politia8De aproximativ o săptămână agenţii Poliţiei rutiere Giurgiu se se înghesuie de o parte şi de alta a principalelor artere rutiere ce traversează Municipiul Giurgiu, împărţind amenzi în stânga şi-n dreapta. Ba chiar serviciul rutier se şi laudă că a reuşit un record absolut:  acela  de a aplica 1000 de amenzi în doar câteva zile (12-14 mai)!? Chiar vreţi să ne demonstraţi că giurgiuvenii sunt cei mai “proşti” conducători auto din ţară?

După cum probabil v-aţi dat seama, dorinţa Guvernului de a colecta cât mai multe sume de la populaţie pentru a putea acoperi volumul inflaţionist al promisiunilor salariale făcute în ultima vreme, se  traduce în  măsurile coercitive, imediate, de genul amenzilor de circulaţie.  Curios este faptul că foarte puţini poliţişti (cei adevăraţi, care încă mai au un dram de conştiinţă cetăţenească)  mai ţin cont de cele câteva criterii ce stau la baza contravenţiei: gravitatea faptei conducătorului auto, este el un recidivist în ceea ce priveşte încălcarea normelor de circulaţie, riscul la care conducătorul auto îi expune pe ceilalţi participanţi la trafic, contextul în care infracţiunea s-a produs ş.a.m.d.

Bazaţi pe  principiul noi primim ordin nu gândim, sunt tot mai puţini poliţişti care ştiu că o greşeală de genul omisiunii de a aprinde luminile autoturismului (cum cere actualul regulament) în traficul aglomerat din timpul zilei, poate fi sancţionată şi cu avertisment şi nu, direct, cu amendă, respectiv, puncte penalizare. Nu poţi demonstra faptul că la ora 12.00 ziua se putea evita un accident între două autoturisme dacă cei doi conducători auto aveau amândoi luminile aprinse. E absurd. Ba sunt cazuri în care un conducător auto mută maşina din locul staţionării cu 10 metri mai în faţă, primind amendă că nu şi-a pus centura. Bă eşti prost? Bă eşti nebun? Ăsta e deja exces de zel, nu credeţi?

Vedem zilnic poliţişti giurgiuveni care încalcă flagrant regulile de circulaţie, vorbind la telefon în mers, nepurtând centură, întorcând pe linie continuă sau parcând în locuri neregulamentare… Şi ce dacă?  Cu siguranţă se vor explica spunând că erau în misiune.

În condiţiile în care astăzi un autoturism a devenit  o necesitate şi nicidecum nu mai constituie un lux, cum poţi avea pretenţia ca un conducător auto care şi-a cumpărat maşina cu 500 de euro să dea jumătate din valoarea acesteia pe o amendă?  Morala ar putea fi următoarea: Să arunce piatra cei fără de păcat!

Atenţie! Disperarea Guvernului pentru colectarea de bani la buget,  nu trebuie să transforme activitatea agenţilor de  circulaţie giurgiuveni într-o vânătoare de vrăjitoare. Nu este moral şi nici eficient. Dincolo de resentimentele pe care le naşteţi în rândul populaţiei. Rămâneţi neîndurători însă cu cei care pun, cu adevărat, în pericol viaţa şi siguranţa noastră a tuturor, atunci când se urcă la volan. Mai ales cu cei care urcă, inconştienţi,  în maşină,  fără permis, din ce în ce mai mulţi în ultima vreme, după cum am constatat din comunicatele Poliţiei.

În concluzie să învăţăm să discernem în mod  corect  fiecare situaţie din trafic, atât conducătorul auto cât şi agentul de circulaţie, lăsând la o parte nervozitatea şi resentimentele sau  planul de amenzi solicitat de instituţie. Vom avea cu toţii de câştigat din această experienţă, nu credeţi?

(Jurnal)