the-richest-person-in-spain-amancio-ortegaCel mai bogat om din Europa, după cei de la Business Insider : Amancio ORTEGA

În top-ul celor mai bogați oameni din Europa (18 state) , Ioan Niculae, condamnat la închisoare, este clasat pe ultimul loc. Pe primul stă patronul de la binecunoscuta firmă Zara .

Cei mai bogaţi oameni din ţările Europei sunt un amestec ciudat: de la cei care au moştenit averile, până la cei care au luat-o de la zero „scăldându-se“ prin pieţele de desfacere care s-au deschis în Est după căderea Cortinei de Fier. Iată care sunt cei 18 cei

mai bogaţi oameni din ţara lor, printre ei aflându-se românul Ioan Niculae, care acum este în închisoare, dar şi familia Ferrero care stăpâneşte un imperiu al dulciurilor.

Așa cum se amintea mai sus, banii europeni au surse diferite – de la banii „vechi“ din Europa Occidentală, până la afacerile dubioase făcute în Europa Răsăriteană de după căderea Cortinei de Fier. „Business Insider“ a realizat un top cu cei mai bogaţi oameni din 18 ţări ale Europei, miliardari care au reuşit să intre în topul Forbes.

Pe ultimul loc, 18, se află  Ioan Niculae – miliardarul român aflat  la închisoare . Acesta şi-a făcut averea din agricultură şi fertilizatori, scrie „Business Insider“. Afaceristul Ioan Niculae a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare în dosarul „Mită al PSD” în care s-a anchetat finanţarea campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană din 2009. Avere netă: 1,15 miliarde de dolari .

Locul  17 aparține lui  David Nahmad – libanezul din Monaco Născut în Liban, mogulul David Nahmad este cel mai bogat om al Monaco şi face parte dintr-o familie renumită de negustori de artă. În 2013, familia Nahmad a vândut tabloul „Le Palais Contarini“ de Monet pentru 30,8 milioane de dolari. Avere netă: 1,85 miliarde de dolari .

Locul 16 este ocupat de  Antti Herlin – cel mai bogat „liftier“ al Finlandei Antti Herlin, din Finlanda, şi-a făcut banii într-un mod neobişnuit: afaceri cu scări rulante şi lifturi. El este strănepotul lui Harald Herlin, cel care a achiziţionat compania KONE, în anii ’20. Avere netă: 3,6 miliarde de dolari .

Locul  15: Jan Kulczyk – plutocratul polonez Jan Kulczyk şi-a făcut averea când Uniunea Sovietică se prăbuşea, având singura companie care avea voie să vândă autoturisme germane sub regimul comunist. Plutocratul şi-a mărit averea cu investiţii în telecomunicaţii. Avere netă: 4 miliarde de dolari.

Locul   14: Americo Amorim – portughezul cu avere din dopuri Americo Amorim este cel mai bogat om al Portugaliei, făcându-şi miliardele din Corticeira Amorim, cea mai mare companie de dopuri din lume, care a fost înfiinţată de bunicul său. El are proprietăţi şi în Angola, fostă colonie portugheză, dar şi peste tot prin Europa. Avere netă: 4,4 miliarde de dolari.

Locul  13: Albert Frere – „oţelul“ din Belgia Albert Frere este un investitor belgian care s-a îmbogăţit în anii ’70 din afaceri cu oţel. De atunci, Frere s-a implicat şi în alte sectoare. El are rangul de baron. Avere netă: 4,9 miliarde de dolari .

Locul 12:  Odd Reitan – norvegianul cu avere din alimente Odd Reitan din Norvegia şi-a făcut averea din alimente şi vânzarea cu amănuntul, punând bazele REMA 1000, care este cel mai mare lanţ de magazine din ţară. În 2012, Reitan a scris o carte în care îşi închipuia că este numit conducătorul Norvegiei de către Rege. Avere netă: 5,2 miliarde de dolari.

Locul  11: Ernesto Bertarelli – farmacistul din Elveţia Ernesto Bertarelii, ce-şi are baza în Elveţia, a făcut avere din vânzarea Serono, compania de farmaceutice care a fost fondată de bunicul său. Soţia sa, Kirsty Bertarelli este cea mai bogată femeie a Marii Britanii. Avere netă: 8,8 miliarde de dolari.

Locul  10:  Kjeld Kristiansen şi imperiul Lego din Danemarca Cel mai bogat om al Danemarcei este Kjeld Kirk Kristiansen, banii săi provenind din imperiul de jucării Lego. El este nepotul lui Ole Kirk Christiansen care a fondat compania Lego, iar Kjeld a fost director executiv al companiei timp de un sfert de secol, până în 2004.  Avere netă: 9,7 miliarde de dolari.

Locul  9: Norvegianul John Fredriksen este cel mai bogat om din Cipru John Fredriksen ar fi fost cel mai bogat om din Norvegia dacă ar fi rămas în locurile natale, dar acum este cetăţean al Ciprului şi unul dintre cei mai importanţi magnaţi ai petrolului. El a făcut avere transportând petrol în timpul războiului dintre Iran şi Irak.  Avere netă: 10,5 miliarde de dolari.

Locul 8: Dietrich Mateschitz – austriacul care „îţi dă aripi“ Fondatorul Red Bull, Dietrich Mateschitz este cel mai bogat  om din Austria, încă deţinând aproape jumătate din acţiunile companiei. Se spune că lui Mateschitz i-au trebuit 10 ani să termine universitatea. Avere netă: 10,8 miliarde de dolari.

Locul  7:  Charlene de Carvalho-Heineken – bogătaşa Olandei Cea mai bogată persoană din Olanda este moştenitoarea imperiului berii Heineken, Charlene de Carvalho-Heineken. Bunicul ei, Gerard Adriaan Heineken a înfiinţat compania în secolul al XIX-lea.  Avere netă: 11,6 miliarde de dolari.

Locul 6: Ducele de Westminster – cel mai bogat om al Regatului Unit Gerald Cavendish Grosvenor, Ducele de Westminster, este cel mai bogat om al Marii Britanii. După cum sugerează titlul, averea lui este moştenită şi se datorează în mare parte terenurilor şi proprietăţilor familiei. Avere netă: 12,6 miliarde de dolari.

Locul  5: Familia Ferrero – cea mai bogată din Italia Maria Franca Fissolo şi Giovanni Ferrero sunt cei mai bogaţi oameni ai Italiei. Soţia şi fiul lui Michel Ferrero îşi datorează averea imperiului dulciurilor cu acelaşi nume. Giovanni este director executiv al companiei.  Avere netă: 23,4 miliarde de dolari .

Locul  4: Stefan Persson – cel mai mare acţionar al companiei suedeze H&M Stefan Persson din Suedia este cel mai mare acţionar al lanţului de magazine H&M. Compania a fost fondată de Erling Persson, tatăl său, iar Karl-Johan Persson, fiul lui Stefan, este acum directorul executiv.  Avere netă: 24,5 miliarde de dolari.

Locul  3: Georg Schaeffler – afacerist german cu avere moştenită Georg Schaeffler din Germania deţine 80% din Schaeffler Gruppe, o afacere ce datează din 1883. Mama sa, Maria-Elisabeth Schaeffler deţine restul de 20% din companie.  Avere netă: 26,9 miliarde de dolari.

Locul 2: Franţuzoaica Liliane Bettencourt – L’Oréal a făcut-o cea mai bogată femeie din Europa Liliane Bettencourt din Franţa nu este doar una dintre puţinele femei care ocupă primele locuri din ţara sa, ea fiind şi cea mai bogată femeie din întreaga Europă. Ea deţine, individual, cea mai mare parte din compania cosmetică L’Oréal, care a fost înfiinţată de tatăl ei. Avere netă: 40,1 miliarde de dolari

Locul 1:  Amancio Ortega – spaniolul care este şi cel mai bogat om din Europa Amancio Ortega este cel mai bogat om din Spania şi primul pe lista celor mai bogaţi europeni, având o avere colosală. Spre deosebire de mulţi alţii, averea sa nu este moştenită. Ortega a pus bazele lanţului de magazine Inditex Zara în anii ’70, făcând cămăşi. Avere netă: 64,5 miliarde de dolari.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pentru calitatea subiectelor dezbatute este important ca un jurnalist sa aduca in atentia publicului si un alt gen de informatii. Calitatea publicatiei este foarte buna si chiar daca cineva ne blama ca suntem mai putini, ne bucuram ca nu suntem multi si prosti. Uneori calitatea nu cantitatea face diferenta.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.