În ultimele două luni, aproape două sute de cetăţeni moldoveni şi ucraineni au venit şi şi-au transcris documentele de stare civilă la Giurgiu, ne spunea directorul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei din municipiul Giurgiu, Carmen Ciobanu.

“Cetăţenii din Republica Moldova şi din Ucraina au obţinut cetăţenie română şi, ca urmare a modificării legii, în luna ianuarie, aceştia îşi pot transcrie actele de stare civilă la orie serviciu aflat în municipiul reşedinţă de judeţ. Pentru că la noi, la Giurgiu, avem o singură persoană care se ocupă de transcrieri acte de stare civilă, am luat decizia ca acest lucru – pentru persoanele menţionate – să se facă doar în zilele de miercuri, şi doar în limita a 20 de cereri. Chiar şi aşa, avem aproape două sute de transcrieri până în prezent”, ne spunea Carmen Ciobanu.

Iniţial, transcrierile actelor de stare civilă (certificate de naştere, de căsătorie sau a copiilor minori) se făceau doar la oficiul Sectorului 1 din Capitală, ulterior au fost îndrumaţi către serviciile din oraşele din estul ţării (Iaşi, Bacău, Botoşani, Suceava), mai apoi au mai fost deschise către acest tip de operaţiuni şi serviciile din Cluj şi Timişoara, ulterior, odată cu modificarea legii, proaspeţii cetăţeni români să îşi poată face transcrierile la orice serviciu din ţară.

Despre cauza acestei “invazii”, directorul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Populaţiei Giurgiu ne spunea că ar putea fi uşurinţa cu care vor putea circula, mai apoi, în spaţiul Uniunii Europene, ca cetăţeni români.

(Jurnal)