După cum se ştie la nivelul judeţului însoţitorii persoanelor cu handicap, şi cei care beneficiază de prevederile Legii 416 nu şi-au mai primit drepturile salariale de circa şapte luni. “Pentru remedierea acestei delicate probleme, care nu ştiu din ce cauză a trenat aşa de mult timp, am solicitat bani de la Guvernul României. Din sumele inventariate de Instituţia Prefectului rezultă că avem nevoie urgentă de 53 de miliarde de lei vechi, pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, şi de circa 8 miliarde pentru plata celor de la Legea 416. Vineri, 30 octombrie, am informat în scris Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Muncii. După aprobarea lor, se va demara întocmirea unui proiect de lege, pentru a ni se da aceşti bani de la rezerva bugetului Guvernului. Sper să rezolv cât mai repede această problemă delicată, care nu trebuia să atingă în niciun caz acest nivel. Fiecare Primărie şi Consiliu local putea să îşi acopere aceste cheltuieli din venituri proprii, aşa cum au făcut-o cele 10-12 primării din judeţ, care nu au restanţe la acest capitol” – a precizat marţi, 3 noiembrie, prefectul Sergiu Noruţ Stănişteanu, într-o conferinţă de presă.

Doleanţele pensionarilor transmise ministerelor

de resort

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă prefectul a dat asigurări că în ceea ce priveşte organizarea alegerilor prezidenţiale, judeţul este în graficul Guvernului cu toate pregătirile. Executivul ţării a trimis Prefecturii câte două milioane de lei vechi pentru fiecare secţie specială de votare, secţie care va fi dotată cu camere web. La ordinul prefectului săptămâna trecută a avut loc şedinţa Comisiei de dialog civic pentru persoanele vârstnice. Cu acest prilej, a declarat prefectul Sergiu Noruţ Stănişteanu, s-a analizat programul de încălzire a locuinţelor pe timpul iernii şi majorarea punctului de pensie. “Am analizat propunerile Asociaţiilor de pensionari şi am înaintat un material informativ MAI şi Ministerului Muncii. În principal, pensionarii susţin ca şi pe viitor calcularea valorii punctului de pensie să se facă în funcţie de salariul mediu pe economie, şi nu în raport cu rata inflaţiei, a precizat prefectul judeţului.

În centrul atenţiei: Violenţa în şcoli

Tot săptămâna trecută, la Prefectură, s-a întrunit în şedinţă de lucru şi Colegiul Prefectural şi Comisia judeţeană împotriva violenţei în şcoli. Aici, au participat reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Şcolar, Poliţiei şi Jandarmeriei. “Poliţia a prezentat mai multe abateri comise de elevii giurgiuveni, cazuri care s-au comis în afara şcolii.

Cu acest prilej, am luat iniţiativa, ca la nivelul judeţului, Instituţia Prefectului, Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Inspectoratul Judeţean Şcolar să organizeze, în comun, o caravană în care să se discute cu elevii şi cadrele didactice toate aspectele negative sesizate de Poliţie, în acest an, şi alte probleme legate de circulaţie, conducerea fără permis şi asigurarea liniştii şi siguranţei publice” a mai precizat prefectul Sergiu, Noruţ Stănişteanu.

Heliade CĂLIN