Cadrele  didactice de conducere ale unităţilor şcolare din întreaga ţară  urmează a fi validate sau schimbate eventual din posturile pe care le deţin. Termenul limită de ”detaşare în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere” este 16 august.

Această decizie  a venit după ce Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) i-a solicitat Ministrului Educaţiei, într-o scrisoare deschisă, să adopte de urgenţă măsurile necesare pentru organizarea concursurilor de ocupare a funcţiilor de directori şi directori adjuncţi din unităţile de învăţământ.

FSLI a precizat în documentul citat că, din anul 2008 şi până în prezent, nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea funcţiilor de directori, cei mai mulţi fiind numiţi prin detaşare în interesul învăţământului, “pe baza unui singur criteriu – al apartenenţei la unul dintre partidele aflate la guvernare – şi nu pe baza competenţelor manageriale”.     Totodată, sindicaliştii i-au  reamintit ministrului Remus Pricopie că Legea educaţiei prevede că Ministerul Educaţiei trebuia să elaboreze metodologiile, regulamentele şi celelalte acte normative care decurg din aplicarea acesteia în termen de opt luni de la intrarea în vigoare a legii, respectiv cel mai târziu la data de 13 octombrie 2011. Însă nici până la această dată Ministerul Educaţiei Naţionale nu a elaborat metodologia privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar. FSL a cerut să înceteze totodată  acest «provizorat» permanent la conducerea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, care nu serveşte intereselor sistemului.

FSLI susţine, în acelaşi timp, alegerea directorului de către colectivul din unitatea de învăţământ, în urma concursului desfăşurat la nivelul unităţii, apreciind că numai în acest fel va creşte gradul de responsabilitate a persoanelor care exercită aceste funcţii de conducere, evitându-se, pe viitor, situaţii neplăcute precum cele de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală.  Ministrul Învăţământului, Remus Pricopie, a cerut, la rândul său într-o recentă teleconferinţă tuturor inspectoratelor din ţară să respecte  condiţiile minimale de ocupare a acestor funcţii, solicitând să nu mai aibă drept principal criteriu apartenenţa politică a cadrelor didactice, solicitând inspectoratelor să consulte în acest proces şi primarii de localităţi. Este de precizat faptul că la Giurgiu circa 100 de dascăli,  cadre de conducere (directori şi directori adjuncţi)  ar urma să fie validaţi  pe posturile pe care le ocupă în prezent  sau  să fie schimbaţi, în funcţie, de prestaţiile şi performanţele obţinute până acum, de la numirea lor.

T. Florian

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here