11141312_445843632249577_1456529766027905550_n ”Popas cultural transfrontalier”

În data de 22 mai, Centrul Cultural “Hristo Botev” din Ruse (Bulgaria) a fost gazda manifestării cultural-artistice și literare, sub genericul “Popas cultural transfrontalier”, la care au participat și membrii Cenaclului Transfrontalier de Literatură şi Artă “Constelaţii Dunărene” din Giurgiu, sub coordonarea scriitoarei Dunia Pălăngeanu. Evenimentul a fost organizat de Centrul Cultural „Hristo Botev” din Ruse, Uniunea Scriitorilor Liberi (Ruse), împreună cu Cenaclul Transfrontalier de Literatură și Artă „Constelații Dunărene” din Giurgiu, beneficiind și de sprijinul Primăriilor  orașelor Ruse și Giurgiu.

Prima parte a întâlnirii a inclus vizitarea Centrului Cultural “Hristo Botev”, apoi au fost prezentate două expoziții de artă vizuală: ”Studiu Eminescian” (realizată de tinerele talente giurgiuvene, sub îndrumarea prof. de arte plastice Daniela Cosac din Giurgiu); “Universul fractalilor” (expoziție de pictură, realizată de prof. Petronela Mariana Toma din Giurgiu), precum și o expoziție de carte aparținând scriitorilor giurgiuveni: Tudor Radan, Ion Dinca, Petre Iordache, Petre Craciun, Dunia Palangeanu, Marga Dumitrescu Frasinu, Ionel Muscalu, Marilena Perijoc,  cărțile fiind donate Centrului Cultural ”Hristo Botev”.

Cea de-a doua parte a manifestării s-a desfășurat în sala de spectacole a Primăriei Ruse, unde scriitoarea giurgiuveană, Dunia Pălăngeanu, care este și inițiatoarea Cenaclului transfrontalier de Literatură şi Artă “Constelaţii Dunărene”, și-a lansat cea mai nouă creație literară – un volum de poezii intitulat ”La turnul cu ceas”. Cu această ocazie, scriitoarea Dunia Pălăngeanu a recitat câteva din poemele sale, acestea fiind traduse și recitate și în limba bulgară, pentru a fi înțelese de publicul-gazdă.

Evenimentul a fost ”presărat” și cu recitaluri de muzică folk şi usoară, interpretate de cântărețele giurgiuvene Mihaela Stoica şi Carmen Lungu.

Printre invitații de marcă ai acestei întâlniri s-au numărat viceprimarul municipiului Giurgiu, Alexandru Vladu, care a venit însoțit de soția sa, consilierul local Daniela Preda, romancierul Tudor Rădan, profesorul și scriitorul Ion Dincă, precum și alți oameni de cultură din Giurgiu și din Ruse.

(Teodora Nicolau)