Codul portocaliu rămâne în vigoare pe râul Jiu în sectorul Răcari-Podari, județul Dolj, până astăzi, la ora 18, precum și pe mai multe râuri din județele Olt, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu și Ilfov până mâine la ora 18.00.Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, subcomisar de poliție Monica Dajbog, a susținut joi, 11 decembrie a.c., la sediul MAI, o declarație de presă, având ca temă intervenția angajaților Ministerului Afacerilor Interne în județele afectate de inundații.

În ultimele 24 de ore, structurile Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în vederea înlăturării în cel mai scurt timp a efectelor inundațiilor.

În Județul Giurgiu, angajații Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați pentru înălțarea a două diguri de protecție pe raza comunelor Vânătorii Micii și Roata de Jos.

Toate inspectoratele pentru situații de urgență acționează conform planurilor de apărare împotriva inundațiilor, asigurând supravegherea permanentă a nivelurilor și debitelor pe cursurile de apă și a digurilor de apărare. 13 localităţi au fost afectate de inundaţii în judeţul Giurgiu. 1451 ha teren agricol, 1513 ha păşune, 836 ha pădure sunt acoperite de ape,  141 de curţi şi grădini şi trei podețe. Trei drumuri comunale şi un drum judeţean sunt închise circulaţiei, arată bilanţul dat publicităţii joi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu.

Iepureşti, Călugăreni, Singureni, Vânătorii Mici, Roata de Jos, Crevedia Mare, Bulbucata, Bucşani, Clejani, Letca Nouă, Comana, Hotarele şi Mihăileşti au fost afectate de inundaţii produse prin revărsarea râurilor dar şi în urma precipitaţiilor abundente.

Joi dimineaţă erau închise circulaţiei DJ 412 C-– Podul Pescari, DC 191 Vadu Lat – Angheleşti, DC 105 Iepureşti – Chirculeşti şi DC 139 Bulbucata – Teişori. Inundaţii s-au produs şi pe DJ 601 şi trei drumuri comunale, însă pe acele porţiuni de drum se poate circula. În localităţile Călugăreni şi Roata de Jos sunt fântâni inundate, iar autorităţile locale asigură apă  apă plată.

După retragerea apelor, specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică vor analiza calitatea apei din fântâni şi le vor dezinfecta.

În comuna Bulbucata, un boldoexcavator al primăriei a intervenit pentru ridicarea a două diguri de pământ cu lungime totală de 50 metri, iar localnicii şi cei de la comitetul pentru situaţii de urgenţă au pus 220 de saci de nisip pentru a apăra cinci gospodării care au grădinile parţial inundate şi unde efectele inundaţiilor riscau să se amplifice.

În localitatea Novaci, CLSU Mihăilești, împreună cu jandarmi şi membri ai Grupei de Supraveghere și ordine publică Mihăilești au intervenit pentru lărgirea și decolmatarea canalelor de scurgere .

Miercuri, pompierii au acționat în localitatea Mihăilești pentru evacuarea apei din rigolele aflate în vecinătatea gospodăriilor şi în comuna Roata de Jos pentru evacuarea apei din curțile populației. (Jurnal)