Aşa cum vă informam în numărul trecut al publicaţiei noastre, preşedintele organizaţiei municipale PDL Giurgiu, Mihai Neagu, alături de tânăra şi entuziasta sa echipă, au pus în practică unul din planurile anunţate încă de la preluarea mandatului de preşedinte: atragerea de investitori către Giurgiu.

“Locuri de muncă pentru Giurgiu” este denumirea sub care luni, 5 noiembrie, s-a desfăşurat cea mai importantă acţiune organizată în ultima perioadă pe plan local. Un semiar ce a adus la aceeaşi masă autorităţile locale şi judeţene, partide politice şi reprezentanţi ai unor firme de renume care operează în România. Seminarul iniţiat şi organizat de Mihai Neagu şi Cristian Teodor s-a derulat pe parcursul a mai multe ore, discuţiile fiind interactive.

Giurgiu – o provocare reală pentru investitori

În cuvâtul de deschidere a evenimentului, preşedintele PDL Giurgiu, Mihai Neagu, a reiterat ideea că atragerea de investitori şi crearea de noi locuri de muncă ar trebui să fie priorităţile tuturor politicienilor, indiferent de culoarea politică sau de doctrină, petru că doar colaborarea oamenilor politici poate aduce bunăstarea comunităţii în care aceştia lucrează. “Nu pot înţelege de ce toţi politicienii care s-au perindat până acum prin Giurgiu nu au găsit o alternativă viabilă pentru dezvoltarea oraşului şi judeţului… Atat eu, cât şi Cristian Teodor, suntem în Giurgiu de numai trei luni, dar am reuşit să identificăm rapid problemele cele mai stringente ale giurgiuvenilor, pe care încercăm să le rezolvăm… Acesta este un prim pas, însă, cu ajutorul autorităţilor locale şi judeţene, vom reuşi să readucem speranţa în sufletele oamenilor”, a spus Mihai Neagu. De remarcat că, deşi la acest eveniment au fost invitaţi să participe toţi primarii din judeţ, indiferent de culoarea politică (preşedintele Mihai Neagu subliniind, încă de la lansarea ideii acestui seminar, că nu este vorba, în niciun caz, de o acţiune politică), doar foarte puţini edili au răspuns invitaţiei PDL, ratând, astfel, ocazia de a întâlni „nume grele” ale firmelor ce activează în România. Revenind la desfăşurarea evenimentului de luni, secretarul general Cristian Teodor  a făcut o scurtă prezentare a oportunităţilor pe care le oferă municipiul şi judeţul Giurgiu pentru investitori, accentul fiind pus pe infrastructură, apropierea de Capitală şi Dunăre. “Giurgiu reprezintă o provocare pentru noi, cei care am iniţiat acest seminar, iar acest aspect al provocării doresc să îl transmit celor invitaţi aici, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai formaţiunilor sindicale, dar şi ai firmelor multinaţionale şi ai agenţilor economici autohtoni prezenţi aici.

Care sunt atuurile municipiului

Scopul nostru este de a identifica cele mai importante avantaje de care dispune judeţul şi oraşul Giurgiu, pentru a demonstra faptul că Giurgiu reprezintă o ţintă reală pentru invesitori. Iniţiativa noastră de a-i aduce aici trebuie susţinută de toate autorităţile judeţului, cărora trebuie să le mulţumim că au primit cu interes initiaţiva noastră de a îmbunătăţi viaţa giurgiuvenilor. Aşadar, Giurgiu reprezintă pentru noi toţi o provocare şi un teren fertil pentru investitori, care au toate motivele să îşi deschidă sau să înfiinţeze noi sucursale în oraşul nostru”, a precizat, în cuvântul său, Cristian Teodor.

Răspunzând cu plăcere la invitaţia PDL Giurgiu, primarul Nicolae Barbu a avut, la rândul său, o scurtă prezentare a oraşului şi a oportunităţilor pe care le oferă acesta: “Felicit organizatorii acestui eveniment, dar mai ales faptul că nu are nicio conotaţie politică. Este o întâlnire în urma căreia să se găsească şi o aplicabilitate în municipiul nostru. Avem nevoie de investitori, iar administraţia publică pune la dispoziţia acestora toate facilităţile necesare. Mă adresez mediului de afaceri, celor prezenţi aici, pentru a le spune tuturor că avem deschidere pentru investitori şi putem găsi pârghii comune să ne ajutam reciproc”, a spus primarul Barbu. Şi administratorul public al judeţului, Ionel Muscalu, a fost de acord ca judeţul oferă oportunităţi tentante pentru investitori, iar reţeaua de drumuri judeţene, gazele naturale, aducţiunile de apă şi canalizarea din majoritatea localităţilor sunt „bile albe” pentru administraţie, dar şi pentru investitori.

Marea problemă: piedicile birocratice şi legislative

În discuţiile ce au urmat, reprezentanţii companiilor prezente la eveniment au vorbit mult despre piedicile întâmpinate de investitori în România: cadrul legislativ neprielnic pentru dezvoltarea pe termen mediu şi lung a investiţiilor, birocraţia excesivă, dar şi lipsa de strategii coerente ale administraţiilor locale, toate acestea făcând ca mari companii să părăsească România. Hewlett-Packard (HP România), Siemens România, 3D România, Optinova, PALMED, Centrul Medical Basarab, Scorseze sau Total Strada au fost principalele firme care şi-au trimis reprezentanţii la seminarul de la Giurgiu. Cea mai surprinzătoare prezenţă a fost, însă, cea a reprezentantului Fundaţiei „Konrad Adenauer”, care a precizat că cea mai bună investiţie este cea în educaţie, pentru că „fără oameni educaţi nu putem avea companii sustenabile sau o dezvoltare durabilă”.

După mai bine de cinci ore de discuţii şi dezbateri interactive, la finalul seminarului, preşedintele PDL, Mihai Neagu, a declarat: „Cred că prin această acţiune am reuşit să demonstrăm că, dacă vrei, poţi reuşi, că lucrurile nu trebuie să rămână în imobilism, că trebuie implicare, că problemele sociale ale oamenilor nu trebuie lăsate pe planul secund… Şi revin la întrebarea pe care mi-am pus-o în debutul acestei întâlniri: de ce nu s-a mişcat oare, nimic, atâta timp? “

Iată că doi oameni: Mihai Neagu şi Cristian Teodor, au demonstrat că se poate! Şi nu ne vom opri aici, vom continua acţiunile de acest gen, astfel încât să putem aduce investitori în municipiul şi judeţul Giurgiu, să cream locuri de muncă pentru giurgiuveni! Acesta este scopul nostru şi vă asigur că vom reuşi!”.

Cristina MOISE

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.