IM000331În penultima zi a lunii iulie, căldura caniculară, a încins, la propriu şi la figurat nu numai gradele din termometre ci şi inimile celor 12 pădurari din judeţul Giurgiu, care au participat la cea de a XXIII-a ediţie a Concursului „Cel mai bun pădurar”, faza pe Direcţia Silvică a Judeţului. Cei 12 pădurari care

s-au clasat pe primele trei locuri la faza premergătoare celei judeţene, adică faza pe Ocolul Silvic în care îşi desfăşoară activitatea, au participat la întrecerile fazei judeţene. Cei 12 “magnifici” care s-au confruntat marţi, 30 iulie, la sediul Direcţiei Silvice Giurgiu au fost: Trebe Viorel, Neagu Aurel şi Tudor Ion-de la Ocolul Silvic Bolintin; Popa Albinel, Gheorghe Constantin şi Voinea Costel-de la Ocolul Silvic Comana; Silişteanu Dumitru, Paica Florin şi Croitoru Ion- Ocolul Silvic Ghimpaţi şi Toma Stan, Tuinea Mădălin şi Vacea Ionel-reprezentanţii Ocolului silvic Giurgiu. Concursul profesional „Cel mai bun pădurar” ediţia 2013, faza pe Direcţia Silvică Giurgiu, s-a desfăşurat în condiţii organizatorice excepţionale, condiţii asigurate de conducerea executivă a instituţiei, în frunte cu directorul Dr. ing. Dan Dumitrescu. Concurenţii au foast atent şi pertinent examinaţi, pe toată perioada de desfăşurare a celor trei probe de concurs de către o Comisie de examinare având următoare componenţă: ing. Frumuşelu Romeo- preşedintele comisiei; ing. Deacănu Ionel-secretarul comisiei şi trei membrii, inginerii: Nedelea Alexandru, Leancă Valentin şi Predan Ionel. Cuvântul de deschidere şi urarea de mult succes a fost adresată participanţilor de directorul Dan Dumitrescu, care a precizat:

”Ne aflăm astăzi la întrecerile celei de a XXIII-a ediţie a Concursului anual „Cel mai bun pădurar”. Majoritatea dintre dumneavoastră sunteţi abonaţi în fiecare an la locurile care asigură finala pe Direcţie. Sunteţi cei mai buni dintre cei mai buni pădurari ai judeţului. Veţi avea de trecut trei probe, una scrisă sub forma unui chestionar la care cele 30 de întrebări au trecute câte trei răspunsuri: unele dintre întrebări au răspunsuri capcană- deci pot fi corecte unul, două sau toate trei răspunsuri, aşadar atenţie maximă. Veţi mai avea de completat, la cea de a doua probă scrisă, un aviz de însoţire material lemnos, de la Ocolul silvic la canton, iar la proba practică veţi avea de recunoscut mostre din patru specii forestiere diferite (monstre lemnoase-scoarţă şi lemn, seminţe forestiere, lăstari şi puieţi forestieri). Vă urez mult succes tuturor, iar la finalul competiţiei  vom trage concluziile asupra principalelor momente şi aspecte ale concursului, aspecte pe care le-aţi acoperit sper foarte bine. În final vom efectua festivitatea de premiere, unde cei mai buni vor primi Diplome şi premii semnificative în bani, cu menţiunea că cel care se va clasa pe locul întâi, pe direcţie, va reprezenta judeţul Giurgiu, la începutul lunii octombrie, la finala naţională. Deci, încă odată succes tuturor”.

Emoţii înainte şi după competiţie

Încă înainte de start se puteau citi lejer emoţiile de pe chipurile concurenţilor, dar şi ale organizatorilor. Dacă era destul de dificil să îi abordezi pe concurenţi, nu acelaşi lucru îl spunem şi despre organizatori. Unul dintre aceştia, ing. Frumuşelu Romeo, ne-a oferit cu multă amabilitate toate informaţiile necesare. De la domnia sa am aflat că la proba scrisă textul grilă este alcătuit din întrebări specifice problemelor cu care se confruntă zilnic pădurarii, dar şi din legislaţia specifică acestei activităţi. Concursul „Cel mai bun pădurar” se dispută anual la nivel de judeţ, cu faza finală pe Direcţia Silvică Giurgiu, unde participă primii trei concurenţi clasaţi la nivelul fiecărui ocol silvic. În competiţia de masă au participat toţi cei 123 de pădurari din judeţul nostru, iar astăzi la faza judeţeană vor concura 12 concurenţi, clasaţi pe primele trei locuri pe ocoalele silvice Bolintin, Ghimpaţi, Comana şi Giurgiu. Ediţia din acest an, a ţinut să precizeze Frumuşelu Romeo, se va desfăşura sub forma unui concurs extrem de serios, într-o transparenţă totală. Orgoliul celor 12 concurenţi este extrem de mare, fiecare îşi doreşte să devină câţtigător, să reprezinte judeţul la faza pe ţară, şi de ce să nu recunoaştem sincer-orice concurent doreşte să pună mâna şi pe…premiul financiar, atribuit celui care se clasează pe locul întâi. Premii în bani vor primi şi concurenţii clasaţi pe locurile doi şi trei. La finalul competiţiei, înainte de anunţarea rezultatelor finale am interogat, cu mare greutate – din cauza emoţiilor care încă nu îi părăsise – pe câţiva concurenţi. Dintre declaraţiile obţinute vă oferim câteva monstre: „Croitoru Ion – Ocolul Silvic Ghimpaţi- particip pentru a treia oară consecutiv la faza finală pe judeţ. Anul acesta, pot spune sincer că întregul concurs a fost şi greu, dar şi uşor-depinde cât de bine eşti pregătit, din punct din vedere profesional. La faza pe Ocolul silvic Ghimpaţi m-am clasat pe locul doi. Sper că şi astăzi voi obţine un loc bun, deşi proba practică a fost extrem de dificilă, trebuia să recunoşti rapid multe specii de arbori”. Gheorghe Constantin ne-a declarat, vădit emoţionat: „Reprezint Ocolul Silvic Comana, unde am ocupat locul întâi. Am participat la mai multe ediţii, am experienţă destul de mare, dar cu toate aceste pot spune că ediţia din acest an a fost foarte  dificilă. Cea mai grea probă mi s-a părut cea teoretică, unde au fost foarte multe întrebări, dintre care unele cu răspunsuri capcană. Faţă de ediţia din 2012, per ansamblu, a fost o ediţie mult mai grea. La secţiunea recunoaştere, de la proba practică, a fost mult mai greu decât în anii anteriori”.

Câştigătorii concursului şi reacţii după festivitatea de premiere

Festivitatea de premiere a câştigătorilor ediţiei cu nr. XXIII a Concursului „Cel mai bun pădurar” din judeţul Giurgiu a debutat cu alocuţiunea directorului Direcţiei Silvice Giurgiu, Dan Dumitrescu, care a precizat, printre altele: „După o zi caniculară, şi un concurs care a durat peste cinci ore, ore în care

s-a muncit enorm, iată că am ajuns şi în faza rezultatelor finale. Avem de acum şi un câştigător, respectiv pe cel care va reprezenta judeţul Giurgiu, la începutul lunii octombrie, la faza pe ţară. Vom analiza rezultatele obţinute de toţi concurenţii, aici s-au confruntat astăzi primii trei pădurari clasaţi la competiţiile pe ocoalele silvice unde vă desfăşuraţi activitatea. Toţi sunteţi foarte buni şi sunt convins că în 2014 veţi fi şi mai buni. Chiar dacă avem şi unele probleme, în ocoalele silvice pe care le reprezentaţi, am constatat că este bine ca să vă spun că pe viitor trebuie să mai şi citiţi, legislaţie. Este bine să ştiţi documentele primare care se întocmesc din Ocolul silvic atunci când o masă lemnoasă pleacă spre Cantonul silvic. Sunteţi cu toţii tineri, dar vă recomand să îi îndrumaţi şi pe colegii dumneavoastră să devină şi mai buni. Avem cu toţi o meserie grea şi frumoasă, cea de pădurar, şi trebuie să predăm cu cinste această ştachetă valorică celor care vin după noi, adică generaţiilor mult mai tinere ca noi”. Festivitatea de premiere a debutat cu momentul în care Dr. ing. Dan Dumitrescu, directorul Direcţiei Silvice Giurgiu, a anunţat că anul acesta pădurarul Tuinea Mădălin, reprezentând Ocolul Silvic Giurgiu, primeţte Diploma de merit, care se acordă celui mai tânăr participat la Concursul „Cel mai bun pădurar”, din judeţul Giurgiu. Pe locul trei s-a clasat reprezentantul Ocolului silvic Bolintin, pădurarul Trebe Viorel, cu 53,75 puncte, pe locul doi s-a situat pădurarul Toma Stan, de la Ocolul Silvic Giurgiu, cel care în anul 2012 a reprezentat judeţul Giurgiu la faza pe ţară, cu 54 de puncte. Câştigătorul ediţiei cu nr. XXIII a Concursului judeţean „Cel mai bun pădurar”, cu 55 de puncte, a fost declarat pădurarul Dumitru Silişteanu, reprezentantul Ocolului Silvic Ghimpaţi. El ne va reprezenta judeţul la începutul lunii octombrie la întrecerea finală pe ţară. Directorul Dan Dumitrescu ia înmânat Diploma şi premiul financiar în aplauzele tuturor participanţilor, care i-au urat să câştige acelaşi loc şi la faza naţională.

Câştigătorul concursului „Cel mai bun pădurar”, ediţia 2013, Dumitru Silişteanu, ne-a declarat: „Particip de mai mulţi ani la această fază finală, pe direcţie. Până acum m-am clasat de fiecare dată pe locul patru. Este, deci, în premieră când câştig acest concurs şi sunt foarte fericit. Nu eram sigur că voi deveni câştigător, deoarece diferenţa finală dintre noi eram sigur că va fi foarte mică. Toţi cei care  am ajuns în această fază suntem foarte bine pregătiţi, iar diferenţa dintre noi este foarte mică. Suntem foarte apropiaţi ca valoare. Iată că după ce am obţinut locul întâi la nivelul Ocolului silvic Ghimpaţi, astăzi am reuşit să obţin acelaşi loc şi pe Direcţie.

Cea mai dificilă probă, mai bine spus cea mai grea, a fost cea practică, aici din neatenţie sau din cauza emoţiilor puteai greşi sau face confuzii. Sper ca şi la faza naţională să reprezint judeţul cu bine, şi să fac cinste ocolului silvic din care provin”.

Heliade CĂLIN

2 COMENTARII

  1. profund titlul, ce sa zic… „judetul Giurgiu va fi reprezentat de (…)”… reprezentat unde, la ce??? cat despre continutul articolului… de „ampla respiratie” si, mai ales, „interes”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here