Duminică, 15 noiembrie, personalul Şcolii generale cu clasele I-VIII din satul Frăteşti a trăit două momente de satisfacţie maximă: aniversarea a 60 de ani de existenţă, şi definitivarea lucrărilor de reabilitare a localului, lucrări demarate în urmă cu doi ani.

Printr-un program de finanţare a fost consolidată întreaga clădire, retencuită în interior şi exterior, schimbarea tavanelor, a acoperişului, a tâmplăriei, schimbarea duşumelei cu linoleum şi montarea de gresie pe holul şcolii.

Totodată, şcoala a fost dotată cu centrală termică şi grup sanitar modern. La sărbătoarea aniversară,

s-au aflat printre invitaţi, foşti elevi de marcă ai şcolii, profesori pensionari, subprefectul Alexandru Fiţa, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, profesorul Cornel Bogdan, primarul şi viceprimarul comunei Frăţeşti. „Toată asistenţa prezentă la eveniment – ne declară directorul şcolii, profesorul Radu Stănică – a trăit momente emoţionante la dezvelirea plăcii comemorative a învăţătorului Radu D. Stănică, omul care a construit şcoala din munca şi contribuţia cetăţenilor comunei. Am evocat anul 1948 când învăţătorul împreună cu comunitatea locală în consiliul de cetăţeni au luat iniţiativa construirii unei şcoli. Astfel, au strâns 10 vagoane de cereale, le-au valorificat şi s-au apucat de lucru. În fiecare zi, 30 – 40 de cetăţeni ai comunei transportau cu căruţele materialele de construcţie, iar alţi 30 – 40 de cetăţeni, cu braţele construiau clădirea, care a fost gata în cel mai scurt timp. Prin anii 1960 a fost extinsă cu încă două săli de clase.

Este de remarcat dorinţa din acele vremuri a acestor oameni simpli, de la ţară, care au dorit un viitor mai bun pentru copiii lor şi l-au şi făurit cu propriile resurse materiale şi financiare.”

În cadrul acestei manifestări elevii şcolii au prezentat un amplu program artistic din care nu au lipsit cântecele, dansul Căluşarilor, dansul ţigănesc (având în vedere că peste 35 la sută din populaţia satului este de etnie rromă), precum şi interpretarea de către un grup vocal a unor cântece distractive prin care au transpus pe note teoremele lui Thales şi Pittagora, grup condus de profesorul Radu Stănică. Astăzi Şcoala din satul Frăteşti se mândreşte cu o mulţime de rezultate deosebite obţinute de elevi la diferite concursuri şcolare, cu dotări ale sălilor de clasă şi cabinete de studiu moderne.

Codruţa VITAN