În ultima vreme cârcotaşii şi unii aşa zişi analişti politici, apăruţi după referendum ca ciupercile după ploaie, încearcă acum când alianţa lui Mihai Răzvan Ungureanu este în plin proces de „înghiţire” a tuturor minusculelor formaţiuni politice de dreapta, să acrediteze ideea că până la finele lunii octombrie UNPR va rupe alianţa cu PSD şi va trece din nou în barca PDL.

Vis-a-vis de aceste zvonuri, am încercat zilele trecute să aflăm care este opinia progresiştilor giurgiuveni, şi am purtat în acest sens o amplă discuţie cu preşedintele Organizaţiei judeţene Giurgiu, Nicu Ştefan. Cu multă amabilitate acesta ne-a declarat: „Aşa cum a putut afla recent întreaga opinie publică din România, din Mesajul transmis de copreşedintele alianţei USL, Crin Antonescu, această alianţă reprezintă o confirmare a unităţii şi solidităţii USL, fiind o alianţă care a devenit mult mai puternică odată cu integrarea UNPR. Discuţiile care au loc în interiorul ACS, în această perioadă, reprezintă un pas firesc, în perspectiva definitivării candidaturilor cu care USL se va prezenta în faţa electoratului la alegerile parlamentare. PSD şi UNPR sunt la stadiul discuţiilor politice în scopul stabilirii candidaturilor pe colegii la alegerile parlamentare, iar acolo unde există eventuale blocaje sau neînţelegeri acestea vor fi soluţionate pe calea dialogului. UNPR şi PSD formează Alianţa de Centru Stânga (ACS), alianţă încheiată în conformitate cu voinţa politică a celor două partide şi cu respectarea procedurilor prevăzute de lege”. Alianţa de Centru Stânga, a subliniat preşedintele UNPR Giurgiu, reprezintă pilonul social al USL, reunind cele mai consistente opţiuni de centru-stânga din spectrul politic românesc. UNPR consideră că această coagulare a forţelor de stânga va consolida şi mai mult Uniunea Social Liberală, şi va contribui la o mai bună guvernare, va întări politicile şi măsurile sociale, în special cele luate pentru creşterea nivelului de trai al cetăţenilor, va favoriza dialogul social şi va asigura stabilitatea României, în acord cu interesul naţional. UNPR, precizează Nicu Ştefan, aduce un plus electoral USL-ului de 411.000 de voturi, voturi obţinute în mod direct la alegerile locale, plus alte 100.000 de voturi obţinute în alianţă. „UNPR aminteşte şi pe această cale, spune preşedintele organizaţiei judeţene a progresiştilor giurgiuveni tuturor românilor, dar mai ales celor care fac diverse afirmaţii despre noi fără nici un fundament ştiinţific, faptul că partidul nostru a demonstrat întotdeauna că este un partener corect care îşi respectă integral toate angajamentele asumate şi precizez că încă de la fondare, progresiştii au optat pentru stabilitate politică şi guvernamentală, şi au impus o serie de măsuri pentru protejarea persoanelor cu venituri mici, puternic afectate de criza economică globală”.

Din luna mai a acestui an, după demiterea Guvernului Ungureanu şi încetarea existenţei coaliţiei, UNPR a continuat să acţioneze pentru stabilitate politică, luând decizia de a sprijini Guvernul USL condus de Victor Ponta. Motivaţia acestui gest politic, precizează Nicu Ştefan, a fost dublă: pe de o parte, Uniunea Social Liberală era singura formaţiune parlamentară capabilă să garanteze stabilitatea politică a României – stabilitate care reprezintă obiectivul politic central al UNPR – şi să asigure guvernarea ţării, în condiţiile în care doar USL avea forţa de a coagula o majoritate în Parlament. Pe de alta parte, UNPR a dorit să acorde susţinere unui premier de centru-stânga, premier capabil să genereze un program de guvernare echilibrat, bazat pe politici social-liberale.

„În concluzie, precizează preşedintele Organizaţiei judeţene Giurgiu, Nicu Ştefan, UNPR merge mai departe spre alegerile parlamentare, şi nu numai, împreună cu PSD, partenerul ideologic natural, şi îşi va păstra conduita corectă şi responsabilă de până acum, precum şi iniţiativele sociale care vor fi agreate la nivelul Alianţei de Centru Stânga şi la nivelul Uniunii Social Liberale”.

Heliade CĂLIN

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.