cnas-primele-215-000-carduri-electronice-de-sanatate-produse-cel-putin-50-000-vor-fi-personalizate-zilnic-18459014Sistemul informatic în cazul cardurilor de sănătate a trădat încă din prima zi a intrării lui în funcţiune, slăbiciunile cardului de sănătate, introdus de la începutul acestei luni de către Casa Naţională de Sănătate.

Anunţat a deveni viabil începând cu data de 1 mai, cardul de sănătate s-a dovedit un fiasco, dând bătăi de cap atât pacienţilor, dar mai ales medicilor de familie şi farmaciştilor. Cei mai afectaţi au fost însă cei ce deţin trimiteri către spitale şi clinici, în vederea internării cât şi bolnavii dependenţi de medicamentele compensate. Câteva dintre cabinetele de medicină de familie din municipiul Giurgiu au fost pur şi simplu luate cu asalt de bolnavii cărora nu li s-au putut elibera reţetele din cauza blocării sistemului informatic. Deşi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate declară pe toate posturile mass media că nu sunt probleme decât izolat, realitatea este cu totul alta.

Luni după amiază la circa medicală de şoseaua Bucureşti, lângă Pasarelă, pacienţii blocaseră uşile, reclamând faptul că noul sistem le complică şi mai mult modalitatea de a intra în posesia reţetelor.

Deşi reprezentanţii CNAS declară că medicamentele pot fie eliberate în continuare şi pe bază de reţetă, iar doctorii pot consulta şi fără card, farmaciştii şi doctorii de familie se tem că ulterior ar putea să rămână fără servicii decontate. Marţi 5mai, farmacia “Regal” din incinta Policlinicii, nu eliberase nicio reţetă până la ora prânzului, din cauza blocării sistemului. În continuare farmaciştii reclamă faptul că PIN-ul cardurilor nu poate fi activat rapid, acest lucru făcând ca pacienţii să stea cu orele pe la uşile cabinetelor şi deseori degeaba!

Marian TARU