60523142

 

 

 

 

FOTO: Pentru femei din fotografie , ca pentru multe alte persoane din România , containerul reprezintă deseori unica sursă de existență…

Deseori vedem și la Giurgiu, furișându-se  de privirile noastre insistente, oameni care caută ceva folositor în pubelele de gonoi pentru a duce acasă. De curând scriam chiar despre un cerșetor care savura băutura rămasă într-o sticlă de răcoritoare după ce aceasta fusese aruncată la gunoi. Pare de neînchipuit dar este adevărat…

De acum ,niciun kilogram de mancare aflata la un pas sa expire in magazine sau in restaurante nu va mai putea fi aruncata sau distrusa. Alimentele inca bune pentru consum vor lua drumul caminelor de batrani, orfelinatelor sau spitalelor. Ideea este a unor parlamentari, care au scris o lege dupa reglementarile existente deja in unele state europene. Marii comercianti sunt de acord sa doneze alimentele, insa cer deduceri fiscale pentru acest lucru.

O cantitate de 86 de kilograme de alimente pe cap de locuitor ajung anual la ghena, în Romania, adica peste 1.7 milioane de tone de hrana. Iar la nivelul Uniunii Europene, situatia este chiar mai grava: se irosesc aproape 100 de milioane de tone de mancare intr-un an. Si asta pe fondul foametei care la scara planetara afecteaza 800 de milioane de suflete.

In timp ce unii ard mancarea, altii tanjesc dupa un biscuit sau dupa o banana, si-au spus unii parlamentari care au scris o lege anti-risipa.

Legea prevede ca toate alimentele al caror termen de valabilitate se apropie de expirare sa fie donate. Cine nu se supune si este prins ca arunca mancarea, plateste amenzi de 10.000 de lei. Reprezentantii hipermarketurilor sunt de acord cu ideea.

Cele mai multe produse alimentare care ajung in situatia de a fi aruncare sunt legumele, frunctele si unele conserve. Toate acestea ar fi binevenite in spitale, orfelinate sau in caminele de batrani.

La un centru de ingrijire si asistenta sociala din judetul Gorj, oamenii asteapta orice donatie care le-ar face masa mai bogata. Astazi la pranz au avut ciorba de pasare si pilaf de orez in meniu.

Recent, si supermarket-urile din Franta au fost obligate, printr-o lege adoptata de Parlament, sa doneze alimente nevandute, dar comestibile.

In Romania, legea va fi dezbatura si votata in septembrie. Impotriva risipei alimentare lupta si Comisia Europeana care vrea sa reduca acest fenomen cu 40% pana in 2020. (JGR)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here