Joi, 26 ianuarie un număr de 22 de state membre UE, inclusiv România, au semnat acordul ACTA.  Pe lângă aceste ţări, acordul a mai fost semnat de Marea Britanie, SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud. Ţările care au semnat iniţial tratatul sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Germania şi Olanda, nu au semnat şi nici nu dau semne că o vor face.

Ce este ACTA?

ACTA este, deocamdată, doar un document care „ameninţă” . Potrivit Parlamentului European, scopul acestui tratat este de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.
Votul va avea loc în luna iunie, a acestui an.  iar daca documentul va fi respins, adeziunile celorlalte 22 de state care au semnat ACTA nu vor avea niciun efect.

Efectele ACTA

Dacă va fi votată, ACTA ar produce adevărate seisme la nivelul democraţiei, libertăţii de exprimare şi de mişcare precum şi la cel al inovării.
Despre el, în afară de modul generic în care este formulată, ştim că a fost negociat in spatele usilor inchise, excluzand majoritatea tarilor in curs de dezvoltare și fara transparenţă democratică la nivelul ONU, UE sau la nivel national.
În plus, nu e greu să ne dăm seama că reprezintă o ameninţare directă asupra spaţiului privat precum şi a confidenţialităţii prin obligarea, ulterior votării acesteia, tuturor furnizorilor de internet de a urmări fiecare mişcare a abonaţilor.
Din lectura acestui document al ruşinii şi umilinţei, rezultă că prevederile din versiunea finală, riscă să fie interpretate după bunul plac al autorităţilor, ceea ce ar permite incriminarea unui număr mare de persoane, pentru diferite delicate şi astfel o categorie extreme de largă de cetăţeni ar deveni şantajabili.
De fapt, acea monitorizare se referă nu doar la vizitele utilizatorilor pe diverse site-uri ci şi la mailuri, conversaţii online, fapt care ar creea o totală confuzie şi indignare.
În cazul intrării acestei legi în vigoare, imediat s-ar institui o comisie ACTA, conform articolului 36.2 din respectivul document, comisie care va fi numită, nu aleasă, şi care va avea responsabilitatea implementării şi interpretării Acordului ACTA, propunând amendamente fără a exista vreun mecanism de tragere la răspundere pentru aceste decizii. Citind acest ultim paragraf, recunosc că mă ia cu răcori pe şira spinării, şi îmi aduc aminte de vestitul roman al lui George Orwell care, după părerea mea devine de o actualitate dureroasă. În cazul acesta ACTA, va deveni Fratele cel Mare (Big Brother) ce va sta cu ochii pe noi, limitându-ne acceszul şi libertăţile. Înfiorător dar mai ales demoralizator.

Reacţii politice

Reacţiile politice nu au întârziat să apară, atât la nivel naţional cât şi internaţional.
Aruncând o privire în Parlamentul European, aflăm că europarlamentarul Renate Webber, membru în Comisia pentru libertăţi civile lua poziţie la rândul ei declarând că “…. nu este firesc ca aceste negocieri să fie făcute numai în secret, şi că nu este firesc ca publicul să nu fie informat exact asupra conţinutului acestui acord. ….. Cine negociază trebuie să vină şi să dea socoteală pe parcursul negocierilor. Dacă o face numai la sfârşit, îmi pare rău, dar îşi asumă riscurile unui vot împotrivă.”
Acum 6 zile, Kader Arif, europarlamentar francez şi totodată, Raportorul european al ACTA, demisiona imediat după semnarea acestui tratat, invocând, citez: „Condamn întregul proces care a condus la semnarea acestui acord, şi anume lipsa consultării societăţii civile, lipsa transparenţei încă de la începutul negocierilor, întârzieri repetate ale semnării textului fără nicio explicaţie, respingerea recomandărilor Parlamentului aşa cum au fost formulate într-o serie de rezoluţii”
În România, de ce nu mă mir, primul ministru Emil Boc, declara senin şi inocent, între o lopată şi o cană cu ceai pentru tirişti, că, citez: “Nu am datele să mă pot pronunţa în acest moment cu privire la întrebarea dumneavoastră, nu am o asemenea informaţie” în timp ce membrii partidului pe care îl reprezintă, că de condus îl conduce altcineva, se declarau de acord cu acest tratat în cadrul parlamentului de la Bruxelles. Halal mincinos, ruşine să-ţi fie, Micimea Ta!
Victor Ponta, într-un interviu acordat pentru gandul.info, afirma „Un principiu corect cum este protecţia drepturilor de autor poate duce la încălcare altor principii la fel de corecte cum ar protecţia datelor personale şi intruziunea în viaţa privată. Întotdeauna trebuie să păstrezi un echilibru, dar trebuie să ştii despre ce e vorba. Guvernul şi ministrul de resort nu ştiu despre ce este vorba şi nu au consultat populaţia. Trebuie să existe un echilibru între protejarea unui drept şi apărarea unor drepturi la fel de legitime cum ar fi securitatea datelor cu caracter personal şi la viaţa privată” dar că atunci când va veni la putere, va suspenda(!) până când nu va exista o dezbatere publică. Îl întreb eu pe domnul Ponta, în calitate de lider de partid, nu de copilot, de ce oare nu a pronunţat “retragere” în loc de suspendare? Că să fim sinceri, de dezbateri publice, mai ales la TV, suntem sătui până peste cap.

Concluzii

ACTA, aşa cum a fost gândită şi redactată, riscă să aibă implicaţii grave la nivel mondial, din punct de vedere social şi până nu va stabili un echilibru clar între protecţia drepturilor de proprietate intelectuală şi apărarea drepturilor fundamentale ale societăţii, ca întreg, cum ar fi libertatea de exprimare, liberul acces la informaţie şi cultură şi viaţa privată, va provoca agitaţie şi proteste
Recomand tuturor decidenţilor politici europeni, examinarea cu atenţie a acestui tratat conceput împotriva celor care i-au ales, şi până nu se vor obţine clarificări şi garanţii satisfăcătoare din partea Comisiei Europene şi Curţii Europene de Justiţie, să voteze împotriva ACTA.

Dan George Pană

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here