Presa a venit zilele trecute cu o știre interesantă privindu-i pe posesorii de terenuri din România, persoane importante.

O firmă din grupul lui Dan Voiculescu a luat 2.657 de hectare în județul nostru!
Agro Seed Muntenia SRL (fosta Agro Grivco), controlată de Dan Voiculescu, ar fi luat în 2013, în arendă,  2.600 de hectare de teren de la Agenția Domeniilor Statului, pe raza localităților Gostinu și Băneasa (din judetul Giurgiu), fără licitație, prin încredințare directă de contract.

 Monica  Macovei  deține un teren agricol  de 2 ha și 4.300 mp în comuna Frătești.

 Elena Udrea, cea care  cumpără parcele mici, și apoi le comasează, pentru că în acest fel plăteşte mai puţin, deține și ea pământ în județ.  Fostul ministru al turismului declară că regret că  nu a găsit teren agricol lângă cel al familiei Băsescu, situat în comuna Nana din Călăraşi. „Am cumpărat în judeţul Călăraşi şi în judeţul Giurgiu, dar am discuţii şi pentru judeţul Dâmboviţa”, a declarat Elena Udrea pentru Digi24.

 Cătălin Voicu  deține în   județul Giurgiu 4,9 hectare, teren  al cărui titular este soția sa…

 Dumitrescu Felicia Daniela,  director la Direcția Implementare Programe din Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, deține la noi în municipiu un teren de 1,58 de ha, primit ca moștenire.

 Ioana Apan, președintele Consiliului de Administrație al Romgaz,  fost   secretar general adjunct în Ministerul Economiei ( fosta consilieră personală a ex-ministrului Economiei, Codruț Seres, care de altfel a și promovat-o ca administrator la patru companii de producere a energiei electrice), potrivit ultimei declarații de avere ,deține la rândul ei un teren agricol de 3.387 mp. în  orașul Mihăilești.

Jihad El-Khalil (Maria Group), cu o  avere estimată la 90-100 milioane de euro, deține și el o suprafață importantă la noi în județ, este vorba de 35.000 de ha, cumpărate sau concesionate,  pământ ce se întinde în județele  Călărași, Giurgiu și Timiș.  Maria Group se numără  printre cele mai mari hondinguri  din agricultura locală,  cu afaceri de peste 300 milioane de euro. În 2011, de exemplu, Agro Chirnogi  (firma care exploatează circa

10.000 ha) a avut o cifră  de afaceri de 265 milioane  de euro şi un profit 4,9 milioane  de euro.  Maria Trading  (care exploatează circa 10.000  ha), deține  afaceri de 34,4 mil. euro şi profit de circa 1 mil. de euro! De asemenea, Maria Invest Holding a raportat afaceri  de 27,1 milioane de euro  şi un profit de 2,9 milioane de euro, în timp ce Maria Grup, are  afaceri de 4,7 mil euro şi un profit de 168.000 euro.  Comerțul cu cereale i-a adus lui Jihad nu doar profituri mari, ci și probleme. În  vara anului trecut, DIICOT  a anunţat că Jihad El-Khalil  și Youssef Laoun ( acționar  la Maria Group, Agro Chirnogi,  Agrisol Internațional  sau Toneli Holding),  sunt liderii unui grup infracţional  care ar fi prejudiciat statul cu 30 milioane de euro. (Jurnal)