DSCN8742*Află de ce, și pe cine, este supărat directorul giurgiuvean Mircea M. IONESCU

După doi ani de la inaugurarea Studioului experimental al Teatrului Tudor Vianu, a precizat marți, 19 noiembrie, într-o conferință de presă, directorul Mircea M. Ionescu, astăzi se lansează a doua piesă de autor. În cadrul acestui studio am hotărât ca autorul să poată să-și pună singur în scenă propria creație. Iată că acum a venit rândul lui Mircea Radu Iacoban, unul dintre cei mai mari coriferi ai teatrului românesc, autor al mai multor lucrări excepționale, printre care se numără și volumul în 800 de pagini „Zece ani de front”, să-și pună în scenă creația „Cel care pierde”. Marele dramaturg Iacoban este regizor, scenograf și autor al coloanei sonore al viitoarei premiere a teatrului nostru, ale cărei repetiții au început la București pe 15 noiembrie. Este unul dintre dramaturgii care nu a scris ce-a fost în trecut, el este dramaturgul clipei. Premierea piesei „Cel care pierde”  va avea loc pe 5 decembrie, de la orele 19.00. Cele două roluri sunt interpretate de actrița giurgiuveană Violeta Teașcă și Alexandru Georgescu, a precizat Mircea M. Ionescu. „Nu intenționam să scriu acum această piesă, a spus în alocuțiunea sa Mircea Radu Iacoban, dar am realizat acest lucru la insistențele prietenului meu Mircea M. Ionescu. El m-a rugat să scriu o piesă pentru două personaje. Deși sunt doar pentru a doua oară la Giurgiu, pot să vă spun că întâlnirea cu cei doi actori a fost o surpriză reală pentru mine. Atunci când autorul își pune în scenă textul său el poate să realizeze mai ușor ce și-a propus. La cei doi actori am găsit idei pe care le-am preluat cu plăcere. Violeta Teașcă este o actriță cu o inteligență scenică deosebită. Este o plăcere să lucrezi cu actorii de la Giurgiu. Piesa LOSER are mai multe ținte: întâlnirea a două singurătăți și a două generații diferite – una care construiește și alta care demolează. Piesa ține de realitatea zilelor în care trăim”. Actrița giurgiuveană Violeta Teașcă a menționat: „În adâncul sufletului cred că traversez cu ajutorul lui Dumnezeu și a lui Mircea Crețu o perioadă în care lucrez foarte mult. Până acum am avut o perioadă în care am construit roluri inedite, dar cel de acum este foarte diferit. Mă simt ca într-o mașină circulară care mă duce, din fericire, în sus!”. Celălalt actor, Alexandru Georgescu, a declarat „Îi mulțumesc directorului Mircea M. Ionescu pentru insistența cu care încearcă să aducă bucuria teatrului în Giurgiu. Interpretez un personaj foarte bogat și frumos. A lucra cu autorul este mai greu decât cu regizorul profesionist. Am mai lucrat la Giurgiu într-o piesă, dar în aceasta avem de a face cu o trimitere în sufletul omului singur, dintr-o Românie pe care o construim cu toții”.

 

Teatrele sunt în disperare de bugete și spectatori…

 

În partea a doua a conferinței de presă directorul Tetrului Tudor Vianu a făcut o scurtă trecere în revistă a activității teatrului de la Festivalul Teatrelor Dunărene și până în prezent. Mircea M. Ionescu a precizat printre altele „Am participat la Galați la Festivalul Național de Comedie cu piesa „De când te aștept” și la Festivalul Național de Animație cu „Făt Frumos și Prințesa bulgară”, unde ne-am bucurat de un real succes. Teatrul Tudor Vianu a jucat miercuri, 13 noiembrie, pe scena de la Nottara piesa „Nu mor pescărușii când vor porcii mistreți”, iar pe 23 noiembrie o vom juca la Pitești. Pe 28 noiembrie Teatrul Tudor Vianu va participa la Ruse, la „Zilele culturii române”, cu piesa „Pușlamaua de la etajul 13”. Din păcate, a precizat directorul Mircea M. Ionescu, sunt foarte trist pentru că la două reprezentații susținute la Giurgiu cu pisa „Nu mor pescărușii când vor porcii mistreți” în sală au fost doar 60 de spectatori plătitori!!! Noroc că am invitat gratuit pensionarii,  pentru că altfel am fi jucat cu sala goală! Lipsa spectatorilor este o durere foarte mare care mă duce cu gândul la ce se va întâmpla luni, 25 noiembrie, când pe scena noastră vor evolua în spectacolul „Sirena și Victoria”, de Diana Lupescu, marii actori bucureșteni Valeria Ogășanu, Virgil Ogășanu și Diana Lupescu- o comedie nebună – dar pentru care până acum (n.r. 19 noiembrie, orele 11.00) s-au vândut doar 30 de bilete!!! Este dureros, iar dacă din lipsă de spectatori nu se va juca această piesă va fi și mai rău! „Cultura în Giurgiu, și nu numai, este la pământ! De vină sunt și oamenii din interiorul acestui fenomen. Sponsorii lipsesc și ei la Giurgiu, unde în cultură și în presă este tot mai greu! Inspectoratul Școlar Județean ar trebui să se ocupe mai mult de educația tinerei generații și să aibă o responsabilitate mai mare față de fenomenul cultural. Stai și te întrebi: dacă generația de azi nu se poate educa puțin și din interior? Dar constați că este foarte greu. Tinerii nu vin la teatru, iar dacă vin așa cum au făcuto, recent, la un „Bal al bobocilor” constați că sunt needucați: fumează în sală; se dezbracă acolo unde nu trebuie și îți răspund urât dacă le atragi atenția! Să îl aduci pe Virgil Ogășanu să joace la Giurgiu este foarte greu, așa cum este și cu Mircea Radu Iacoban, a mai precizat Mircea M. Ionescu, dar eu mă încăpățânez să cred că Giurgiu are potență culturală și oameni de cultură deși ei sunt tot mai izolați. A trecut vremea când trebuia să stai cuminte în banca ta! În cultură și în teatru s-au tăiat bugetele dramatic! Teatrele sunt în disperare bugetară și în criză de spectatori! Oamenii cu bani nu văd un lucru bun în cultură, pentru că nu aduce beneficiu imediat!” Și totuși, refuz să cred că suntem pierduți total!, a conchis directorul teatrului Tudor Vianu.

Heliade CĂLIN

3 COMENTARII

  1. directorul asta vorbeste de buget? dar oare ce p… mea pazeste ca director? nu de asta s-a facut concurs de dosare la teatrul de repertoriu? manager bai boule de mmi, inseamna sa aduci bani nu sa cheltui banii de la buget!sau daca cheltuiesti un leu sa aduci inapoi 1leu si 10 bani! tu ce ai adus? NIMIC! ti-ai pus piesele tale pe banii statului si acum te plangi de buget bai excrocule!

  2. REGRET FOARTE MULT DE LIPSA INTELEGERII DE CATRE UNII DIN NOUA GENERATIE A CELOR VARSNICI CARE A DUS PE UMERII LOR TOATE INTERDICTIILE SI CRIZELE „EPOCII DE AUR”
    ASTEPTAM, CA BATRANI, SA VA IMPLICATI VOI TINERII IN REZOLVAREA NOILE CERINTE ALE UNEI CULTURI CAT MAI SANATOASE, PASTRAND CU MULTA RIGUROZITATE TRADITIILE TRAITORILOR DE PE ACESTE MELEAGURI, CU TOT CE-N SEAMNA CONTINUITATEA SUB TOATE ASPECTELE ALE VIETUITORILOR DE PE ACESTE MELEAGURI. BATRANII AU FACUT TOT CE S-A PUTUT FACE.
    SA VA VEDEM ACUM PE VOI CE FACETI !

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.