 4 noiembrie 2011,  să fie date în folosinţă deja 6 clase de curs ale Colegiului. Închipuiţi-vă cum ar fi arătat astăzi liceul dacă Baiarac ar fi rămas directorul Colegiului? Se pare că acest lucru nu i-a fost însă pe plac lui Nicolae Bădălău ce, odată instalat ca lider al PSD Giurgiu, a avut cu totul alte opţiuni pentru ocuparea posturilor de conducere ale Colegiului Maiorescu. Gestul său de a ignora total proiectul de reabilitare a Colegiului pare perfect justificat atâta timp cât nostalgiile sale se leagă de oraşul Bolintin. Nu este însă singurul politician giurgiuvean care şi-a arătat dezinteresul faţă de acest proiect.  Pe timpul când ocupa postul de lider al PDL Giurgiu,  Marin Anton, promisese uriaşa sumă de 17 miliarde lei vechi pentru realizarea aceluiaşi proiect, chiar cu ocazia inaugurării celor 6 noi săli de clasă. Ajuns între timp deputat, Anton pare astăzi mai interesat să joace rolul de victimă a noii conduceri PNL Giurgiu decât să îşi arate disponibilitatea de a sprijini comunitatea în finalizarea unor proiecte deja demarate în urbe.

Primarul Nicolae Barbu, deputatul Nicolae Florian, profesorii Georgeta Berbec, Dana Căpăţână, Ion Dincă sau soţii Cornea, Viorel Rădulescu, Horia Manda (fiul reputatului profesor de fizică D-tru Manda),sunt doar câţiva dintre cei care au încuviinţat de a fi  membrii fondatori ai Asociaţiei, dar au şi contribuit în mod direct cu sume de bani pentru ridicarea din ruină a acestui lăcaş de educaţie, emblemă a unui oraş care nu prea are multe repere urbanistice cu care să se laude.

Şi iată cum atât eforturile de mai bine de 3 ani ale Asociaţiei Pro Maiorescu, cât şi sprijinul necondiţionat acordat de către concetăţenii noştri, mulţi dintre ei, foşti elevi ai Colegiului, se dovedesc deocamdată zadarnice. Aşa cum scriam anterior ataşamentul faţă de această iniţiativă a salvării liceului s-a manifestat în toţi aceşti ani pretutindeni unde trăiesc giurgiuveni.

Zilele trecute,  preşedintele Asociaţiei Pro Maiorescu, Ion Dincă se întreba, cu un zâmbet amar, de îndoială, ce se va întâmpla oare în situaţia în care societatea de construcţii ce va câştiga licitaţia nu va accepta propunerea nebunească de a lucra astăzi, urmând să-şi ia banii pentru finalizarea lucrărilor, abia  peste 2-3 ani? Şi asta în condiţiile în care CONSIG SA dovedise (de atâtea ori!) faptul că este în stare de astfel de nebunii. Cel mai nimerit lucru ar fi ca cei care au întrerupt lucrările de reconstrucţie a Colegiului să găsească răspunsul la această întrebare. În caz contrar, să fie traşi la răspundere pentru boicotarea proiectului, urmând a fi deferiţi oprobiului public, care în cazul de faţă nu iartă şi nu uită!

Florian Tincu

3 COMENTARII

 1. Un punct de vedere privind lucrarile de reparatii de la Colegiul „Ion Maiorescu”l-am exprimat in partea intai a materialului publicat de Jurnal Giurgiuvean.
  Privesc aceasta fotografie si vad ferestrele holului de la etajul pavilionului central.Pe partea cealalta ,cu vedere catre strada,se afla si sala de clasa in care am fost elev cu multi ani in urma.Holul de la etaj era plin de viata si de voiosie.In fiecare sala de clasa era un difuzor prin care in pauze se transmiteau diterite anunturi.Asa mi-am auzit odata numele fiind chemat la secretariat” pentru comunicari importante”.Am avut bucuria sa aflu ca sunt „bursier” si am primit suma de 540 de lei,adica bursa pe trei luni.Cu acest prilej mi-am cumparat o uniforma scolara de pe str.Garii,colt cu „Vasile Alecsandri”(viitoarea fosta cofetarie „Lira”)si o sapca de licean de pe str.Olari.
  Spre sfarsitul clasei a IX-a am mai fost chemat odata la secretariat prin difuzorul din clasa.Coborand in fuga scarile era sa dau peste dna Ileana RADU,profesoara de chimie si diriginta.M-a examinat cu un ochi critic si mi-a spus ca ma asteapta jos doi ofiteri de la Cercul Militar.Se ivise oportunitatea sa ma transfer la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”din Breaza si sa urmez o cariera militara,ceea ce s-a si intamplat.
  In fine,tot pe holul central de la etaj am primit o palma zdravana peste o ureche de la profesoara de Matematica,dra Suzi Leibovici.Nu venisem mai devreme la scoala la Cercul de Matematica unde ar fi trebuit sa prezint un referat.Dar aceasta lectie usturatoare mi-a fost de un real folos in viata,mai ales ca mi-am ales o profesie unde punctulitatea are un mare rol.
  Liceul „Ion Maiorescu” din Giurgiu si Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”din Breaza,doua licee de elita care mi-au marcar si trasat drumul in viata!Doua licee cu profesori deosebiti,care mi-au insuflat dragostea fata de carte si invatatura,astfel incat toate formele de invatamant pe care le-am urmat dupa aceea au fost „floare la ureche”.

 2. Daca ati putea face demersuri sa scapati acest prestigios liceu de infatuarea, mediocritatea, parsivitatea directoarei, foarte multi parinti si elevi va vor fi recunoscatori.
  Oare nu ii solicita nimeni un bilant al activ ei pentru a se constata ilegalitatile, lipsa de la ore, faptul ca se lauda cu un elev care a luat un loc meritoriu la olimpiada de italiana, afirmand ca este si meritul ei, cand in realitate acel minunat elev a invatat singur locuind o perioada in Italia, in timp ce ea e la partidul ala de rahat, in loc sa isi faca orele. O scorpie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here