Alexandru-AndreiRecent, un articol din  săptămânalul The Observer a uimit și oripilat atât autoritățile de la București cât și opinia publică din întreaga Europă. Jurnaliștii britanici au denunțat în material abuzurile comise asupra a mii de românce care lucrează pe teritoriul italian, în provincia Ragusa (Sicilia).

 

Potrivit organizaţiei Proxyma Association, pentru apărarea drepturilor imigranţilor,  peste jumătate dintre femeile care lucrează în serele din Sicilia  sunt forţate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă fortaţă şi de exploatare.

În toamna anului 2015, un raport al Alianței Globale Împotriva Traficului de Persoane  arăta că, după aderarea la Uniunea Europeană, angajatorii italieni au renunțat la muncitorii tunisieni în favoarea celor români, abia intrați în UE.

Autorii raportului mai arătau că în Sicilia lucrează până la 12 mii de persoane , câte 12 ore pe zi, dar sunt plătiți cu cel mult 20 de euro zilnic!

61631084

Cele mai vulnerabile victime mai spunea raportul , ar fi româncele ( probabil printre ele și giurgiuvence) , care, disperate din cauză că nu au un loc de muncă acasă, sunt obligate să accepte condiții mizerabile de locuit și de muncă, abuzurile sexuale ale patronilor, lipsa apei, căldura excesivă și inhalarea de pesticide.

În acest context,  deputatul Ioan Alexandru Andrei, Circumscripția nr. 19 Giurgiu, a recurs la o interpelare adresată Ministrului Afacerilor Extrene,  Teodor Meleșcanu , privind situația româncelor care muncesc în Italia.

După ce a descris toate cele relatate în rândurile de mai sus, faptul că majoritatea conaționalelor noastre se află deseori în situația ca și atunci când muncesc să facă față violențelor fizice, amenințărilor cu arme și șantajului îndreptat chiar și împotriva familiilor acestora, deputatul giurgiuvean a solicitat câteva răspunsuri punctuale.

Date fiind toate aceste dezvăluiri , vă întreb domnule Ministru:

  1. Cât de bine se cunoaște situația reală a românilor ce lucrează în străinătate , în general, și în Italia (zonele agricole) în special ?
  2. Ce măsuri a luat sau va lua Ministerul pe care îl conduceți pentru a stopa aceste abuzuri?
  3. Aș dori să știu totodată dacă ați luat legătura cu omologii dvs. din Italia pentru a clarifica această dramatică situație și dacă da, ce răspunsuri ați primit în acest sens?

De precizat că Ioan Alexandru Andrei este membru în Comisia de Apărare , Ordine Publică și Siguranță Națională din Camera Deputaților.

Deputatul ne mai declara totodată că în viitoarea ședință va veni cu o propunere:   Voi propune ca  Ministerul , prin reprezentanții săi în Italia, să ia legătura cu românii din regiune , dat fiind faptul că aceștia au mai mare încredere  în conaționalii lor decât în autoritățile   italiene. Cei ce vor fi deplasați în aceste zone cu probleme, vor gestiona mai bine aspectele de genul celor prezentate de jurnaliștii britanici . Consider că este o metodă mai eficientă  ca românii  aflați  la muncă în aceste regiuni să informeze  de urgență  autoritățile din cele două state (România și Italia) de fiecare dată când abuzurile se manifestă, prin intermediul acestor cadre detașate în regiune și totodată prin prezopiniei publice ca în acest mod să se poată pune capăt abuzurilor de orice fel îndreptate împotriva persoanelor de naționalitate română și nu numai – a mai precizat deputatul Ioan Alexandru Andrei.

În concluzie, deputatul crede că doar printr-o informare permanentă și eficientă a celor desemnați să gestioneze aceste cazuri, în zonă, s-ar putea  pune capăt  acestui  fenomen existent.

Într-un viitor material vă vom prezenta o altă strategie  pe care parlamentarul giurgiuvean intenționează să o propună cât mai curând în Camera Deputaților, pentru rezolvarea unei alte probleme, la fel de grave, privitoare tot  la cei ce muncesc în străinătate.

(Jurnal)

3 COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.