Marţi, 3 noiembrie, la sediul Prefecturii a avut loc obişnuita conferinţă de presă săptămânală a prefectului Sergiu Noruţ Stănişteanu, unde s-au “atacat” mai multe subiecte arzătoare, printre care şi gripa nouă. “Astăzi, la autosesizarea conducerii Instituţiei Prefectului vis a vis de răspândirea virusului de gripă nouă (porcină), şi văzând incidentele de la Sinaia datorate unui grup de turişti străini, a precizat prefectul, am convocat, de urgenţă, o întâlnire de lucru cu toţi factorii de conducere din domeniul sănătăţii, la nivelul judeţului. Au participat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar – Veterinare, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi toţi conducătorii spitalelor. Cu acest prilej, am verificat modul în care se respectă ordinele Ministerului Sănătăţii pe linia prevenirii şi combaterii răspândirii virusului care provoacă această gripă”.

Pe raza judeţului nu s-a înregistrat, până acum, nici un bolnav infectat cu virusul gripei noi. Au fost doar câteva suspiciuni, din fericire, neconfirmate de laboratoarele din Bucureşti. Directorii spitalelor m-au asigurat că au instituit sistemul de carantină, iar în spitale sunt amenajate, preventiv, spaţii speciale pentru bolnavii care ar prezenta simptome. În general, dacă ar fi cazul, după câteva analize preliminare făcute la Giurgiu, aceşti bolnavi vor fi trimişi la spitalele din Capitală. Sper să nu avem niciun caz de îmbolnăvire cu acest virus, şi judeţul să fie ocolit de el şi în continuare” a declarat prefectul Sergiu Noruţ Stănişteanu. La nivelul tuturor spitalelor din judeţ există suficiente stocuri de medicamente şi materiale pentru asigurarea curăţeniei şi a igienei. În cazul unei nedorite epidemii, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate asigură resurse financiare dintr-un cont special pentru situaţii de urgenţă.

“Am cerut, în mod expres, ca în Punctul de Control la Trecerea Frontierei din Vama Giurgiu să fie non – stop personal specializat, de la Direcţia Sanitar Veterinară şi de la Direcţia de Sănătate Publică, care să efectueze controlul alimentelor de origine animală şi al turiştilor care intră în ţară. Am dorit ca prin această măsură să fim chiar cu un pas înaintea Guvernului, şi să luăm practic orice măsură care ar putea preveni răspândirea acestui virus, care acţionează şi în ţările vecine” a conchis prefectul Sergiu Noruţ Stănişteanu.