După cum ne spunea Stelea Coșoi, director general al Direcției Agricole a județului Giurgiu, Ministerul Agriculturii a derulat în 2017, conform HG 39/2017. A fost  proiectul cel mai important pentru anul agricol 2017.

Județul Giurgiu a înscris în programul de tomate un număr de 1301 producători de legume în solarii . La nivel de țară Giurgiu s-a clasat din acest punct de vedere pe locul 2. Programul s-a desfășurat în etape: ciclul 1 iarnă-primăvară și ciclul 2, toamnă.  Cei înscriși aveau în program obligația de a   cultiva în solarii și să valorifice totodată  până la 20 mai, cel puțin 2 kg/mp, la 1000 de mp.  de solar,  asta însemnând 2000 de kilograme,  iar în ciclul 2 , în perioada octombrie-20 decembrie, să valorifice o cantitate de 2000 de kg/ ha pe Piața românească, evident cu documente de valorificare și eligibilitate – ne punea directorul Coșoi.

Direcția Agricolă Giurgiu a plătit până la această dată 917 beneficiari ce au primit contravaloarea a 3.000 de euro pentru solicitarea făcută. Mai avem de plătit diferența până la 1301 producători , asta însemnând că la acest moment nu mai sunt decât 5 producători ce trebuie să vină cu documente de valorificare, restul sunt cu dosare depuse la noi, pe care le verificăm urmând să le virăm banii.

Întrebat dacă există o piață de desfacere sigură pentru acest produs, directorul  Coșoi ne-a precizat: Piața de desfacere a tomatelor a fost diversificată. Bazinele legumicole la noi în județ sunt: Colibași, Valea Dragului, ceva producători și în zona Comana, Adunații Copăceni. Produsele au fost desfăcute atât în Piață, cu amănuntul cât și en gros către societăți comerciale, supermarketuri etc. Cu atestat de producător. Au prins și un preț bun, mai ales în primăvară când le-au scos ca trufanda în piețe. Programul se va desfășura și în 2018 sperând să avem mai mulți  producători , căci în primul an mulți au fost reticenți, neștiind cum va funcționa întregul program, preferând să nu renunțe la culturile deja înființate pentru ceva nou a mai precizat Stelea Coșoi.

(Jurnal)