Recent am primit la redacţia publicaţiei noastre o scrisoare anonimă, ce se dorea a fi expediată în numele celor 547 de însoţitori ai persoanelor cu handicap din municipiul şi judeţul Giurgiu, care ne semnalau că nu şi-au mai primit salariul sau îndemnizaţia de însoţitor începând cu 1 iulie 2011! Deşi, este cunoscut faptul, că în mod normal, scrisorile anonime nu sunt luate în consideraţie, totuşi noi am hotărât, din motive umanitare, să luăm legătura, aşa cum ne solicita autorul sau autorii scrisorii, cu preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, şi cu prefectul judeţului, Robert Cristoi, cei care la rândul lor primiseră din partea petiţionarilor câte un exemplar al aceleaşi scrisori.

Cele două oficialităţi judeţene ne-au precizat că până joi, 23 februarie, nu au trimis niciun răspuns autorilor scrisorii, deoarece conform legislaţiei în vigoare cele două instituţii nu răspund scrisorilor anonime. Cu toate acestea, în urma intervenţiei noastre, au fost de acord să vină, prin intermediul publicaţiei „Jurnal giurgiuvean”, cu câteva precizări către cei 547 de însoţitori ai persoanelor cu handicap. În acest scop, preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, l-a desemnat pe administratorul public Ionel Muscalu să analizeze scrisoarea şi să ne prezinte poziţia oficială a acestei instituţii. Sperăm că răspunsurile primite îi vor satisface pe petiţionari, iar pe viitor îi sfătuim să nu se mai adreseze niciodată instituţiilor publice sau ale statului, şi nici redacţiilor mass-media cu scrisori nesemnate, nedatate şi care să nu conţină date de contact sau de verificarea autenticităţii lor. Vom prezenta mai jos răspunsurile primite de la Instituţia Prefectului şi Consiliului Judeţean, dorindu-le totodată tuturor celor năpăstuiţi de soartă, din toată inima, să nu mai treacă niciodată prin astfel de clipe groaznice.

Primăriile sunt obligate să plătească îndemnizaţiile persoanelor cu handicap

Robert Cristoi, prefectul judeţului, spune că aceste restanţe, în mod normal şi firesc, au fost achitate către cei 547 de însoţitori. Instituţia Prefectului înţelege foarte bine necazurile prin care trec persoanele cu handicap şi însoţitorii lor, şi în mod firesc a dialogat cu reprezentanţii lor ori de câte ori a fost cazul. În urma demersurilor făcute pe lângă Guvern, judeţului Giurgiu i-au fost repartizate, ca bonus, circa 80% din fondurile necesare plăţii acestor indemnizaţii (din care 20% din fondurile bonus alocate pentru anul 2012!). Spun ca bonus, subliniază prefectul, deoarece conform art. 43, alin. 1 şi 2 din Legea nr. 448/2006 „Plata indemnizaţiei lunare se asigură de primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap”. Conform prevederilor art. 44 din Legea 448/2006 „Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia: de a angaja şi salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav; şi de a asigura şi garanta plata indemnizaţiei lunare, în cazul în care, persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta”. Deci, primăriile, şi nu Guvernul, au obligaţia să prevadă şi să garanteze în bugetul local sumele necesare din care se suportă salarizarea, precum şi celelalte drepturi cuvenite asistentului personal, potrivit Legii nr. 448/2006, art. 40, alin.1”.  De asemenea, precizează prefectul Robert Cristoi, am înaintat Avocatului Poporului câteva propuneri de îmbunătăţire a activităţii administraţiei publice locale privind protecţia persoanelor cu handicap: „Autorităţile administraţiei publice au obligaţia să aplice dispoziţiile legale referitoare la protecţia persoanelor cu handicap, în caz contrar vor răspunde administrativ, civil sau penal, după caz. Aceleaşi autorităţi trebuie să dispună examinarea cu profesionalism a cererilor ce au ca obiect plata asistenţilor personali şi a indemnizaţiilor de însoţitor,  pentru a se respecta dreptul la muncă şi la un trai decent. Autorităţile administraţiei publice locale trebuie să urmărească respectarea cadrului legal prin care se reglementează plata acestor drepturi băneşti şi să facă totul pentru asigurarea fondurilor necesare plăţii. Prin acest demers se urmăreşte obţinerea unei Hotărâri de Guvern care să îmbunătăţească actualul cadru legislativ, şi să nu se mai se lase la latitudinea autorităţilor locale posibilităţi de interpretare a legii”.

Consiliul judeţean nu are nicio legătură cu fondurile destinate acestor persoane

Poziţia oficială a Consiliului Judeţean Giurgiu, vis-a-vis de neplata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, ne-a fost oferită de către administratorul public, Ionel Muscalu, care a precizat: „Stimate Doamne, Stimaţi Domni, am primit din partea dumneavoastră o scrisoare anonimă a însoţitorilor persoanelor cu handicap din municipiul Giurgiu. Înţelegând drama familială prin care trec peste 500 de familii din municipiul Giurgiu şi încercând să nu lase aceste drame să devină tragedii, Consiliul Judeţean Giurgiu a acţionat la nivel individual în anul 2011 şi a sprijinit 540 de familii aflate în stare de risc social sau care aveau grave probleme de sănătate. Referitor strict la prevederile legale privind atribuţiile şi plata salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, acestea sunt stabilite prin legile bugetare anuale, iar Consiliul Judeţean Giurgiu nu are competenţe în acest sens. Fără a face niciun fel de politică, fiindcă în ceea ce priveşte dreptul la viaţă, la stimă şi la drepturile personale considerăm că nu este loc de politică, menţionăm că situaţia în care se află persoanele care au scris această scrisoare are legătură mai ales cu ultimii 3 ani, de când drepturile lor nu au mai fost respectate. Astfel, în conformitate cu prevederile  Legii Bugetului de stat pe anul 2012 nr. 293/2012,  repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate pe comune, oraşe şi municipii din care se susţin şi cheltuielile privind drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav, SE FACE PRIN DECIZIE A DIRECTORULUI EXECUTIV A DIRECŢIEI GENERALE AL FINANŢELOR PUBLICE, CONSILIILE JUDEŢENE NEAVÂND COMPTENŢE ÎN ACEST SENS. Înţelegând în continuare să fim alături, în litera şi spiritul legii, de toate persoanele din judeţul Giurgiu, vă asigurăm de interesul nostru şi de implicarea în a găsi soluţii legale de rezolvare a problemelor acestora”.

A consemnat, Heliade CĂLIN

1 COMENTARIU

  1. sunt o persoana cu handicap fizic ….tot ce se spune aici e o minciuna nerusinataaaaaaaaaaaa … si spusa cu o desavirsita nesimtire …. totul … ati inteles ? pffff !!! doamne ,doamne …. nu stiu cum sa ma minta si ce sa mai spuna … ne trimit de la ana la caiafa si tot asa … huuuuuuuaaaaaaaaaaaa …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.