În numărul 39 al publicaţiei noastre, apărea un articol prin care un grup de părinţi ai unor elevi din clasa a IIa A a Şcolii generale numărul 4 acuza învăţătoarea Mariana Simion că ar face presiuni asupra elevilor de a cumpăra – cu forţa – o serie de caiete speciale; mai mult decât atât, învăţătoarea era acuzată că ar fi dat chiar afară de la cursuri copiii ai căror părinţi nu au avut posibilitatea de a cumpăra acele caiete. Iată ce se spunea în acea scrisoare:

„Stimată redacţie, suntem un grup de părinţi, ai căror copii învaţă în clasa a II-a A la Şcoala cu clasele I – VIII „Mihai Eminescu” nr.4 din Giurgiu. Pe această cale, vrem să vă aducem la cunoştinţă faptul că în clasa aceasta se întâmplă lucruri cel puţin în opinia noastră ca fiind ieşite din comun. Doamna învăţătoare Mariana Simion a adus, la începutul acestui an şcolar, ca şi anul trecut, caiete speciale şi diverse culegeri pe care noi, părinţii, suntem obligaţi să le cumpărăm. Mulţi dintre noi, datorită crizei economice, nu au posibilităţi materiale de a cumpăra caietele şi cărţile pe care doamna învăţătoare ne obligă să le cumpărăm pentru copii. De exemplu, un singur caiet special costă aproape 30 de lei, sumă mult prea mare pentru un singur caiet şi chiar pentru posibilităţile noastre.

Mai mult, doamna învăţătoare a dat afară de la ore copiii care nu au putut cumpăra caietele respective, iar când noi am mers la şcoală pentru a solicita bunăvoinţa dumneaei, să ne lase caietele cu pricina „pe datorie” până când vom lua banii, pentru ca copiii noştri să nu piardă şirul orelor, dumneaei ne-a spus clar: banii că altfel nu pot să dau niciun caiet! Noi nu ştim ce să mai facem, sunt cheltuieli foarte mari pentru puterile noastre, şi ar trebui să înţeleagă şi dumneaei, şi conducerea şcolii, care nu a luat nicio măsură, că trecem printr-o perioadă grea şi că abia ne descurcăm să trimitem copiii la şcoală”.

După apariţia acestui articol, la redacţie s-au prezentat două din mămicile copiilor din clasa respectivă – Gabriela Vărzaru şi Anişoara Bătrâneţu; acestea sunt extrem de indignate de acuzaţiile aduse învăţătoarei Mariana Simion: “În primul rând, este vorba despre faptul că acea scrisoare la care se face referire în articolul respectiv ar fi semnată de un grup de părinţi… Practic, niciunul din părinţii cu care am vorbit – 13 din 17, câţi elevi are clasa respectivă – nu recunoaşte că ar avea astfel de acuzaţii la adresa doamnei învăţătoare şi, de aceea, ne întrebăm acum cu toţii de unde provine acea scrisoare… În al doilea rând, suntem cu toţii indignaţi de acuzaţile false ce se aduc doamnei Simion; astfel, se spune acolo că doamna Simion ar fi obligat copiii să cumpere culegeri şi caiete speciale; ei bine, despre culegeri nu s-a pus niciodată problema în acest an şcolar, iar în ceea ce priveşte caietele speciale – despre care se spune că ar costa peste 30 de lei – trebuie spus clar că este vorba despre două caiete – unul de limba română şi unul de abilităţi practice – care costă, în total, 20 de lei. Niciun monment nu s-a pus problema de a fi obligaţi, într-un fel sau altul, să cumpărăm aceste caiete; de aceea, practic, doar 9 din cei 17 elevi au cumpărat acele caiete, iar doamna învăţătoare, tocmai pentru a ne ajuta – pe noi şi copiii noştri – xeroxează – pe banii săi, de remarcat!- aceste caiete, astfel încât toţi copiii să le aibă, indiferent că au sau nu bani să le cumpere. De altfel, şi acum mai sunt părinţi care încă nu au reuşit să achite caietele cumpărate anul trecut, aceştia plătind, atunci când au bani, atât cât pot, fără ca învăţătoarea Mariana Simion (care a suportat, şi anul trecut, tot din banii săi, costul acelor caiete) să facă vreo presiune pentru a-şi recupara acei bani…Cât despre acuzaţia că elevii ar fi fost daţi afară de la ore, o considerăm o aberaţie totală; niciunul din copii nu a venit vreodată acasă să spună că ar fi fost dat afară de doamna. Practic, suntem indignaţi de faptul că absolut tot ce s-a scris în acel articol este neadevărat, dar la fel de indignaţi suntem şi că nimeni nu-şi asumă răspunderea semnării acelei scrisori. Nu vrem ca gestul nostru să fie interpretat ca o “pledoarie a apărării” pentru doamna învăţătoare, însă nici nu putem lăsa lucrurile aşa, pentru că totul este o mare minciună, iar acest cadru didactic, pentru care avem tot respectul şi care face tot ce îi stă în putinţă pentru a ne ajuta copiii, nu merită să fie târât în noroi de nişte acuzaţii neadevărate.”

Cristina MOISE