Marți  27 ianuarie, s-au împlinit 70 de ani de la eliberarea lagărului mortii, în care au pierit un milion 100 de mii de suflete, în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

La 27 ianuarie, se împlinesc 70 de ani de la sfarsitul Holocaustului si eliberarea lagarelor de concentrare naziste de la Auschwitz-Birkenau din Polonia de catre trupele sovietice in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Nu este cunoscut numarul exact al evreilor ucisi in Holocaust, solutia finala a problemei evreiesti cum a fost numit programul de exterminare planuit si executat de regimul national-socialist din Germania condus de Adolf Hitler, cifra cel mai frecvent notata de istorici este de sase milioane!

Holocaustului se adauga si peste cinci milioane de alte victime ale atrocitatilor naziste:Este o zi universala de comemorare si a fost propusa de Israel împreuna cu alte 89 de state, stabilita în urma Rezolutiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Adunarea Generala a ONU.

În Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului se aduc aduc omagii, se aprind lumânări și au loc marsuri ale durerii în memoria victimelor Holocaustului.

 

 

 

Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului va fi marcată, joi 29 ianuarie, în România şi în lume. De Ziua Holocaustului, ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, se va afla la Şimleu Silvaniei, prilej cu care va vizita sinagoga-muzeu din oraş şi fostul ghetou al evreilor din Cehei.

La Şimleu Silvaniei a sosit o delegaţie care include supravieţuitori ai Holocaustului ce locuiesc acum în Petach-Tikva, printre care Alexandru Hecht – vicepreşedintele Jewish Architectural Heritage Foundation, Radu Gross – preşedintele Asociaţiei Hebraica şi Shalom Kotler – reprezentant al Consiliului Local din oraşul israelian.

Joi, va avea loc un catiş (rugăciune pentru morţi) la ghetoul din Cehei, iar în cursul după-amiezii o masă rotundă pe tema Holocaustului, după cum a declarat, pentru Agerpres, Daniel Stejeran, directorul Muzeului Holocaustului din Şimleu Silvaniei.

Ziua de 27 ianuarie a devenit Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului în urma rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete. Astfel, se recomandă dezvoltarea de programe educaţionale pentru a încerca să se prevină viitoare acte de genocid.

Alegerea zilei de 27 ianuarie este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia. În anul 1945, supravieţuitorii lagărului au fost eliberaţi de trupele sovietice în după-amiaza zilei de 27 ianuarie.Ziua Internaţională a Holocaustului a fost comemorată, începând cu anul 2006, în numeroase ţări din întreaga lume. Cu acest prilej, au fost aduse omagii, s-au aprins lumânări şi au avut loc marşuri ale durerii, în memoria celor care au suferit şi au murit în timpul Holocaustului.( Jurnal)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here