ziua-jandarmeriei-rurale-by-Giurgiuveanul1 FOTO: Ziua de 1 septembrie are o profundă semnificaţie pentru Jandarmeria Română, fiind un moment de aduceri aminte şi recunoştinţă. Iată cum arătau în urmă cu 120 ani  jandarmii  români din zona rurală…

La  data de 1 septembrie 2015 se celebrează împlinirea a 122 de ani de la înființarea Jandarmeriei Rurale. Astfel, la 1 septembrie 1893, a intrat în vigoare “Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale”, promulgată prin Decret Regal de către Carol I. Această lege prevedea instituirea unui Corp de pază şi ordine cu caracter militarizat în toate localităţile rurale din ţară, atribuţiile Jandarmeriei fiind de a „veghea în localităţile rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi executarea legilor”.

În urmă cu 122 ani, necesitatea existenţei unei instituţii stabile, autoritare şi eficiente pentru asigurarea ordinii, liniştii publice şi respectarea legilor în mediul rural a determinat iniţierea unor demersuri pentru elaborarea legii de organizare a Jandarmeriei la nivel naţional.

Până în anul 1998, ziua de 1 septembrie marca şi Ziua Jandarmeriei Române. Odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, Ziua Armei se sărbătoreşte pe 3 aprilie, fiind momentul care marchează promulgarea primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul României „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” (anul 1850).

        În prezent, la nivelul județului Giurgiu, Jandarmeria are subunități în localitățile:  Bolintin Vale, Ghimpați, Roata de Jos, Mihăilești și Clejani. Odată cu operaţionalizarea acestor structuri, jandarmii execută zilnic misiuni în cele două oraşe din nordul judeţului, în comunele menționate şi în localităţile arondate acestora.

Cu ocazia celebrării acestei zile publicația Jurnal giurgiuvean urează jandarmilor  din județul Giurgiu , și nu numai, tradiționalul La mulți ani cu sănătate!