Aşa cum promiteam în numărul trecut al publicaţiei noastre, continuăm publicarea dezvăluirilor despre şpaga din vămile României, materialul fiind un colaj de ştiri, reportaje şi informaţii apărute în ultima perioadă în presă, dar şi din comunicatele primite la redacţie din partea instituţiilor angrenate în aceste acţiuni.

Şeful ţinea de „şase”!

Pe de altă parte, procurorii anticorupţie arată în documentul prin care cer arestarea preventivă a şefului de la PTF Naidăş, Valentin Bărăgan, că acesta şi-a anunţat subalternii cel puţin o dată de riscul existenţei unor controale. Iată o discuţie între şeful PTF Naidăş, Valentin Bărăgan şi vameşii Dalibor Iovanovici şi Valentin Pocol:

„Valentin Pocol: (VP) Deci, în momentul ăsta nu intră o ţigară în ţară!

Dalibor Iovanovici (DI): Pai, da. Ieri care am făcut un control amănunţit ….

Valentin Bărăgan (VB): Aveţi grijă, da.

DI: Da.

VP: Da? Deci nu intră o ţigară. Dă-l în p… mea, zece zile nu moare nimeni. Aşa o zis şi …. zece zile sa nu mişte nimic!

DI: Asta e.

VB: Aveţi grijă la intrare… (….)

V.B.: Materiale de înregistrare, cu pixuri, cu ochelari, nu poţi să şti.

VP: Vor să organizeze nişte flagrante. Nu lăsaţi nicio ţigară. Deci, acuma m-a sunat de la Bucureşti. Jur!”.

Procurorii anticorupţie relatează un alt caz inedit, când unul dintre poliţiştii de frontieră de la Naidăş i-a povestit unuia dintre investigatorii sub acoperire cum în cazul unui control mai vechi s-a ajuns la ascunderea banilor sub un covor şi într-o chiuvetă.

“Şi-am luat din ei! Deci nu toţi! Şi-am pus la vameşi. Aveau preş din ăla gros, care nu se cunoştea cand călcai cu piciorul…. Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi prin cameră… Acolo era o chiuvetă… Deci… în noaptea aia o curs chiuveta… Dar culmea, nu mai erau banii acolo!”

Averile săracilor vameşi bogaţi

După descinderile  de la Nădlac, şase persoane sunt acum date în urmărire generală. Printre acestea se află şi Milan Gubic, şeful de tură de la Vama Moraviţa, care locuieşte în Nădlac. Vecinii nu se sfiesc să spună că Gubic a părăsit ţara imediat ce a primit de veste că este căutat în dosarul în care mai mulţi poliţişti de frontieră sunt acuzaţi de luare de mită şi trafic de ţigări. Oficial, şeful de tură Milan Gubic se află în concediu de odihnă.

Mai multă lume l-a văzut însă sâmbătă, 5 februarie, la Balul Agricultorilor organizat la Nădlac. Localnicii îl cunosc foarte bine pe Milan Gubic, mai ales că mulţi dintre ei au petrecut ani la rând în restaurantul cu nume de carnaval „Koliba”, pe care acesta îl deţine la Nădlac.

Cristian Grigore Braga este un alt vameş învinuit pentru mită în lotul Moraviţa. Faţă de alţi colegi, el are o declaraţie de avere scurtă din care reiese că i-a plăcut străinătatea. Cu un salariu de 3.300 de lei lunar, bărbatul a cumpărat un apartament peste graniţă, tocmai în Germania, alături de soţie. Ciudat este că în declaraţia de avere a lui Cristian Grigore Braga nu apare nicio locuinţă în ţară, situaţie identică şi în declaraţia soţiei, care este de asemenea vameşă, ea fiind repartizată la vama din Aeroportul Internaţional „Traian Vuia”.  Fără datorii sau fără averi prin conturi bancare, cei doi locuiesc cu părinţii într-o vilă situată într-un cartier scump al Timişoarei.

„Ciripitorii” erau evitaţi

În cine nu aveau încredere, „ciripitorii”, cum înşişi oamenii legii îi numeau, trebuiau îndepărtaţi. „Hai că-ţi spun eu cum facem, eu îţi iau un telefon cu cartelă, ca să fie bine, să n-avem probleme. Oricum, să fim şi noi vigilenţi că, na, e păcat să picăm dintr-o prostie”, discutau, la 2 noiembrie 2010, poliţiştii de frontieră Herdi Ioţa şi Sorin Pantea.

Bani pentru partid

Dosarul „Mită la Vama Halmeu”, în care un om de afaceri clujean este acuzat că ar fi primit 130.000 de euro pentru a ajuta un inspector să fie numit şeful instituţiei, a ajuns până în vârful piramidei. Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Traian Mărginean, a fost chemat la DNA Oradea, unde i s-a adus la cunoştinţă că a fost pus sub învinuire în acest dosar. Mai exact, el este acuzat de luare de mită, infracţiune pedepsită de Codul Penal, cu închisoarea între 3 şi 12 ani. Şeful Vămilor este, conform procurorilor, cel care a primit şpaga de 130.000 de euro, în schimbul căreia a numit-o pe Nicoleta Dobrescu la şefia Vămii Halmeu. La ieşirea din sediul DNA, unde a stat în jur de 10 minute, şeful Vămilor a refuzat să dea declaraţii.

Primele arestări în dosarul „Mită la Vama Halmeu” s-au făcut deja fiind vorba despre trei persoane: omul de afaceri clujean Liviu Florian, Ioan Savu, un apropiat de-al acestuia, şi Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Halmeu. Omul de afaceri clujean a fost acuzat de trafic de influenţă, pentru că ar fi cerut 130.000 de euro, pentru a „rezolva” postul de şef al Vămii Halmeu. Ioan Savu şi Romeo Niţu au fost acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă. Pentru a convinge Tribunalul Satu Mare să aprobe cererea de arestare preventivă, procurorii au susţinut, vineri, că mita de la Halmeu a fost solicitată „în numele şi pentru un partid politic”.

„Solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se face doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului”, se arată în Încheierea Tribunalului Satu Mare.  Judecătorii sătmăreni, la rândul lor, au împărtăşit concluziile procurorilor arătând, în aceeaşi încheiere de şedinţă: „inculpaţii s-au axat pe realizarea unor fapte de corupţie constând în promisiunea şi încercarea rezolvării obţinerii unor funcţii de conducere în structura autorităţilor vamale, în schimbul unor sume de bani, prin folosirea unor influenţe exercitate pe criterii politice asupra şefului ANV(…)”, se arată în Încheierea Tribunalului Satu Mare.

A plătit ca să ajungă şef de vamă

De asemenea, procurorii DNA au susţinut că au documente care atestă influenţa reală pe care omul de afaceri clujean o avea asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Mărginean. Astfel, Liviu Florian i-ar fi programat Nicoletei Dobrescu, inspectorul de la Vama Halmeu care a plătit pentru a ajunge la şefia instituţiei, în data de 23 septembrie  2009, o întâlnire cu şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Mărginean. În urma acestei întâlniri, în care, potrivit mărturiei Nicoletei Dobrescu,

„s-au făcut promisiuni”, aceasta a fost delegată şef al Vămii Halmeu, în chiar aceeaşi zi.

Sex cu colegele de şpagă

Descinderile împotriva poliţiştilor şi vameşilor corupţi au scos la iveală şi detalii picante despre ce se întâmpla la graniţă. Camerele de supraveghere ascunse în birourile de la Stamora Moraviţa i-au surprins pe poliţiştii de frontieră, care, atunci când nu luau şpagă, făceau sex în birourile proaspăt renovate. Deşi camerele de supraveghere şi microfoanele au fost ascunse în birourile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră pentru a se stabili modul în care este luată şpaga, tarifele cerute pentru trecerea cu vederea a ilegalităţilor şi pentru a se stabili la cine ajung banii şi în ce cantitate, anchetatorii au reuşit să afle chiar mai multe decât îşi doreau. Mare a fost surpriza anchetatorilor în momentul în care au vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere. În Punctul de Trecere a Frontierei Stamora Moraviţa, angajaţii aveau obiceiul să facă sex în timpul serviciului prin birouri. În mai multe rânduri, camerele de supraveghere i-au surprins pe poliţiştii de frontieră care îşi iubeau colegele cu mult patos, în diferite poziţii, la locul de muncă. Păi ce aţi fi vrut? Să moară de plictiseală? Aceleaşi microfoane ascunse în clădirea Punctului de Frontieră au mai surprins şi câteva discuţii între poliţiştii de frontieră care vorbeau despre colegii lor de la Siret ce fuseseră „săltaţi” de mascaţi. În alte dialoguri, şpăgarii aveau tupeul de a susţine că nu încasează suficienţi bani pentru infracţiunile pe care le comit.

Urmări imediate: Moldovenii au scumpit ţigările!

În urma arestărilor masive din ultimile zile, contrabandiştii au fost nevoiţi să ia măsuri „de criză”. Astfel că la graniţa cu Moldova şi cu Ucraina cei care se ocupau cu contrabanda au scumpit ţigaretele cu 1 leu/pachet. De precizat că în doar 24 de ore prin frontiera Siret se introduceau în ţară circa 200 de baxuri de ţigări, mai ales femeile fiind folosite în acest scop. Ele treceau cu cantităţi mici transportate cu bicicleta. Debandada din vama Moraviţa a condus la ideea că traficanţii ar fi putut aduce nestingherit în România arme şi droguri în orice cantitate.

Siret – o operaţiune după un scenariu mai vechi

Scenariul operaţiunilor de până astăzi după cum declară analiştii, pare a fi tras la indigo după alte 2 dosare ale DNA , cel al vameşilor de la Otopeni (finalizat în 2007) şi cel al vameşilor de la Ploieşti (2006). În mai puţin de un an, 21 de vameşi din Otopeni au comis 8121 de fapte de corupţie, primind mită peste 81.000 Ron. Cei 16 vameşi din Ploieşti refuzau să dea liber mărfurilor prin vamă până nu primeau şpagă: bani, vin, miere, îmbrăcăminte, încălţăminte etc. Deşi au trecut 4 şi, respectiv, 3 ani de când dosarele au ajuns pe masa judecătorilor, nici astăzi nu s-a primit vreo sentinţă.

Florian TINCU

2 COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.