La modernul şi confortabilul hotel „Alexandros”  din Buşteni, într-o joie de la începutul lunii septembrie, a avut loc , în sala de conferinţe, un „seminar terminal” cu 21 de participanţi juniori (cursanţi) din 8 oraşe şi judeţe diferite ale ţării, asistaţi şi coordonaţi de jurnalişti de profesie, cadre didactice.
Seminarul, cu un pronunţat caracter concluziv, închidea un ciclu de 10 cursuri (pe parcursul a tot atâtea sejururi de câteva zile) ţinute în 10 oraşe diferite din ţară în perioada aprilie-august 2014 (programul se întinde până în iunie 2015).
Fiind întâmplător găzduit în acelaşi hotel pentru o mini-vacanţă şi aflând despre evenimentul ce avea loc, am încercat să aflu câteva detalii. Şi iată-mă stând de vorbă, la o cafea, cu doamna Mihaela DANGA, coordonator de proiect. Conform acesteia  evenimentul este doar un reper din programul de acţiuni al CJI (Centrul pentru Jurnalism Independent).
Manifestarea de la Buşteni face parte din programul „Competenţe media pentru liceeni”, proiect implementat de CJI în parteneriat cu organizaţia norvegiană Norsinsus Mediaforum şi se adresează unui număr de peste 200 de elevi, profesori de liceu, activişti ai societăţii civile din10 oraşe ale României.
Pe parcursul lecţiilor intinerante, liceenii se familiarizează cu teme precum drepturile omului, discriminare de orice fel şi faţă de acestea, rolul presei într-o societate demo-cratică.
La finalul cursurilor, elevii vor pregăti – cu ajutorul profesorilor, jurnaliştilor şi activiştilor societăţii civile 10 proiecte pentru campanii de promovare a unei teme de interes civic („salvarea spaţiiilor verzi”, „punerea în valoare a obiectivelor culturale” etc.).
Primele trei proiecte de campanie (apreciate astfel de un juriu româno-norvegian, în luna decembrie) vor fi premiate. Urmare strădaniei „ambiţioşilor” CJI, demersurilor la surse sponsoriale ce susţin astfel de proiecte, s-a reuşit obţinerea unor fonduri care să permită trimiterea câştigătorilor primelor trei locuri în Norvegia, într-un mini-stagiu turistico-informaţional („împletirea utilului cu plăcutul”).
Mai multe detalii se pot afla pe site-ul www.cji.ro., deşi, personal, cu cât eram mai plăcut surprins de ce se întâmpla cu tinerii liceeni la „seminarul terminal” de la Buşteni, îmi apăreau obsedant două întrebări: De ce printre tinerii din cele zece judeţe ale ţării nu era prezent şi un liceean giurgiuvean? Care-i forul judeţean (sau orăşenesc) ce se ocupă cu urmărirea practicării unui jurnalism de ţinută şi în judeţul nostru?
Nu m-ar fi sâcâit astfel de întrebări, ca şi altele, cu care nu vă mai reţin atenţia,  dacă
n-aş şti că ne pricepem din plin a acorda „premii presei giurgiuvene”. După mulţimea acestora de la ultima decernare-festival, chiar că nu mai avem nimic de învăţat în materie!
Adrian POPA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here