Duminică 8 august, în Capitală, „Arenele Romane” din Parcul Carol au fost gazda ultimei zile a ediţiei a V-a a Romanian Dalsa Festival 2010. Pe lângă postul B1 -TV şi Europa FM, printre partenerii media din provincie s-au numărat şi postul Valahia TV Giurgiu, publicaţiile „Informaţia de Giurgiu” şi „Jurnal giurgiuvean”. Deşi scaunele rezervate publicului nu s-au ocupat decât pe jumătate până la ora 20,30, ora de începere a Festivalului, în ciuda preţului redus al biletelor, spectacolul a fost asigurat atât de către participanţi cât şi de spectatori (mulţi dintre ei – foşti sau actuali cursanţi ai cluburilor de dans din Capitală şi din ţară), care au dansat aproape pe tot parcursul desfăşurării Festivalului.

Romanian Salsa Festival a însemnat în acelaşi timp Calificarea Naţională pentru World Latin Dance Cup, cele două perechi câştigătoare urmând să facă deplasarea, în luna decembrie 2010, la San Diego (SUA). Acest Festival al cărui sponsor principal a fost „Baumit România” a adus pe scena din capitală elita muzicii salsa, alături de producătorul tuturor festivalurilor de salsa, Albert Torres, cel care îşi dedică de mai mulţi ani întreaga sa activitate recompensării şi sprijinului tinerilor care fac o carieră din muzica şi dansul salsa. Acesta a explicat celor prezenţi la Festival faptul că Salsa, este în ţara sa de origine, program guvernamental, predându-se încă de la vârsta preşcolară, un lucru care ar putea da de gândit celor care se ocupă cu promovarea folclorului nostru, extrem de bogat şi de popular peste graniţe, dar nu îndeajuns de mediatizat.

Regulamentul internaţional al concursului din Festival a permis participarea la competiţie atât a perechilor din România, cât şi a celor din alte ţări, astfel era posibil ca o pereche din Noua Zeelandă să ajungă să reprezinte ţara noastră la Campionatul Mondial de salsa. În cadrul probelor Festivalului s-au punctat meritul tehnic, artistic şi capacitatea perechii de a evolua pe o piesă cu o durată de circa 2 minute, probele uimind publicul prin spectaculozitatea lor. Juriul a aşezat la masă nume celebre: Tito şi Tamara Ortos din Puerto Rico, preşedinţi în campionatul Mondial, Giselle Ponce (New -York), Moretta Felis şi Alice Tzeni (Republica Dominicană). Din cele 6 perechi prezentate în concurs, cinci au reprezentat România, una venind din ţara vecină, Bulgaria. Calificate pentru San Diego au fost cuplul român , Simona Petric – Valentin Ştefan din Capitală (foşti elevi ai şcolii Salsa Factory din Bucureşti, proaspăt întors din Puerto Rico , de la un celebru Festival de Salsa unde românii s-au clasat pe locul 20 din 49 de state participante), şi cuplul bulgar Evgheni Constantinov – Liliana Constantinova, care a impresionat nu numai prin evoluţia scenică dar şi prin costumele realizate la vestita Casă de Modă- Versace. Invitat să susţină un recital, la finalul festivalului, a fost celebrul cântăreţ Herman Olivera, posesor a două premii Grammy, şi a peste 40 de albume, supranumit „El Sonero del Sieglo XXI”. Artistul a fost acompaniat de orchestra „El Tumbaito” care a susţinut partea cea mai gustată de public, în care acesta a fost invitat să danseze împreună cu participanţii la festival, ritmurile latino auzin-

du-se până dincolo de miezul nopţii. Publicaţia noastră va încerca în intervalul următor să facă demersuri pentru iniţierea unor cursuri de salsa în municipiu, dar şi în oraşul vecin, Russe, având promisiunea organizatorilor acestui gen de spectacole că ne vor sprijini pentru mediatizarea din timp a tuturor evenimentelor artistice ce vor urma, pentru ca publicul giurgiuvean doritor să poată avea posibilitatea de a participa la ele.

JGR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here