Târgul de jobb-uri a fost o mare decepție atât pentru angajatori, dar și pentru organizatori

Târgul de forță de muncă organizat de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă- Giurgiu, de acum mai bine de o săptămână în urmă , ce părea o șansă atât pentru cei disponibilizați, respectiv cei rămași fără indemnizație de sprijin, dar mai ales pentru tinerii absolvenți și pentru cei în căutare de un loc de muncă, s-a dovedit a fi un mare eșec. Deși AJOFM-ul a făcut, ca de fiecare dată, eforturi considerabile pentru ca această acțiune să aibă rezultate cât mai concrete, am constatat însă cu toții că apetența pentru muncă a giurgiuvenilor lipsește aproape ”cu desăvârșire”. Din cele peste două sute de locuri de muncă foarte puține au fost ocupate, tinerii prezentându-se, după cum chiar ei mărturiseau, doar pentru a primi din partea angajatorilor ”negația” ce le dădea dreptul ulterior la un ajutor de șomaj. Mulți dintre tinerii ce puteau solicita locuri de muncă pentru necalificați au declarat că nu sunt dispuși să muncească doar pentru un salariu minim pe economie, chiar dacă, așa cum recunoșteau, nu se pricep la nimic. Pe lângă salarii tinerii au mai acuzat și faptul că nu sunt dispuși să accepte un program de lucru fix, grevat de automatisme cu care ei nu se pot obișnui. Din discuțiile cu angajatorii am mai desprins și faptul că astăzi ”meseria” nu mai este deloc ” brățară de aur ”și că cei mai mulți dintre tineri doresc să trăiască după dictonul Dolce farniente, cerând foarte mult, fără să dea însă nimic în schimb. În ediția print a publicației noastre de vineri vom reveni cu comentarii și considerații pe această temă. (T. Florian)

 

3 COMENTARII

  1. Aceasta „atitudine”fata de munca nu este de ieri-de alaltaieri,ci mai de demult,nu apartine in exclusivitate tinerilor ,dupa cum nu este specifica numai celor din Giurgiu.Voi da un mic exemplu de pe vremea copilariei.Stateam cu mama la rand sa cumparam cartile si caietele pentru clasa intai de la „Libraria Noastra” aflata pe coltul din dreapta,la intrarea pe str.Stefan cel Mare.Peste drum,la Restaurantul „Meteor”era mare distractie ,desi nu venisera nici orele amiezii.Fiind vara se scosese un rand de mese afara,lipite de perete.La una din ele trei petrecareti cantau(de fapt tipau)o melodie despre o fata care „ducea rufele la rau”folosind si cuvinte obscene.Cand au terminat de „cantat”,unul din ei i-a zis altuia:”Ia mai da ma o tigara,manca-ti-as…!”In acel moment mama m-a smucit de mana,tocmai ne venise randul sa intram in librarie.
    In drum spre casa am luat-o pe str.Garii,pe dreapta.Dupa intersectia cu „V.Alecsandri”era o alta carciuma si in functie de numarul bicicletelor „parcate”in fata iti dadeai seama ce agitatie este inauntru.Intr-adevar,cand am trecut prin dreptul usii se auzea o harmalaie de nedescris si afara ieseau rotocoale de fum de le putei taia cu cutitul.
    Pana acasa mama m-a dascalit intruna:”sa inveti carte,ca fara carte n-ajungi nimic in viata!”;”sa nu faci niciodata ca ei cand vei fi mare,oameni in toata firea isi beau mintile in miezul zilei si vorbesc mascari!”,s.a.Aceste sfaturi si multe altele le-am respectat intocmai,desi pe la 16 ani am plecat din Giurgiu pe alte meleaguri si chiar de curand am devenit pensionar,avand timp berechet sa „rasfoiesc”ziarele din urbea natala.

  2. MUNCA DAUNEAZA GRAV SANATATII, ASTFEL CA TINERII NOSTRI PREFERA SA STEA PE LA CAFENELE. DACA VA UITATI DIMINEATA O SA CREDETI CA SE SEMNEAZA CONDICA LA CAFENELE. IN PROPORTIE DE 60% IN GIURGIU SE TRAIESTE DIN TRAFIC DE DROGURI, TRAFIC DE CARNE VIE, PROXENETISM, PROSTITUTIE, COAFOR, MUNCA LA NEGRU.

  3. orice tanar care termina o scoala isi doreste sa aiba un serviciu bun, care sa ii asigure o viata normala, nu luxoasa. daca angajatorii cred ca vor reusi sa atraga forta de munca tanara, care poate fi instruita, oferind salariu minim 550 -600 lei net, se inseala amarnic. e si normal ca tinerii sa prefere ajutorul de somaj , dupa care fiecare se orienteaza spre bucuresti sau strainatate. asta e realitatea. daca angajatorii ar oferi salarii mari 1500-2000 lei pentru o munca ce ar presupune seriozitate,angajament,consecventa, efort, si mai ales perspective, atunci ar exista apetitul, concurenta tinerilor pentru angajare si mai ales oportunitatea angajatorului de a selecta pe cei mai buni.
    daca nu … mai exista varianta angajarii indienilor sau chinezilor, ca deja majoritatea tinerilor nostri pleaca oriunde cu prima ocazie oferita.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.