Ko9CL8V5_festivalul-judetean-calusul-ca-pe-vlasca-editia-a-xix-a_3Sâmbătă 18 iunie,  Municipiul Giurgiu, a fost pur și smplu invadat de echipe de călușari ce vestesc cele două zile de sărbători ale Rusaliilor (19 și 20 iunie) . Una dintre ele  a avut plăcerea să desfășoare dansul ritualic al Călușului în fața camerei de filmat a jurnaliștilor noștri. Ei sunt din satul Cetatea ( comuna Frătești) și ne spuneau  că de multe generații,  la această dată calendaristică,  merg în localitățile limitrofe  satului lor pentru a transmite oamenilor această tradiție. Dansatorii ne mai spuneau că practic în acest dans nu există o limită de vârstă și că în grupul lor cel mai tânăr membru  are 14 ani, iar cel mai în vârstă, ce interpreta rolul ”Mutului”, are 64 de ani!

Grupul era în integralitatea lui din satul Cetatea, dansatorii fiind acompaaniați de trei lăutari iscusiți, cunoscuți în partea locului. Călușarii din Cetatea , după ce ne-au jucat în exclusivitate un Căluș, ne-au invitat pentru luni seara în satul lor unde echipele de acolo vor susține  o adevărată întrecere, totul terminându-se cu o mică petrecere sătească din care nu vor lipsi vinul, berea și preparatele tradiționale și evident păsatul!

Mai trebuie menționat că cei dornici să asiste la acest obicei ce a devenit o emblemă artistică a poporului român îi pot vedea evolua pe călușarii din multe  sate ale județului nostru, duminică 19 mai, prin toate cartierele Municipiului .

De lăudat inițiativa C.J.C.P.C.T. Giurgiu, sub directa îndrumare a directoarei Carmen Pețanca , ce în luna mai a organizat  Festivalul judeţean „Căluşul ca pe Vlaşca”,  ajuns déjà la a  XVIII-a ediție! Scopul Festivalului judeţean  este  revitalizarea şi  valorificarea  obiceiului de origine străveche reprezentat printr-un spectacol complex ce face parte din ciclul sărbătorilor legate de cultul solar. De asemenea,  de fiecare dată se  doreşte punerea în evidenţă a jocului ritual al căluşului, caracterul spectacular şi nu în ultimul rând costumul tradiţional al căluşarului şi a măştii de mut.

(Marian TARU)