Recentele cazuri de infecţii intraspitaliceşti din Capitală ne-au determinat să apelăm la instituţiile autorizate să ne spună care este situaţia, din acest punct de vedere, în unităţile spitaliceşti de pe raza judeţului Giurgiu. Despre acest subiect am stat de vorbă cu directorul Autorităţii de Sănătate Publică Giurgiu, dr. Paul Marinescu, care ne-a declarat: ”Astfel de infecţii nu sunt o noutate; mai mult, chiar, se poate spune că în toate spitalele din lume apar astfel de situaţii, în care, practic, un pacient este internat pentru tratarea unei afecţiuni, această afecţiune se vindecă, însă, la ieşirea din spital, pacientul poate pleca cu o altă boală, contactată în timpul internării.

Sigur, există o serie de măsuri speciale ce se iau, dacă nu pentru stoparea acestor infecţii nozocomiale – cum se numesc, în termeni medicali – măcar pentru limitarea acestor cazuri… La nivelul judeţului Giurgiu, nu au apărut incidente majore, ca cele intens mediatizate de la Spitalul CFR 2, însă asta nu înseamnă că nu ne luăm măsuri de prevenire.

De altfel, există o legislaţie clară după care se conduc toate echipele de supraveghere medicale, existente în orice spital, echipe din care fac parte medici specialişti, medici şefi de secţie, directorii medicali şi managerii spitalelor, precum şi asistentele şefe. Importantă este, însă, prevenţia şi, de aceea, trebuie luate măsuri de respectare strictă a igienei, a normelor stabilite pentru circulaţia în secţii, a zonelor delimitate în spitale… De altfel, ca o paranteză, aş putea spune că, poate, o parte din vină pentru apariţia acestor infecţii o poartă şi familiile celor internaţi în spitale. Şi asta pentru că, de multe ori, membrii acestora nu înţeleg importanţa respectării normelor impuse de conducerea spitalelor şi intră, fără reţineri şi fără a ţine cont de nimic, în toate secţiile, punând în pericol sănătatea pacienţilor… şi aici mă refer în special la cei internaţi la Maternitate – Nou-Născuţi, la Terapie Intensivă, Chirurgie etc… De aici pot să apară multe complicaţii, pentru că, intrând în spital fără echipament adecvat, mulţi pot aduce germeni şi viruşi ce pot determina apariţia acestor infecţii nozocomiale.

Revenind la măsurile pe care le luăm, trebuie menţionate controalele de aeromicrofloră şi bacteriologice, ce se realizează în toate secţiile, cu o ritmicitate specifică fiecărei secţii, precum şi dezinfecţiile periodice, care acum se realizează cu un nou tip de aparatură, fără formol, astfel că încăperea dezinfectată poate fi folosită la foarte scurt timp după finalizarea operaţiunii. În plus, pe lângă controalele pe care le efectuează inspectorii ASP, în fiecare spital există un autocontrol şi, ori de câte ori apar situaţii deosebite, se trece imediat la dezinfecţie…”

Doctorul Paul Marinescu a concluzionat, precizând că până acum, la nivelul spitalelor din judeţul Giurgiu, situaţia este bună, nu există cazuri deosebite de infecţii intraspitaliceşti, însă măsurile de prevenire se amplifică în toate unităţile, astfel ca această situaţie să nu se înrăutăţească.

Cristina MOISE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.