La pomul lăudat să nu te duci cu sacul. Acesta este provebul ce se potrivește ca o mănușă Colegiului Ion Maiorescu. Deși toată lumea îl laudă, iar oficialitățile nu mai contenesc cu sărbătoririle, condițiile în această unitate de învățământ ,”etalon”, a municipiului Giurgiu nu stau atât de roz pe cât ne închipuim unii dintre noi. Elevii câtorva clase de-a XI-a și a XII-a  se luptă în continuare cu frigul din clasele de curs. Atât ei cât și părinții acestora se plâng că mai ales dimineața , când elevii ajung la clase, frigul devine pentru ei inamicul public numărul unu. Pe lângă acest lucru se adaugă și pretențiile unor diriginți care impun elevilor de aici o ținută standard ce nu trebuie încălcată. Foarte bine spunem noi, dar asta atâta timp cât și școala pune la dispoziție, la rândul ei, condiții optime de învățat. Nu poți cere elevilor doar bluze de o anumită culoare și pantaloni dintr-un anume material, atâta timp cât Colegiul nu este complet încălzit și nici privatizat. Sau poate că nu  am aflat noi asta? Oricum elevii își cumpără  caiete din banii părinților, de multe ori și manuale, sunt obligați să facă meditații pentru că unii dintre profesori nu prea au chef să predea sau să explice pe înțelesul tuturor lecțiile de la orele de curs și multe altele. Nu este de ajuns să te chemi Maiorescu, pentru ca toată lumea, să accepte orice, căzând  pe spate de satisfacție. Sunt destui elevi ai căror părinți fac eforturi uriașe pentru a-și trimite copiii la școală, copii care uneori sunt obligați să învețe pe burta goală, neavând  bani de pachet, darmite să mai și respecte conduita vestimentară impusă cu strictețe și să le mai cumpere și haine.    Mai trebuie să oferi și un context la nivelul numelui pe care îl porți. Iar frigul din clase și obligativitatea de a purta nu știu ce bluză, de nu știu ce culoare, invocând un regulament fără nicio noimă nu sunt tocmai democratice. Ar fi de ajuns să se impună ca elevii să vină îmbrăcați decent și probabil lucrurile s-ar simplifica. Mai mult de atât sunt părinți care se plâng că de cele mai multe ori nu găsesc bluze pulovere sau cămăși după cum cere regulamentul. Ce fac în acest caz? O rezolvare ar fi ca diriginții să înceapă  să se ocupe și de activități comerciale și să tranzacționeze – încă de la începutul fiecărui an școlar – cu deținătorii magazinelor locale, de îmbrăcăminte , articolele vestimentare necesare elevilor…Iată cum, încet- încet devenim ridicoli și intrăm pe un drum înfundat… În concluzie, ce mai tura, vura, dragă conducere, dragi membri ai consiliului de administrație, creați mai întâi condiții minime de curs, și fiți mai creativi, rugându-i pe unii dintre profesori să-și lase frustrările acasă atunci când intră la ore. Cei ce vin aici o fac pentru că vor să învețe carte și nu pentru a se adapta condițiilor ”Oscar de la Renta”  impuse de unii sau de alții. Măcar așa credeam noi până ieri. S-a întâmplat altceva între timp? (Expiru Haret)      

4 COMENTARII

  1. chiar ca esti expirat,Expiru Haret! Iti inchipui ca parintilor le este mai usor sa le asigure elevilor mai multe rinduri de haine ca sa le poata schimba in fiecare zi de scoala? ce parinte nu gaseste un blug gri,o camasa alba si un sacou bleumarin? si sa stii ca in liceu e chiar cald!

  2. prietene cred ca nu ai mai fost pe la scoala la copilul tau de cand a inceput a anul scolar, ceea ce demonstreaza ca esti un parinte implicat si responsabil. Asa, pentru cultura ta generala afla ca au fost clase unde elevii au tremurat de frig pana saptamana trecuta, cand problema s-a rezolvat. In alta ordine de idei nu a sugerat nimeni ca nu este indicata uniforma, insa sunt diriginti care in exces de zel comit abuzuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here