Dermatoză-nodulară

Așa cum vă informam  la sfârșitul lunii aprilie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertiza, după cum informa AGERPRES,  că România este expusă la un risc imediat, foarte crescut, de apariție a unor cazuri de contaminare cu dermatoză nodulară contagioasă, întrucât boala evoluează rapid în Bulgaria, unde au fost confirmate mai multe cazuri,  în localități apropiate frontierei de la Giurgiu. 

La acel moment  ANSVSA lua măsura informării, instruirii şi pregătirii autorităţilor veterinare judeţene referitor la evoluţia bolii, la necesitatea informării şi conştientizării fermierilor crescători de bovine şi pentru intervenţia în cazul focarelor de boală, recomandând  crescătorilor de bovine din România să nu achiziţioneze animale din Bulgaria deoarece au fost confirmate nouă focare de dermatită nodulară virală la bovine, iar un număr de 366 de bovine au fost deja ucise. 

În timp ce președintele ANSVSA, alertează asupra pericolului apariției dermatoza nodulară la bovine, la Giurgiu directorul Direcției Sanitar Veterinare nu a dat măcar un comunicat în acest sens prezei locale.

În data de 26 mai, reveneam din nou cu o știre , în care arătam că din păcate conducerea DSVSA-ului, la Giurgiu, a intrat de mai multă vreme într-o ”silentio stampa” , mass media neprimind niciun comunicat privind pericolul de contaminare cu această boală . Mai scriam atunci și de faptul că probabil  directorul Florescu Liviu este în continuare ocupat cu Campania electorală, așa cum observa chiar Prefectul județului ce îl acuza public pe directorul DSVSA Giurgiu că în orele de program face politică în loc să rezolve problemele grave apărute în sistem.

 În data de 9 iunie, la Hotel Sud din Giurgiu, a avut loc o simulare privind dermatoza nodular contagioasă la bovine, la care au participat reprezentanți din mai multe Direcții din țară (în special din sudul țării) alături de cei ai Agenției Naționale SVSA. Cu toate acestea deși pericolul este foarte mare , nefiind depășit pragul de alertă, în continuare directorul DSVSA Giurgiu, Liviu FLORESCU, continuă să aibă o atitudine sfidătoare față de presă , neoferind nicio informație în plus față de cele relatate de mass media la nivel național.

 Iată de ce solicităm prefectului județului să-i explice directorului Liviu Florescu faptul că indiferent de cine l-a cocoțat în această funcție , el se află înainte de toate, în slujba cetățeanului și că postul de director pe care îl ocupă (fără a fi obținut însă examenul!), nu este pe viață, având permanent datoria de a informa cetățenii asupra riscurilor  la care aceștia s-ar putea expune… 

(Jurnal) 

(N.Red. Dermatoza nodular contagioasă la bovine – afectează bovinele (bovine şi bubaline) de toate vârstele şi produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activităţile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cât şi prin faptul că atrage după sine restricţii severe asupra circulaţiei speciilor afectate atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul de bovine. Deşi există vaccinuri pentru această boală, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeană, iar opţiunea vaccinării nu este una fezabilă pentru România în momentul de faţă, având în vedere că vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar ţara care îl utilizează se consideră, din punctul de vedere al statusului de sănătate, o ţară infectată”, se arată într-un  comunicat. )