Şi la noi, în România, ca în întreaga Europă, una din cauzele principale ale morţii la femeile cu vârsta între 16 şi 44 de ani este violenţa domestică. În timp ce în Portugalia peste 50% dintre femei recunosc că au fost lovite de soţi sau parteneri, în Marea Britanie o femeie este ucisă, la fiecare 3 zile, de către parteneri, la noi în România statisticile arată că o femeie este abuzată la fiecare 30 de secunde! Se estimează că în lume peste 1,2 milioane de femei cad victime anual violenţei domestice, dar mai puţin de 15 din acestea ajung să reclame acest lucru. În intervalul 25noiembrie – 10 decembrie în toată ţara se organizează o serie de manifestări dedicate Zilei de luptă împotriva violenţei domestice, care a ajuns un flagel ce face astăzi mai multe victime decât accidentele auto sau cancerul.

Organizaţia Femeilor Social democrate, departamentul pentru Egalitate de Şanse şi Familie al PSD a organizat pe 19 noiembrie la Iaşi un simpozion pe această temă, la care au participat delegaţii de femei din toate judeţele ţării, inclusiv din Giurgiu. Judeţul nostru a fost reprezentat de către Aurelia Dobre, vicepreşedintă a OFSD. La manifestare au participat personalităţi din cadrul universităţilor ieşene, ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ale instituţiilor locale, ONG-uri etc. Aurelia Dobre ne declara că doar la câţiva kilometri de Giurgiu, în comuna Slobozia, există un adăpost pentru femei abuzate, păstorit de Părintele Valentin. Un adăpost în care mai bine de 20 de femei şi copii trăiesc departe de actele de agresiune ale celor care, la un moment dat, le-au promis lor, şi Bunului Dumnezeu, că le vor ocroti. „Le-am dus la fiecare sărbătoare ce am putut şi eu” ne spunea Aurelia Dobre…

”Le-am dus haine, alimente, fructe şi chiar le-am ajutat cu lemne atunci când s-a impus acest lucru. Femeile acestea se autogospodăresc, fiind ajutate să convieţuiască alături de copiii lor de către membrii comunităţii care le-au adoptat ca pe nişte fii şi fiice ale satului.” Vicepreşedinta OFSD releva şi faptul că la Giurgiu, din datele pe care le deţine, 70 de femei au fost anul acesta victime ale acestui gen de agresiuni, unul dintre cazuri încheindu-se chiar cu un deces.

T.F.