646x404
Cu toții atunci când am cumpărat o mașină de ocazie primul lucru la care ne-am gândit a fost cam cât s-a rulat cu acea mașină. De ce? Pentru că la noi de mai multe decenii există un păgubitor obicei de a da kilometrajul înapoi pentru a face mai atractivă oferta .

 Un nou proiect de lege îşi propune să îi trimtă la închisoare pe cei care de acum vor mai schimba kilometrajul unei maşini uzate sau care îi falsifică documentele. Ideea este salutată evident , de toți şoferii care solicită maşini second hand. Nimeni nu are voie să schimbe la o maşină elementele de identificare, provenienţa acesteia, numărul reviziilor, sau numărul de kilometri parcurşi. Cu toate acestea, așa cum vă menționam la început, în România acest lucru a devenit o practică.

 Am ajuns ca pe internet unii să dea sfaturi celor care vor să şteargă kilometri  de la bordul unei maşini.Schimbarea kilometrajului nu este încă incriminată în România , dar situaţia s-ar putea schimba dacă proiectul depus de câţiva parlamentari va fi aprobat. Falsificarea maşinilor va fi pedepsită astfel  cu închisoarea. Rămâne totuşi o problemă: clienţii nu pot afla acum informaţii certe despre rulajul real al unei maşini!

 Reprezentanţii constructorilor ar putea accesa însă bazele de date internaţionale ale dealerilor auto şi astfel să verifice istoricul unei maşini. Asemenea gen de informaţii însă nu pot fi transmise şi clienţilor. În multe ţări europene, falsificarea bordului unei maşini este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea iar în Statele Unite astfel de practici sunt considerate delict federal.

(Jurnal)

 

 

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.